Fujifilm X-T3 | Teste ISO, Focus Peaking, Flicker, Eterna color profile

Foarte bine construit, Fujifilm X-T3 combină un design “vintage” cu posibilitățile unui aparat modern. Mi se pare că este varianta cu steroizi a seriei X100, de care m-am îndrăgostit la prima vedere. Despre calitatea imaginii nu mai este nevoie să menționăm, sunt atâtea recenzii bune pe internet încât nu mai are rost să scriem încă unul asemănător. M-am focusat mai mult pe partea video, pentru că legat de fotografie nu am ce să îi reproșez. Celor cu mâni mari cel mai probabil li se va părea destul de incomod pentru că gripul este foarte mic. Cel mai mult urăsc faptul că bateriile se consumă foarte repede, o problemă generală a aparatelor mirrorless.

Pe modul “Full Hd High Speed Rec” (atunci când filmezi în 120fps de exemplu) am observat ceva zgomot de imagine la ISO 3200 filmând cu 120 de cadre pe secundă, folosind profilul de culoare Eterna și în special în F-Log. Flickerul de neon nu este deranjant la 24 de cadre, dar la 120 devine foarte vizibil… lucru care se poate rectifica de altfel într-un program de editare mai serios. Folosind lumina continuă de studio nu am observat nicio problemă. Modul ETERNA este absolut superb, care nu necesită decât mici ajustări fine în post-producție (un pic la contrast eventual), pentru a controla zonele de umbră și lumină.

Lipsește IBIS-ul de la X-H1, un lucru de care se plânge toată lumea, dar dacă iei videografia mai în serios, achiziționarea unui gimbal / stabilizator (un accesoriu foarte necesar) va elimina această problemă. Nici cu Fujifilm X-H1 nu poți filma din mână mergând, fără să ai imaginea tremurată.

“Focus Peaking” în modul Video este dezamăgitor. De reținut faptul că acesta este valabil doar în modul de focus manual. Am făcut o comparație cu un Canon EOS 6D căruia i-am adăugat softul “Magic Lantern”, iar din păcate cel al aparatelor Fuji nu se ridică la aceeași înălțime. Putem observa la “Magic Lantern” cum planurile care sunt în focus ies mult mai mult în evidență. Problema se poate rezlva cu achiziționarea unui monitor extern ceea ce înseamnă o investiție în plus.

La final am făcut un test pentru a vedea calitatea imaginii la diferite valori ISO. Veți observa că modul în care ochiul uman percepe zgomotul la valorile ISO ridicate depinde foarte mult de contextul și iluminarea cadrului respectiv. Fiecare va trage propriile sale concluzii.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9LR1dVkk6Hs[/embedyt]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *