Sunt începător, ce aparat foto să aleg?
F64
- 13minutes read
Ultima actualizare iunie 2020
Mereu primim pe blog, pe YouTube, în magazin și în social media întrebările: “Este x un echipament bun?” sau “Sunt începător, ce echipament e ideal pentru mine?” sau “Este x un echipament potrivit pentru un începător?” Noi de obicei răspundem cu “Păi, depinde foarte mult de ce fel de fotografii vrei să faci. Orice echipament foto este bun pentru ceva anume, ideal pentru unele lucruri și neindicat pentru altele”. Asta însă nu înseamnă că produsele nu sunt de înaltă calitate, ci pur și simplu, așa cum nu poți judeca un pește după abilitatea lui de a zbura, așa nu poți judeca nici o compactă, de exemplu pentru faptul că nu are obiective interschimbabile.
În acest articol îți vom prezenta exact ce ai nevoie să știi pentru a face alegerea corectă, compatibilă cu nevoile tale când ești la început de drum și nu știi de unde mai exact să apuci fotografia.
Revenim la întrebarea din titlu și vă spunem că sunt mai multe întrebări pe care le poți pune pentru a te ghida spre a alege echipamentul potrivit. Mai jos le regăsești pe cele principale:
- Ce fel de fotografii îți dorești să faci?
- Ok, poate că nu ai experiență în domeniu, dar dacă te-ai mai jucat măcar un pic cu un aparat, sigur ai prins ceva, așa că încearcă să te gândești și la ceea ce știi despre fotografie sau măcar ceea ce intuiești că știi cât de cât.
- Ce buget ai?
- Cât poți/vrei fizic să cari? Nu este deloc indicat să achiziționezi un aparat foto popular tip DSLR, dacă greutatea acestuia și a obiectivelor lui, a accesoriilor etc. te va face să îl scoți mai puțin din geantă.
După ce îți vei răspunde la aceste întrebări îți va fi mai ușor să alegi, iar pe măsură ce avansezi vei descoperi noi nevoi sau vei descoperi că pur și simplu ai trecut la un alt nivel și atunci o să știi exact încotro să te îndrepți.
Există mai multe genuri de fotografie și fiecare are particularitățile sale în ceea ce privește alegerea echipamentului.
Dacă ai nevoie de un aparat pentru călătorii, vacanțe, familie, atunci o să vrei ceva cât mai compact, ușor și rezistent, pentru a te bucura cât mai mult de mediul înconjurător. Un aparat perfect pentru călătorii este Sony WX500. Este mic, ușor, arată foarte bine, permite controlul manual al expunerii, are o optică foarte buna pentru o compactă și ecran rabatabil pentru selfie
La fel sunt și Sony HX90 sau HX90V (există și variantă cu GPS), acestea avand în plus vizor electronic prin care poți încadra imaginea atunci când lumina este puternică și ce se vede pe ecran nu se distinge foarte bine. Dacă ești si mai exigent în privința calității atunci te poți uita la compactele premium cu un senzor de un inch, precum seria RX100 de la Sony, Canon G9X Mark II, Canon G7X Mark II, Canon G5X, Panasonic LX15, etc. Aparatele compacte de tip Bridge pot avea același senzor precum cel al camerelor compacte standard (Sony DSC-HX350,) sau al celor de 1” (Panasonic Lumix DMC-FZ1000, Sony Cyber-shot DSC-RX10) însă au o ergonomie sporită datorită dimensiunilor mai mari.
Dacă ești pasionat, dar nu ai mai fotografiat și vrei să înveți, să iei totul de la 0, atunci orice aparat cu funcții manuale de reglare a timpului de expunere, diafragmă și sensibilitate ISO este bun pentru început. Dacă vrei musai un aparat cu obiective interschimbabile (DSLR, mirrorless) trebuie ținut cont de faptul că obiectivul are un rol important în rezultatul final al imaginii. Un obiectiv mai scump și un body mai ieftin este mult mai indicat decât un aparat mai scump și un obiectiv mai ieftin.
Dacă nu vrei să îți bați capul cu setări manuale, deși o cunoaștere de bază a funcționarii unui aparat foto îți va aduce multe beneficii, atunci orice aparat pe modul automat va fi suficient. Ca idee de bază, un aparat cu un senzor mai mare va avea o calitate mai bună a imaginii și o performanță îmbunătățită în situații de lumină scazută, pentru cei care au timp de fotografiat mai ales seara, după muncă.
Ține minte însă că senzorul unui aparat este probabil cel mai important aspect al unei camere. Dimensiunea acestuia, dar și funcționarea cu ajutorul procesorului de imagine va sta la baza calității imaginii. Cu un senzor mai mare ai și mai puțin zgomot de imagine în situații de lumină scazută, dar și mai puțină profunzime de câmp (poate separa subiectul de fundal mai bine). Cel mai mic senzor se găsește în telefoanele mobile, urmat de cel al camerelor compacte stadard, apoi de senzorul de 1″, 4/3, APS-C (Crop 1.5 Nikon, Crop 1.6 Canon) și Full Frame. Există mai multe dimensiuni de senzor, dar acestea sunt cele mai uzuale.
Dacă te interesează fotografia de stradă, un mirrorless ar fi mai util. Este compromisul perfect între portabilitate și calitate. Vezi în acest articol mai multe sfaturi în alegerea unui mirrorless. De asemenea, precum DSLR-urile, mirrorless-urile vin cu obiective interschimbabile și ai posibilitatea de a achiziționa unul direct cu un obiectiv de kit, care pentru un începător este mai mult decât suficient.
Câteva recomandări de aparate foto mirrorless:
DSLR-urile și mirrorless-urile vin cu mai multe funcții, cu senzori de imagine mai mari și cu un control sporit. Datorită acestor lucruri sunt mai recomandate pentru fotografie profesională. Deși înainte DSLR-urile erau considerate camerele cele mai indicate pentru profesioniști, în ultimii ani sistemul mirrorless a evoluat enorm. De aici și veșnica polemică DSLR vs mirrorless. Oare chiar poate un aparat foto mai mic, să se ridice la performanțele unui “tun” fotografic?
Trecând mai departe, fiindcă un aparat digital nu are memorie internă, vei avea nevoie de cel puțin un card de memorie pentru stocarea conținutului realizat. Este indicat să investești în carduri cu rata de citire/scriere mai mare, mai ales dacă ai un aparat mai performant. Alte accesorii foarte importante sunt husele, gențile, trepiedele, filtrele (de protecție și de polarizare, pentru început), un kit de curățare pentru aparat și lentile, ecrane de protecție și acumulatori de rezervă. Filtrul UV sau cel de protecție este indicat să-l iei de la început pentru a proteja lentila, în cazul în care acest lucru este posibil (majoritatea aparatelor compacte nu permit atașarea filtrelor cu filet, de exemplu). Trepiedul este bine să fie cât mai solid dacă optezi pentru un aparat de dimensiuni mai mari și cu un reglaj independent al picioarelor pentru versatilitate în utilizare. Citește aici mai multe despre accesorii.
Sunt foarte multe modele și tipuri de aparate pe piață, fiecare cu plusuri și minusuri. Este de reținut faptul că nu există aparatul perfect, ci aparatul potrivit pentru situația în care te afli. Însă pentru majoritatea situațiilor trebuie să te uiți dacă există funcții manuale de ajustare a aparatului. Trebuie doar să alegi un aparat care să îți placă să-l folosești, cam acesta ar fi ultimul criteriu. Dacă ai căutat îndelung și ai găsit 3 variante care oferă funcțiile de care ai nevoie, alege aparatul cu care te simți cel mai confortabil, pentru că degeaba este foarte bun, dacă pentru tine folosirea lui devine o muncă, nu o plăcere. În acest sens este important aspectul, ergonomia și meniul aparatului, iar pentru aceste lucruri nu îți rămâne decât să mergiîn magazinul F64 pentru a vedea cât mai multe aparate.
Urmează și un articol despre alegerea unui obiectiv.
12 Comments
Buna seara, ce apaeat imi recomandati pentru fotografi culinare?
Nu am cunostinte despre fotografiat
Va multumesc
Multumesc de recomandare imi este de foarte mare ajutor!!
Bună… As avea nevoie de un sfat, as dori sa achiziționez un aparat foto pentru a fotografia peisaje, persoane/bebeluși… Am tot citit bloguri și m-am uitat la tutoriale dar sunt și mai nehotărât. Multumesc
Salut,
Sunt in cautare de un aparat foto pentru Vlogging. Flip up screen si microphone input is a must. de asemenea ceva usor, un mirrorles probabil.
Aveti vreo recomandare?
Multumesc,
Vlad
buna, imi poti recomanda un aparat foto accesibil la pret si care sa face poze blurate?! Vreau sa fac poze la un alt nivel, nu doar cu smartphone-ul, si as vrea sa pun in evidenta mai ales poze cu fundal blurat. Multumesc mult.
Buna, un aparat foto la un pret accesibil gasesti aici, unele au si obiective: https://www.f64.ro/aparate-foto/aparate-foto-mirrorless/incepatori exista mai multe variante. De mentionat insa faptul ca nu aparatul face “imaginile blurrate” ci obiectivul. Fundalul devine blurrat atunci cand focalizarea se face doar pe subiectul de interes. De obicei obiectivele fixe si cu o diafragma mai deschisa, de tipul f/1.8 creeaza un fundal blurrat mai fain. Daca obiectivele atasate aparatelor din linkul de mai sus nu iti surad, mai poti gasi obiective aici: https://www.f64.ro/obiective-foto/obiective-foto-mirrorless
Speram sa-ti fie de ajutor. 🙂
Cand pasiunea te mistuie, dar nu ai toate informatiile/ detaliile necesare, citesti articolul si te “iluminezi”. 😉 Multumesc! Util.
Salut.
Poti sa-mi recomanzi un aparat foto pentru a fotografia si filma flori de mina. unele sunt mici si ce greutati intampin cu telefonul e focalizarea de aproape. As dori sa le pot fotografia, fotografia de aproape si filma detalii. Pozele le vreau calitattive astfel incat sa pot printa poze pe un format A3. Nu stiu nimic despre fotografie dar am nevoie de serviciul descris mai sus si nu pot apela la un studio profesional. Alte informatii ajutatoare sunt apreciate. Multumesc.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155747142093087&set=a.10150958362968087.408625.522523086&type=3&theater
Salut
Poti sa-mi recomanzi un aparat foto photo/film de aproape pentru a fotografia flori de mina, minerale, crystale?
Multumesc
ce parere ai despre Canon 2000 D
???
Digitale SLR-Kamera Canon EOS 2000D Kit + EF-S 18-55 IS II
ce parere ai despre Canon 2000 D ???
foarte bun articol …multumesc