Sony A7R…cu R de la rezoluție – opinia utilizatorului

Postat de: F64 F64

 
Îmi plac mirrorless-urile. Le-aș alege în favoarea unul DSLR oricând. Design-ul compact și intuitiv te lasă să-l porți oriunde, oricând fără să atragă atenția sau să deranjeze. Cu dimensiunea și greutatea unui mirrorless fac plimbări de câteva zeci de kilometri mult mai plăcute și ușor de petrecut. Sony A7R intră perfect in această categorie și după câteva zile petrecute la pas prin București cu el, impresia pe care mi-a lăsat-o este una surprinzător de plăcută.
Din cunoștințele mele, aparatele mirrorless au în general sub 20 MP rezoluții și (prea) rar (din păcate) senzor full-frame. Din acest motiv m-am obișnuit să încadrez cât mai bine fiecare imagine, cât mai bine aliniate elementele, cât mai puțină informație ce va trebui cropuită ulterior. Dar hai să fim sinceri, nevoia asta e cu adevărat arzătoare doar atunci când fotografiezi pentru un viitor print. Pentru web și/sau mobile (cele mai uzuale metode de a vizualiza fotografii) rezoluția minimă necesară este încă mică.
Dar când un aparat vine și-ți zice: “Hei, sunt Sont A7R! Am 36,4 MP și un senzor full-frameISO 100-25600 (extins 50-51200).” parcă simți nevoia să mai uiți un pic de reguli și să-ți faci de cap cu încadrările, să vezi ce se poate rezolva ulterior printr-un minunat crop. Și rezultatul atât din punct de vedere al cropului cât și al ISO-ului este unul uimitor, după părerea mea.
Un alt aspect unde am fost uimit de Sony A7R este dynamic range-ul. Are diverse moduri și HDR pe care poate fi setat, dar chiar și cu toate setările pe minim/off, acolo unde multe aparate foarte performante captează negru, acest aparat se descurcă exemplar. În plus, Sony A7R scoate detalii suficiente. Nu am simțit nevoia să folosesc toate opțiunile prezente mai deloc (dar asta ține si de stilul și nevoia fiecăruia).
Viteza de focus este un alt aspect unde taberele sunt împărțite între DSLR si mirrorless, dar unde Sony A7R mi-a arătat ca se descurcă fantastic. În general îmi place sa mă plimb prin oraș, dar fotografiez în cea mai mare parte subiecte statice. M-am trezit după primele 2 ore că îmi căutam preponderent subiecte în mișcare, îmi doream să fac panning-uri (ceva ce nu am mai făcut de mulți ani), iar aparatul și obiectivul nu m-au dezamăgit. Sony 28-70mm f/3.5 -5.6 OSS este un obiectiv cu performanțe mult peste această categorie. Viteza de focus și precizia sunt mult peste așteptări chiar și în primele momente când încă te acomodezi cu acest set-up.