10 lucruri pe care e bine să le știi când ești fotograf începător
De-a lungul timpului, am primit destul de multe întrebări, mesaje, feedback la modul general de la cei aflați la început de drum și care accepta sintagma fotograf începător. Astfel, adunând tot mai multe întrebări și informații, a apărut ideea acestui articol. Scopul este acela de a veni în sprijinul noilor valuri de începători, căci fotografia pare să aibă din ce în ce mai mulți ”adepți”, fie că momentan aceștia sunt doar în tatonări sau dimpotrivă, sunt dedicați total noului hobby care a intrat în viața lor.
Inițial lucrurile pot părea prea simple, nu? Cumperi o cameră și faci fotografii, ce poate fi complicat în asta? Exceptând faptul că nu doar de aparatul foto vei avea nevoie, vei afla curând că în funcție de genurile foto preferate o să fie necesare anumite obiective și accesorii, ca să nu mai vorbim de compoziție, studiu, poate chiar cursuri, multă practică ș.a.m.d.
Dar haide să le luăm pe rând, capitol cu capitol:
Lucruri legate de echipamentul foto
#1 Accesorii esențiale
Dacă de trepied poate nu are nevoie oricine, deși este util în multe situații, o geantă sau un rucsac foto se vor dovedi de nelipsit, mai ales dacă ținem la echipamentele proaspăt achiziționate și ne dorim să le protejăm.
Tot la această categorie intră un acumulator extra și un card de memorie de rezervă, pentru că e tare neplăcut să mai ai de făcut câteva fotografii și să constați fie că aparatul se închide, din lipsă de baterie sau cardul de memorie este plin…
Unii vor opta și pentru un filtru UV, atât pentru a scăpa de lumina invizibilă a razelor ultra-violete, care intervin asupra imaginii, creând desaturare, cât și pentru a proteja obiectivul de praf, nisip, particule fine de apă etc.
#2 Verificare echipamentului foto înainte de a pleca de acasă
Cum ar fi să pleci de acasă la fotografiat și, odată ajuns la locul cu pricina, să constați că ai uitat cardul în laptop sau în cititorul de carduri? Ori bateria să fie pe final și să nu dispui nici de una de rezervă… Cam neplăcut, nu? Ei bine, de aceea recomandăm întotdeauna verificarea echipamentelor din timp: asigură-te cu seară înainte că bateria este încărcată, cardul este în aparat și fotografiile de pe el le-ai copiat deja într-un loc sigur, astfel încât să-i poți da liniștit format, obiectivul este curățat și ai la îndemână o microfibră în caz că se murdărește pe parcurs.
#3 Echipamentele ultimul răcnet nu te vor face un fotograf mai bun
De ce? Pentru că încă ai multe de învățat și descoperit. Poți începe cu o investiție minimă sau medie în echipamentul foto, și restul de bani să îi folosești pentru cursuri, cărți, excursii foto. Așa vei avea timp să îți dai seama ce îți place cu adevărat, către ce genuri fotografice ești mai înclinat și, ulterior, după ce stăpânești tehnica și compoziția, știi ce vrei și simți că echipamentul de care dispui și-a atins limitele, vei putea face alegerea corectă pentru un aparat și obiectele ideale, în funcție de preferințele proprii.
Lucruri legate de imagini mai bune
#4 Învață compoziție!
Dacă cu setările tehnice ne putem obișnui destul de rapid, pe partea de compoziție lucrurile se dovedesc ceva mai dificile și necesită exercițiu. Compoziția se referă la multitudinea de elemente dintr-o scenă, aranjate într-un cadru. Multe dintre aceste sfaturi de compoziție sunt folosite în arta de mii de ani și chiar ajută la crearea unor compoziții mai atractive. Odată ce ajungi să le înțelegi, vei ști când trebuie respectate sau inovate, încălcate sau, mai bine spus: învață regulile ca un profesionist, pentru ca mai apoi să le poți încălca ca un artist!
Pe canalul de YouTube al F64 poți găsi un serial dedicat compoziției fotografice, așa că urmărește regulile de acolo și aplică-le în practică:
#5 Atenție la marginile cadrului
Înainte de a apăsa pe buton, după ce ai încadrat, verifică marginile cadrului fotografic, astfel încât acestea să fie cât mai curate. Resturi de crengi, fire de iarbă, cabluri sau alte elemente care ar putea încurca, pot fi înlăturate dacă le observăm la timp și reîncadrăm păstrându-le în afara dreptunghiului ce se va trasforma într-o fotografie. La început poate fi ceva mai dificil, dar te vei obișnui ușor cu acest exercițiu simplu.
#6 Citește despre fotografie și, mai ales, privește cât mai multe fotografii de calitate
Există o discuție întreagă pe tema fotografiilor bune, iar mai multe poți citi în articolul de mai jos:
În rest, există o mulțime de cărți, reviste și galerii online pe care să le urmărești. Cel mai bun punct de pornire este istoria, iar cel mai nebenefic mod de a te folosi de istorie, este acela de a o copia. Din istoria artei și a fotografiei trebuie să te inspiri, să analizezi și apoi să vezi cum te poți folosi de informația acumulată pentru a crea ceva cât mai nou (complet nou poate nu ai cum, s-a dus era în care arta revoluționară era la ordinea zilei) sau măcar cât mai personal, onest și autentic.
#7 Inspiră-te din cinematografie!
Văzând personajele în mișcare, vei învăța să prezici cu mai mare ușurință acțiunea. În plus, filmele îți pot forma ochiul pentru a evita compozițiile care nu pun deloc în valoare subiectul. Sunt șanse mari ca în fiecare film care ți-a plăcut să fii văzut un moment, pe care ai fi vrut să-l fotografiezi tu, exact așa cum era redat pe ecran. Gândește-te din ce unghi s-a filmat scena care ți-a plăcut, fă puțin research despre cum poziționarea, mișcarea și expresiile actorilor influențează starea cadrului și apoi folosește-te de asta când faci fotografii. În plus, dacă ești pasionat de fotografia de studio, devorarea filmelor îți va da idei de setup-uri.
#8 Participă la concursuri
Deși uneori destul de subiective, chiar și atunci când vorbim de un juriu numeros (până la urmă jurații sunt și ei oameni, cu preferințele și slăbiciunile, viziunile lor ș.a.m.d), concursurile te pot ajuta destul de mult să progresezi. De ce? Îți vor da o idee cam pe ce nivel te situezi, comparativ cu alții, îți vor oferi acces la promovare, de care ar trebui să pofiți din plin, și, mai mult, există șansa de a câștiga ceva, fie că vorbim de titluri onorifice sau medalii, ori chiar premii în produse și bani. Nu trebuie să te descurajezi nici dacă nu obții nimic, experiența în sine este mai importantă și întotdeauna avem de învățat din competiții.
Lucruri legate de postprocesarea imaginilor
#9 Postprocesarea nu trebuie să te sperie
Uneori partea de postprocesare pare extrem de dificilă, mai ales pentru începători. Nu trebuie însă să te panichezi și să crezi că nu vei reuși niciodată să stăpânești un soft de editare. Poți începe cu programe mai simple, nu neapărat direct cu Photoshop-ul. O sugestie ar fi Lightroom sau, și mai simplu, un soft gratuit, intitulat Photoscape, despre care poți afla mai multe și pe blogul F64.
#10 Dezvoltă-ți propriul flux de lucru
Nu există un mod corect sau greșit de a face lucrurile când vine vorba de pașii urmați în procesarea fotografiilor, chiar dacă ar putea exista modalități mai eficiente sau mai diferite pentru a obține un rezultat. Important e să găsești acel flux care funcționează pentru tine și te ajută să salvezi timp, pe care în loc să-l petreci în fața calculatorului, îl poți petrece cu familia, prietenii sau fotografiind.
8 Comments
Despre filtrul UV: recent am avut revelatzia ca, pe langa functiile lui de protectie, are din pacate si un rol negativ, fiind o SUPRAFATZA DE REFLECTZIE SUPLIMENTARA, stiind ca obiectivele contin deja un numar de astfel de suprafetze.
Imediat l-am scos, caci il plimbam cu aparat cu tot… peste tot, mi-am curatzat obiectivul si am facut de atunci poze mai clare cu putzin, dar acel putzin conteaza!
Va propun spre reflectie acest subiect,
si va doresc sa aveti mereu LUMINA BUNA!!!
Horia Covaliu.
Eu nu mai găsesc o versiune free de photoscape. Mai demult mă jucam cu el acum nu îl mai găsesc. E adevărat că folosesc Windows 10
Pentru Daniel
Incearca Ricoh GR II, nu o sa regreti 🙂
Desi unele persoane nu au curaj sa intrebe chestii foarte simple, eu am decis sa fac asta, vis-a-vis de ce o sa spuna cei “profi”: cum sa pot sa pun si eu grilajul pe un Nikon D3400? Multumesc:)
[…] 10 lucruri de stiut cand esti fotograf incepator […]
Citește manualul aparatului tău foto
Sfaturi foarte utile pentru cei aflati la inceput de drum. Un alt sfat, desi poate parea banal, iesi si fotografiaza. Ce? Imprejurimile daca nu stai toata ziua in vacanta prin mai stiu ce locatii exotice (surprinzator, nimeni nu sta 😀 ). Mergi 10-15 minute distanta si descopera lumea din jur. Si mai ales, fi un critic pentru tine. Nu te compara cu altii, doar observa-ti lucrarile si gandeste-te ce le-ar aduce un plus, ceva unic.
Sunt fotograf începător, ma ajută foarte mult temele despre foto de pe blogul dat!!!