Sunt începător, ce obiectiv foto să aleg?

Postat de: Daniel Pesu Daniel Pesu

În articolul precedent , am discutat despre cum să-ți alegi un aparat foto când ești la început de drum, care sunt întrebările pe care trebuie să ți le pui și am povestit pe scurt despre mai multe tipuri de aparate, de la compacte la DSLR. Tot în articolul anterior, am menționat și faptul că este foarte important să ai un obiectiv bun. Deși pentru început obiectivul de kit poate fi ideal, s-ar putea să-ți dai seama că ai nevoie de ceva dedicat genului de fotografie pe care vrei să-l practici. Spre exemplu, o diafragmă de f1.4-1.8 îți va fi foarte utilă în fotografia de noapte, în timp ce un obiectiv cu o diafragmă mai închisă f/2-4 te va ajuta în cazul fotografiei de acțiune și așa mai departe.

Acest articol se adresează atât celor care s-au hotărât să-și ia un DSLR sau mirrorless fără obiectiv de kit, cât și celor care și-au luat deja unul și se gândesc la un al doilea obiectiv.

Îmi aduc aminte când eram eu la început și citeam despre obiective. Totul părea așa de dificil și erau așa de multe modele încât nu credeam că o să le înțeleg vreodată. Ce înseamnă numerele alea de pe obiectivul foto? Însă după un timp, totul a devenit din ce în ce mai ușor și încet, încet, mi-am făcut o trusă de obiective cu care să pot face orice tip de fotografie fără să cheltui o avere. 

Să o luăm cu începutul, aparatele foto, fie că sunt DSLR sau mirrorless nu pot face fotografii fără un obiectiv. Acum că am lămurit asta, cum deosebesc obiectivele între ele?

Păi este destul de ușor, explicația stă în numele lor. Prima parte din nume este brand-ul: Nikon, Canon, Sigma, Tamron etc. Însă pe tine a doua parte te interesează, cea care conține niște numere. Aici câteva exemple pot fi: 18-55mm, 18-105mm, 18-200mm sau 55-200mm , 70-300mm, 150-600mm. Toate obiectivele care au două numere în nume, unul mic și unul mai mare, sunt obiective cu zoom, adică variază unghiul lor de cuprindere de la larg la îngust. Pentru a vedea mai exact ce înseamnă fiecare focală (fiecare număr de pe obiectiv) îți recomand să accesezi această pagină și să te joci cu, Simulatorul de lungime focală.

Mai este un tip de obiective și anume obiectivele fixe, sau fără zoom, de exemplu: 24mm, 35mm, 50mm, 85mm, 200mm, etc. Principala diferență față de obiectivele cu zoom este că la acestea dacă vrem să încadrăm mai larg, sau mai îngust, trebuie să ne deplasăm fizic. Însă au și o serie de avantaje, fiind fără zoom, au mai puține lentile ceea ce înseamnă o luminozitate mai mare și de cele mai multe ori și o imagine mai clară.

Ultimul parametru important la un obiectiv este tot în numele acestuia și se numește diafragmă. Este echivalent cu luminozitatea obiectivului. De exemplu sunt obiective cu diafragma variabilă, f/3.5-5.6 sau 2.8-4, și obiective cu diafragma constantă, f/1.4, 2.0, 2.8 . Pe toate obiectivele este trecută diafragma cea mai luminoasă, adică numărul cel mai mic, însă majoritatea se pot închide până la 16 sau 22.

Alți factori după care trebuie să ne ghidăm sunt, dacă obiectivul este de Full-frame sau pentru Crop, în funcție de aparatul pe care îl avem și dacă obiectivul are stabilizare de imagine.

Acum că am lămurit cât de cât noțiunile de bază și dacă ai citit până aici, putem să trecem la partea de alegere a obiectivului.

Sfatul meu, dacă tocmai cumperi un DSLR sau mirrorless este să-l iei cu obiectivul de kit, în general 18-55mm, 18-105mm, 14-42mm etc. Aceste obiective sunt foarte versatile din punct de vedere al unghiului de încadrare. Cu ele vei putea face atât peisaje, arhitectură, dar și portrete. Și în timp o să îți dai seama mult mai ușor ce focală preferi și ce fel de poze faci mai des. Cu siguranță vei avea de unde alege în funcție de buget. Și dacă vreo tot obiectiv versatil, însă nu vrei să faci un compromis la calitatea imaginii, există alternative precum: