Sunt începător, ce obiectiv foto să aleg?

În articolul precedent , am discutat despre cum să-ți alegi un aparat foto când ești la început de drum, care sunt întrebările pe care trebuie să ți le pui și am povestit pe scurt despre mai multe tipuri de aparate, de la compacte la DSLR. Tot în articolul anterior, am menționat și faptul că este foarte important să ai un obiectiv bun. Deși pentru început obiectivul de kit poate fi ideal, s-ar putea să-ți dai seama că ai nevoie de ceva dedicat genului de fotografie pe care vrei să-l practici. Spre exemplu, o diafragmă de f1.4-1.8 îți va fi foarte utilă în fotografia de noapte, în timp ce un obiectiv cu o diafragmă mai închisă f/2-4 te va ajuta în cazul fotografiei de acțiune și așa mai departe.

Acest articol se adresează atât celor care s-au hotărât să-și ia un DSLR sau mirrorless fără obiectiv de kit, cât și celor care și-au luat deja unul și se gândesc la un al doilea obiectiv.

Îmi aduc aminte când eram eu la început și citeam despre obiective. Totul părea așa de dificil și erau așa de multe modele încât nu credeam că o să le înțeleg vreodată. Ce înseamnă numerele alea de pe obiectivul foto? Însă după un timp, totul a devenit din ce în ce mai ușor și încet, încet, mi-am făcut o trusă de obiective cu care să pot face orice tip de fotografie fără să cheltui o avere. 

 

Să o luăm cu începutul, aparatele foto, fie că sunt DSLR sau mirrorless nu pot face fotografii fără un obiectiv. Acum că am lămurit asta, cum deosebesc obiectivele între ele?

Păi este destul de ușor, explicația stă în numele lor. Prima parte din nume este brand-ul: Nikon, Canon, Sigma, Tamron etc. Însă pe tine a doua parte te interesează, cea care conține niște numere. Aici câteva exemple pot fi: 18-55mm, 18-105mm, 18-200mm sau 55-200mm , 70-300mm, 150-600mm. Toate obiectivele care au două numere în nume, unul mic și unul mai mare, sunt obiective cu zoom, adică variază unghiul lor de cuprindere de la larg la îngust. 

Mai este un tip de obiective și anume obiectivele fixe, sau fără zoom, de exemplu: 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 200mm, etc. Principala diferență față de obiectivele cu zoom este că la acestea dacă vrem să încadrăm mai larg, sau mai îngust, trebuie să ne deplasăm fizic. Însă au și o serie de avantaje, fiind fără zoom, au mai puține lentile ceea ce înseamnă o luminozitate mai mare și de cele mai multe ori și o imagine mai clară.

Ultimul parametru important la un obiectiv este tot în numele acestuia și se numește diafragmă. Este echivalent cu luminozitatea obiectivului. De exemplu sunt obiective cu diafragma variabilă, f/3.5-5.6 sau 2.8-4, și obiective cu diafragma constantă, f/1.4, 2.0, 2.8 . Pe toate obiectivele este trecută diafragma cea mai luminoasă, adică numărul cel mai mic, însă majoritatea se pot închide până la 16 sau 22.

Alți factori după care trebuie să ne ghidăm sunt, dacă obiectivul este de Full-frame sau pentru Crop, în funcție de aparatul pe care îl avem și dacă obiectivul are stabilizare de imagine.

Acum că am lămurit cât de cât noțiunile de bază și dacă ai citit până aici, putem să trecem la partea de alegere a obiectivului.

Sfatul meu, dacă tocmai cumperi un DSLR sau mirrorless este să-l iei cu obiectivul de kit, în general 18-55mm, 18-105mm, 14-42mm etc. Aceste obiective sunt foarte versatile din punct de vedere al unghiului de încadrare. Cu ele vei putea face atât peisaje, arhitectură, dar și portrete. Și în timp o să îți dai seama mult mai ușor ce focală preferi și ce fel de poze faci mai des. Cu siguranță vei avea de unde alege în funcție de buget. Și dacă vreo tot obiectiv versatil, însă nu vrei să faci un compromis la calitatea imaginii, există alternative precum:

Obiective foto versatile DSLR

Producătorii Third-Party fac în general obiective atât pentru Canon cât și pentru Nikon.

Obiective foto versatile mirrorless

Dacă vrei un zoom mai mare decât ne oferă obiectivul de kit sau cel pe care-l avem deja, putem să alegem un teleobiectiv, în completarea primului nostru obiectiv. La teleobiective pe lângă cât de mult vrem să apropie mai este foarte importantă  viteza de focalizare și greutatea lor, fiindcă pot deveni destul de mari. Aici, alegerile ideale, sunt: Nikon 55-200mm 4-5.6 VR, Nikon 70-300mm 4.5-6.3 VR sau Canon 55-250mm 4-5.6 ISCanon 70-300mm 4-5.6 IS. Dacă dorim să  facem fotografie de sport sau wildlife, ne trebuie neapărat un teleobiectiv care să apropie suficient de mult, preferabil să fie luminos și neapărat să fie rapid la focus. Cum ar fi: Nikon 200-500mm 5.6 VRCanon 100-400mm 4.5-5.6 IS sau Sigma 150-600mm 5-6.3 OS.

Nu în ultimul rând mai sunt și obiectivele fixe. Acestea așa cum spuneam sunt mai luminoase, însă uneori, ceva mai dificil de folosit și în general este nevoie de mai multe. Cele mai recomandate ar fi:

Obiective fixe mirrorless

În caz că ai făcut o alegere greșită sau pur și simplu ai un obiectiv care nu-ți mai place, nu este totul pierdut. Piața Second-hand este foarte dezvoltată și îți venim în ajutor cu Consignația F64.

Recomandările de mai sus sunt doar niște exemple orientative, după părerea mea cel mai bun sfat ar fi să încerci să testezi cât mai multe obiective și să îți dai seama ce ți se potrivește. Nu există rețete exacte, se poate face fotografie de portret de exemplu și cu 24mm și cu 200mm, depinde de cum vrei să arate imaginea. Tocmai aici este frumusețea și în felul acesta te poți face remarcat. În concluzie, nu trebuie să îți fie frică să experimentezi, iar showroom-ul F64 îți stă la dispoziție oricând dorești să testați niște produse. Nu uita însă să verifici și programul, mai mergem și acasă. 🙂

Un articol de Daniel Peșu.

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Posed un aparat foto Sony a 6300 pot monta un obiectiv fără stabilizare? Mulțumesc!

    • Bună ziua.

      Dacă obiectivul este compatibil ca montură cu aparatul Sony, îl puteți monta indiferent că are sau nu stabilizare.

  • Salu,am un canon eos 250d care a venit cu un obiectiv de 18-35 mm,si as vrea sa incep sa merg la evenimete,sunt la inceput de drum si as dori sa stiu ce alte obiective imi mai trebuiesc pentru botez,nunta..multumesc frumos!

    • Salut !și eu am achizitionat un Canon EOS250 la fel ca tine..bună ideea ta și dacă ai vreun răspuns o sa te rog sa mi-l împărtășești și mie .merci

  • Salut,am un olympus o md e m10 ii la care am 2 obiective unul 40-150 mm și altu 14-42m sunt suficiente pentru un incepator ? Mulțumesc

  • Pentru mine au fost o încântare toate aceste sfaturi…. mulțumesc !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.