Microfotografie – echipament și sfaturi, cu Iulian Voicu

În anul 2014 descopeream obiectivele macro, tot atunci am descoperit si lumea celor mici. O lume cu totul nouă, care adesea este trecută cu vederea și, în unele cazuri, este în întregime invizibilă pentru ochiul uman. De atunci și până în prezent explorez lumea macro, o lume pe care o găsesc din ce în ce mai fascinantă în fiecare zi. Microfotografia este spectaculoasă, insă necesită răbdare, multă îndemânare și un nivel de cunoștințe avansat.

microfotografie
(c) Iulian Voicu

În acest articol nu o să mă concetrez foarte mult pe detalii tehnice, ci mai mult pe câteva sfaturi care ar trebui urmărite pentru ca drumul către microfotografie sa fie cat mai ușor, precum:

  1. Documentează-te!
  2. Focus Stacking
  3. Iluminarea
  4. Despre obiectivele și lentilele macro
  5. Montarea obiectivului invers
  6. Obiective microscop
Microfotografie
(c) Iulian Voicu

#1 Documentează-te!

Pentru început documentează-te! citește cât mai mult despre orice înseamnă macro și macro extrem, exersează tot ce citești. La început este perfect normal să nu ai rezultatele cele mai bune, alege-ți subiectele cu mare atenție, caută unghiul perfect, calculează-ți cât mai bine setările.

#2 Focus Stacking

Extreme macro este acel tip de fotografie în care magnificația este impinsă la extrem, dezvăluind astfel detalii sau subiecte intregi care abia pot fi vazute cu ochiul liber. Deși la prima vedere pare ușor, saltul la magnificație mai mare de 1:1 este dificil în primă fază și costisitor prin alegerea echipamentelor neadecvate. Crescând magnificația prima schimbare majoră aparută este scăderea considerabilă a câmpului de profunzime, fâșia de clar scăzând chiar până la câțiva microni la magnificații foarte mari. În acest caz intervine tehnica de Focus Stacking.

Pe scurt, Focus Stacking perminte suprapunerea a mai multor cadre cu plan de focus diferit într-o singură fotografie, rezultând o zonă de clar mult mai mare. Poți monta aparatul pe o șina macro cu ajutorul unui șurub care intră în filetul pentru trepied astfel permițand mișcarea aparatului fată-spate cu acuratețe. La fel recomand în fază inițială o șină simplă, manuală, și în timp achiziția uneia automate.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Exemplu de fotografie folosind tehnica Focus Stacking din 56 de cadre.

#3 Iluminarea

În timp ai să realizezi că iluminarea cadrelor macro este cea mai importantă, dar și una dintre cele mai mari provocări în acest tip de fotografie.

Din propia experintă, cea mai bună sursă de lumină este cea a blițurilor externe. La difuzia luminii trebuie echilbrate trei lucruri: dimensiunea difuser-ului, pierderea luminii și calitatea luminii. Îmbunătățirea uneia dintre aceste variabile tinde să o afecteze pe cealaltă, ceea ce face dificilă crearea unui difuser ideal pentru bliț. Difuserul pentru lumină se poate realiza chiar de noi, începând de la o simplă coală albă de hârtie, din diferite recipiente semi-transparente, etc. Învățarea și controlarea corectă a difuziei este cheia macro-urilor extreme de succes.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Iluminare realizată cu ajutorul a patru blițuri externe.

#4 Despre obiectivele și lentilele macro

Prima întrebare a tuturor este: Ce obiectiv macro să cumpăr? Obiectivele Macro dedicate sunt obiectivele capabile de magnificații de 1:1 direct din fabrică. Pe lângă aceste obiective mai există și Super macro Lens, obiective care permint magnificații de peste 1:1 direct din fabrică (Canon Mpe-65, Laowa ultra macro 2:1, Zhongyi 20mm F/2 4x, etc). Acestea sunt o alegere perfectă pentru început de drum în lumea Extreme Macro.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Venus Optics Laowa 2:1, fotografie realizată dintr-un set de 68 de imagini individuale.

Lentilele Raynox oferă o calitate a imaginii decentă și sunt, din nou, un început grozav în lumea Extreme Macro. Se pot monta pe aproape orice obiectiv foto cu filet pentru filtru între 52 și 67 de mm. Utilizarea cea mai eficientă a unei lentile Raynox este pe obiective cu focale lungi, de exemplu un obiectiv 70-300 la focala de 300mm. Pentru început ar fi o alegere bună Raynox DCR-150, deși oferă o magnificație mai mică decât alte versiuni este mai ușor de folosit. Nu recomand alte lentile close-up deoarece calitatea lor optică este slabă.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Nikon 105 macro + Raynox DCR-250. Magnificație aproximativă 2.6:1

#5 Montarea obiectivului invers

Cele mai potrivite obiective sunt focalele mici (24mm, 35mm, 18-55mm). De preferat sunt obiectivele care au inel dedicat pentru diafragmă, ca aceasta să poată fi blocată. Obiectivele montate invers se pot combina cu un burduf macro, astfel magnificația poate atinge și raportul de 5:1. Obiective foarte bune ce se pot monta invers pe aparat sunt obiectivele de tip “Enlarging Lens”. Aceste obiective provin de la aparatele de proiectie foto. Și aici recomand să alegi cu atenție lentila corectă, deoarece doar o parte din aceste lentile oferă rezultate bune în fotografia macro.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Exemplu de fotografie macro folosind aparatul Nikon D7100 și obiectivul macro Nikon 55mm AI-S montat invers cu ajutorul unui inel adaptor.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Și un exemplu de fotografie macro realizată cu ajutorul unui obiectiv de tip Enlarging Lens Schneider Kreutznach 50mm F.2.8 montat invers pe un buruduf macro. Magnificație aproximativă 4:1.

Tuburile de extensie pot fi de mare folos în fotografia Macro. Un aspect important este ca tuburile să aibă contacte electronice ca obiectivul să poată comunica cu aparatul foto. Principiul este simplu, tuburile măresc distanța dintre senzorul foto și obiectiv, distanța de focalizare scade, iar raportul de magnificație crește. Din nou de preferat sunt focalele mici spre medii.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Exemplu de fotografie folosind două tuburi de extensie + obiectivul Nikon 40mm macro. Magnificație apoximativă 2:1.

#6 Obiective microscop

Aici începe cu adevărat frumusețea magnificației extreme. Sunt preferatele mele, deorece se pot atinge magnificațiile cele mai mari, chiar până la 50:1. Obiectivele de microscop se montează în fața unui “tube lens” în cazul nostru, obiectivul foto. Ca sa funcționeze la parametrii normali au nevoie de o distantă focală de 200mm, de preferat obiective cât mai luminoase. Se montează cu ajutorul inelelor step down. În cazul meu au fost inele step down de la 77mm, dimensiunea filetului de filtru a obiectivului foto a fost de până la 25mm, cât este dimensiunea filetului obiectivului de micoroscop. Tehnica de Focus Stacking este absolut necesară în acest tip de fotografie, combinând de la zeci pană la sute de cadre în una sigură.

Pe piață există foarte multe obiective de microscop, însă nu toate sunt potrivite pentru microfotografie, asa că documenteăza-te bine înainte de a cumpăra unul.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Fotografie realizată cu aparatul Nikon D750+ Nikon 70-200 VrII + obiectiv de microscop Nikon 4:1. Focus Stacking din 125 de imagini individuale.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Alt exemplu de fotografie realizată cu un obiectiv de microscop Nikon montat pe un Zoom 70-200 setat la 200mm.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Un portret de țânțar realizat cu aparatul Nikon D7100 pe care am montat un obiectiv Nikon 70-200 VrII și la capătul acestuia un obiectiv de microscop Olympus 10:1.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Purice. Nikon D7100 plus obiectivul Nikon 70-200 Vr II plus un obiectiv de microscop Nikon 20:1.

Am fost întrebat de foarte multe persoane: Ce obiectiv de microscop folosești? Vreau sa îmi cumpar și eu.

Deși sună Cool să folosești un obiectiv de microscop la fotografia macro, în realitate ele sunt cel mai greu de folosit și necesită cunoștinte avansate. Sfatul meu este sa începi cu magnificații mai mici și cu investiții minore. Montează un obiectiv invers în fata aparatului, te costă câțiva zeci de lei, vezi ce poți face cu el. Încercă și un set de tuburi macro, descoperă ce modificări poti aduce unui obiectiv banal.

Microfotografia este distractivă și nu e neaparat nevoie sa fie dificilă. Încercă să “nu furi startul”, treci prin toate etapele și abia cand te simți sigur pe ce cunostințe ai dobândit, cumpără-ți primul tău obiectiv de micoscop.

Microfotografie
(c) Iulian Voicu

Detalii muscă, magnificație 20:1

Articol și fotografii de Iulian Voicu.
[products ids=2304538,125036670,125014697]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Sigur… insecta este de preferat fixata dar nu cu ac entomologic clasic… se decupeaza un suport de hirtie mai dura si se fixeaza insecta cu o picatura de adeziv….Sunt curios cum ai reusit si caut padionati de micro macro pentru a impartasi experientele si sfaturi echipamente.

  • Cum se poate face focus stacking unei insecte? Trebuie sa fie moarta?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.