Sunt începător, ce aparat foto să aleg?

Postat de: Alex Negoita Alex Negoita

Mereu primim pe blog, pe YouTube, în magazin și în social media întrebările: “Este x un echipament bun?” sau “Sunt începător, ce echipament e ideal pentru mine?” sau “Este x un echipament potrivit pentru un începător?” Noi de obicei răspundem cu “Păi, depinde foarte mult de ce fel de fotografii vrei să faci. Orice echipament foto este bun pentru ceva anume, ideal pentru unele lucruri și neindicat pentru altele”. Asta însă nu înseamnă că produsele nu sunt de înaltă calitate, ci pur și simplu, așa cum nu poți judeca un pește după abilitatea lui de a zbura, așa nu poți judeca nici o compactă, de exemplu pentru faptul că nu are obiective interschimbabile.

În acest articol îți vom prezenta exact ce ai nevoie să știi pentru a face alegerea corectă, compatibilă cu nevoile tale când ești la început de drum și nu știi de unde mai exact să apuci fotografia.

Revenim la întrebarea din titlu și vă spunem că sunt mai multe întrebări pe care le poți pune pentru a te ghida spre a alege echipamentul potrivit. Mai jos le regăsești pe cele principale:

  • Ce fel de fotografii îți dorești să faci?
  • Ok, poate că nu ai experiență în domeniu, dar dacă te-ai mai jucat măcar un pic cu un aparat, sigur ai prins ceva, așa că încearcă să te gândești și la ceea ce știi despre fotografie sau măcar ceea ce intuiești că știi cât de cât.
  • Ce buget ai?
  • Cât poți/vrei fizic să cari? Nu este deloc indicat să achiziționezi un aparat foto popular tip DSLR, dacă greutatea acestuia și a obiectivelor lui, a accesoriilor etc. te va face să îl scoți mai puțin din geantă. 

După ce îți vei răspunde la aceste întrebări îți va fi mai ușor să alegi, iar pe măsură ce avansezi vei descoperi noi nevoi sau vei descoperi că pur și simplu ai trecut la un alt nivel și atunci o să știi exact încotro să te întrepți.