(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

Sfaturi pentru fotografierea fluturilor, libelulelor și a altor insecte

Nicolae Fanurie Chirobocea ne prezintă câteva sfaturi tehnice și practice pentru fotografierea insectelor, fie că vorbim despre fluturi, libelule sau alte insecte. Așa că hai să n-o mai lungim mult cu vorba și să trecem direct la ce vrea Nicolae să împărtășească cu fanii fotografiei close-up și macro.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#1 Utilizează un obiectiv macro 1:1

Este ideal să utilizezi un obiectiv care să-ți permită nativ să obții o rație de mărire de 1:1. Utilizarea obiectivelor macro, a tuburilor macro sau a obiectivelor montate invers au marele dezavantaj că zona de focus este mult mai aproape de aparatul foto. Eu utilizez un obiectiv Sigma 105mm F2.8 EX HSM OS Macro 1:1 montura Canon, aproape de fiecare dată, alături de un Sigma 2X Canon EX APO DG teleconvertor. Prefer un obiectiv cu o focală cât mai lungă, deoarece astfel pot sta cât mai departe de insecte, obținând totuși rația de mărire de 1:1. În același timp, utilizarea unui obiectiv dedicat macro în combinație cu un teleconvertor mărește rația de mărire, în cazul meu la 2:1.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#2 Apropie-te ușor față de subiect

În general, trebuie să te apropii de insecte cu pași ușori și rămânând cât mai aproape de nivelul solului. Este un avantaj dacă între tine și insecte sunt fire de iarbă care, într-un fel sau altul, să te protejeze de vederea lor.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#3 Focalizează manual

Eu utilizez în fotografia macro modul de focalizare manual. Prefer să reglez focusul și apoi, pentru a avea clarul exact unde doresc, mă apropii sau mă depărtez de subiect cu mișcări foarte lente până văd pe vizor clarul acolo unde îl doresc.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#4 Găsește o poziție stabilă

Utilizarea unui trepied mi-a fost imposibilă până acum. Am găsit varianta folosirii unui monopied, dar momentan monopiedul meu are coloana cam înaltă și nu poate fi setat foarte aproape de nivelul solului. Pentru a elimina pe cât posibil tremuratul mâinii încerc să sprijin coatele pe pământ sau găsesc modalități de a sprijini coatele de corpul meu. De obicei țin stabilizarea obiectivului oprită, deoarece am observat că de cele mai multe ori mai mult mă încurcă.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#5 Atenție la cum respiri!

Mișcarea naturală a corpului în timp ce respiri poate duce la obținerea unor fotografii tremurate sau poate modifica zona de clar. Este util să inspiri, să expiri și apoi să-ți ții respirația în timp ce apeși declanșatorul. Mișcarea apăsării declanșatorului trebuie să fie lină de asemenea.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#6 Exercițiul este mama învățăturii

Fotografiile macro nu îți vor ieși clare încă din primele încercări. Este nevoie de mult exercițiu până să ajungi la rezultatele dorite.

#7 Atenție la fundal

În momentul în care realizezi o fotografie macro cu un fluture sau o altă insectă, să fii atent la alegerea fundalului. Un fundal de o culoare uniformă, fără fire de paie care se suprapun cu insecta va fi mult mai atractiv și va pune în evidență subiectul fotografiat.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#8 Nici diafragma nu trebuie ignorată

În cazul fotografiei macro zona de clar este foarte redusă. De aceea nu fotografiez niciodată macro cu diafragma maxim deschisă f/2.8, preferând să fotografiez preponderent utilizând diafragma f/8. Utilizând diafragme mai închise de f/8 poate apărea fenomenul de difracție și fotografia poate apărea ușor ștearsă.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#9 Ține cont și de ISO

Atenție la alegerea setării pentru ISO. În general în fotografia macro ai nevoie de multă lumină, totuși însă, trebuie să ții cont și de capacitatea aparatului utilizat în cazul alegerii unui ISO ridicat.

sfaturi
(c) Nicolae Fanurie Chirobocea

#10 Ia în calcul și timpul de expunere

Preferabil ca timpul de expunere să nu fie mai lung de 1/200. Dacă lumina îți permite, utilizarea unui timp de expunere și mai scurt poate reduce riscul de a obține o imagine mișcată.

Articol și fotografii de Nicolae Fanurie Chirobocea.

Descoperă și ofertele noastre la obiective macro.
[products ids=1043556]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.