Iluminarea de studio cu un singur bliț

În articolul trecut, Lumina în fotografia beauty, cu Dragoș Condrea, autorul ne-a povestit despre mai multe scheme de lumini cu mai multe surse, softbox, blendă și alte tipuri de accesorii și echipament ideale pentru fotografia beauty în studio.

Astăzi simplificăm. Există un timp pentru a te juca cu cât mai multe, a experimenta și un timp pentru a te concentra mai mult pe model, a simplifica și a vedea cât de creativ poți fi atunci când ai mai puține elemente de care te poți folosi.

Așadar, Dragoș ne povestește în acest articol despre cum ajunge de la a folosi și 5 surse de lumină, plus geluri colorate pentru efecte, la o singură sursă de lumină și câte poți face cu aceasta, oferindu-ne drept exemplu una dintre fotografiile sale.

bliț
(c) Dragoș Condrea Photo & Retouch: Dragos Condrea | MUA: Calin Alexandra | Model: Bianca Anastasiu

Am început ședința foto cu 2 blițuri. Ptimul a fost beauty dish-ul, iar pe cel de-al doilea bliț aveam un stri box cu griduri pentru a separa subiectul de fundal, din moment ce culoarea sacolui subiectului era aceeași cu fundalul (după cum se poate vedea în fotografia de mai sus). De acolo am ajuns la a folosi doar un singur beauty dish de 70cm la circa 3/4 din puterea lui, iar asta m-a motivat să scriu acest articol.

La un moment dat, după câteva cadre consecutive prea rapide, care nu i-au dat blițului de pe spate suficient timp să se încarce, acesta a încetat să mai funcționeze pentru următoarele cadre. Uitându-mă și peste fotografiile realizate mi-am dat seama că de fapt, cel de-al doilea bliț era în plus. Nu neapărat fiindcă a fost greșit folosit sau nu avea loc să fie, însă starea pe care mi-a transmis-o modelul prin felul în care părea că aceasta se contopește cu fundalul, mi-a arătat că nu în toate cazurile separarea subiectului de un fundal similar aduce rezultatele ideale sau cel puțin, rezultatele cu care tu rezonezi ca stare și viziune.

Folosirea unui singur bliț în studio are avantajele sale. Este mult mai simplu pentru începători, de exemplu. Dacă ești la început vei înțelege mult mai bine modul în care cade lumina pe subiect lucrând cu un singur bliț. Când ai mai multe surse de lumină te poți păcăli foarte ușor, dacă încă nu stăpânești această parte încă. Totuși, asta nu înseamnă că cei profesioniști nu pot beneficia din asta. Câteodată, e suficient să revii la unele lucruri de bază pentru a obține rezultatul dorit!

Echipamentul folosit

  • Canon 5D Mark II (Shutter speed: 1/125 ISO 100) – este un model de aparat profesional, compact și performant, cu un senzor CMOS Full Frame (35mm) și capacitate de filmare Full HD  1080p, HD 720p și VGA, dispune de un senzor CMOS full-frame de 21.1 MP, sistem integrat de “Sensor Cleaning”, procesor DIGIC 4, LCD VGA de înaltă rezoluție, de 3.0”, cu vizualizare Live, focalizare automată în 9 puncte, cu 6 puncte de asistare a acesteia, declanșarea continuă se realizează la 3.9 fps, sensibilitate ISO extinsă (până la ISO 25.600). Corpul aparatului este realizat din aliaj de magneziu.
  • Canon 24-70mm f/2.8L  (60mm f/9) –  vine cu un design optic complet nou, dispersie ultraredusă (UD) și elemente super UD, diafragmă maximă de f/2,8, distanță minimă de focalizare de 0,38 m, protejat împotriva prafului și umezelii, focalizare automată rapidă, silențioasă, comandă pentru focalizare manuală și o diafragmă circulară cu nouă lamele.

Citește întreg articolul lui Dragoș Condrea aici.

PS: Fotograful va susține și un workshop între 12-13 mai, așadar, dacă ești pasionat de beauty și fashion, poate vrei să arunci un ochi, aici.

[products ids=1046828]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *