Lumina în fotografia beauty, cu Dragoș Condrea

Postat de: F64 F64

Cel mai important factor în fotografia beauty este iluminarea și modul în care sunt aranjate luminile de studio pentru a obține un rezultat pe măsură. Da, fotografia beauty se face, în proporție de 95 la sută din cazuri, în studio.

Există diverse tehnici și scheme de iluminare, iar astăzi o să „deconstruim” mai multe scheme.

lumina
(c) Dragoș Condrea

#1 Schemă de iluminare cu 4 surse de lumină

Am zis să încep anume cu această fotografie pentru că, deși au fost folosite 4 surse de lumină, totuși schema de iluminare rămâne a fi una des folosită de fotografii de beauty. Modul lor de amplasare îl poți vedea mai jos.

lumina

Acum, să explicăm un pic fiecare sursă de lumină, importanța ei și mai ales, de ce le-am amplasat în acest fel.

Am început prin iluminarea subiectului propriu-zis. Pentru asta am folosit ca lumină principală un bliț de studio de 600w pe care am plasat un beauty dish de 70cm cu grid (Lumina 1 în schemă). Lumina de pe beauty dish a fost la circa 3/4 din puterea blițului, fiind ajustată pe parcurs.

Cea de-a II-a lumină a fost lumina de umplere (Lumina 2 în schemă). Am folosit un soft box de 50cm plasat sub beauty dish pentru a „umple” umbrele și a le face mai moi, lumina emisă de beauty dish fiind o lumină între lumină moale (soft light) și lumină dură (harsh light), dar totuși spre partea mai harsh pentru că am folosit și un grid pe el. Gridul a fost folosit pentru a controla mai bine lumina și pentru a obține highlights-uri pe frunte, atât de râvnite în fotografia beauty. Puterea blițului de la lumina de umplere a fost la jumătatea puterii luminii beauty dishului. Ca și alternativă puteam folosi în locului soft boxului o blendă, dar eu iubesc să pot controla fiecare aspect al luminii, iar blenda nu prea îmi oferă acest lucru.

Pe spate am folosit 2 stip boxuri (Luminile 3 și 4 în schemă) cu griduri pentru a „separa” subiectul de fundal. Modelul fiind îmbrăcat în negru și în același timp folosind un fundal negru, nu am dorit ca modelul să se „contopească” cu fundalul. Prin plasarea celor două strip boxuri pe lateral în spatele modelului am obținut lumini de separare.

#2 Scheme cu 3 lumini

lumina
(c) Dragoș Condrea

În engleză termenul este de – 3 point lighting.

Ideea de bază a iluminării cu 3 blițuri este următoarea: folosești o lumină ca lumină de bază (main light). Lumina de bază este cea mai puternică sursă de iluminare care este prezentă în cadru. Cea de-a doua sursă de lumină o folosești ca lumină de „umplere” (fill light). Lumina de umplere este sursa de lumină care va „umple” umbrele din cadru, ceea ce va face umbrele mai „moi”. Iar cea de-a treia sursă de iluminare va fi folosită pentru separarea subiectului de fundal (kikker light sau hair light). Ea va fi poziționată în spatele subiectului pentru a-l „rupe” de fundal și a oferi mai multă dinamică și dimensiune cadrului. Vezi mai jos 3 fotografii cu fiecare lumină adăugată pe rând, pentru a putea înețelege diferența și rolul fiecărei dintre ele.