(c) Andrei Ciobotea

Fujifilm 56mm f/1.2 APD – opinia utilizatorului, cu Andrei Ciobotea

Fujinon 56mm f/1.2 este un obiectiv impresionant din toate punctele de vedere. Este un obiectiv ce probabil va rămâne în istorie. De-a lungul timpului foarte mulți producători au creat obiective luminoase, cu diafragmă de f/1.2, de la Minolta la Pentax, Canon, Nikon etc. Însă în momentul de față în producție mai sunt doar cel de la Fujifilm și cel de la Canon. Motivele sunt multe, de la dificultatea construirii unui astfel de obiectiv, costul ridicat de producție dar și faptul că odată cu creșterea performanțelor senzorului la lumină slabă, nu mai avem nevoie de luminozitatea extremă a obiectivelor. Însă nu de asta există acest obiectiv. Și trebuie să menționez că Fujifilm nu a făcut unul, ci două modele ale acestui obiectiv.

Fujifilm
(c) Andrei Ciobotea

Obiectivul Fujifilm 56mm există în principal pentru iubitorii de Bokeh. Bokeh-ul este un termen japonez ce s-ar traduce prin “neclar”. Însă nu înseamnă doar asta, Bokeh reprezintă calitatea zonelor neclare dintr-o imagine nu cantitatea. Practic Bokeh reprezintă cerculețele alea frumoase și neclare ce apar în spatele subiectului și implicit este obsesia a milioane de fotografi de pretutindeni. Bokeh-ul poate da naștere la adevărate războaie, fiecare are o altă părere despre ce înseamnă un Bokeh bun. Însă eu cred că toată lumea va fi de acord când voi spune că acest obiectiv are un bokeh foarte bun.

Fujifilm
(c) Andrei Ciobotea

Acum următoarea întrebare este de ce a lansat Fujifilm două astfel de obiective și care este diferența dintre ele. Varianta originală sau standard a apărut în 2014 și a avut un succes extraordinar, a fost obiectivul care le-a dat încredere iubitorilor Fujifilm și care i-a făcut pe toți ceilalți să și-l dorească. Nu numai că avea un bokeh extraordinar, dar era și foarte sharp încă de la diafragma f/1.2 ceea ce este extrem de rar. Acel obiectiv este încă în producție și are un raport calitate preț extraordinar. Însă Fujifilm nu s-a mulțumit doar cu atât. Au făcut o a doua variantă unde au îmbunătățit un singur lucru. Bokeh-ul. Fujifilm 56mm f1.2 APD este a doua variantă și este ceva mai extremă însă, într-adevăr are bokeh-ul și mai bun.

Fujifilm
(c) Andrei Ciobotea

Principalul motiv pentru care obiectivul are bokeh-ul mai bun, este acel APD de la sfârșitul numelui. APD vine de la apodization filter. Explicația cea mai simplă este să ne imaginăm un filtru ND gradual care în centru este perfect transparent, iar spre margini se întunecă treptat. Astfel marginile cerculețelor de bokeh vor fi mai întunecate și nu vor mai fi la fel de conturate, ceea ce dă impresia unui bokeh și mai cremos. 

Fujifilm
(c) Andrei Ciobotea

Am spus mai devreme că doua variantă este o alternativă mai extremă, fiindcă filtrul APD vine și cu niște dezavantaje. Principalul fiind că se pierde aproape un stop de lumină și că îngreunează focusul. Pe aparatele Fujifilm actuale varianta APD focalizează doar cu detecție de contrast, senzorii phase-detect nu merg. Iar în ultimul rând avem prețul care pentru varianta APD este cu 50% mai mare.

Diferențele între cele două se văd însă destul de ușor, dar fiecare trebuie să decidă dacă merită pentru el.

Fujifilm
(c) Andrei Ciobotea

Construcția este identică pentru ambele obiective și este foarte bună, cu metal atât la exterior cât și la interior. Pachetul este cel standard, cu o husa și parasolar, însă în plus Fujifilm ne oferă și un filtru ND8.

Singurele lucruri pe care i le pot reproșa este ca niciuna din variante nu este rezistentă la ploaie, iar inelul de diafragmă se mișcă puțin pre ușor, în rest, totul este perfect.

Fujifilm
(c) Andrei Ciobotea

Cred că orice variantă ai alege nu vei regreta, iar faptul că Fujifilm a avut curaj să ia un obiectiv extrem de bine vândut și să-l îmbunătățească la doar un an după lansare spune multe despre această companie.

Articol și fotografii de Andrei Ciobotea.

[products ids=125014659]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.