Review Loupedeck – consolă pentru procesare foto în Lightroom
Loupedeck este o consolă midi premium pentru procesarea în Lightroom. Are un design exemplar și rotițe, butoane rafinate, pentru o experiență tactilă excelentă. Cele 34 de butoane și 21 de rotițe fizice oferă acces la majoritatea funcțiilor din Lightroom, iar cu ajutorul butonului fn dublăm numărul de funcții. Personalizarea funcțiilor nu se face cu aplicatia Midi2LR, ci cu o aplicație dedicată care nu are lag, aceasta având o interfață simplă.
Specificații Loupedeck
- Interfața USB 2.0;
- Compatibilă cu Adobe Lightroom 6 și CC;
- Poate rula pe Windows 7, 8.1 și 10 | Mac OS X 10.10, 10.11, 10.12;
- Interfața formată din 34 de butoane și 21 de rotițe;
- Dimensiuni: 40 x 15.6 x 3.2 cm;
- Greutate: 1000 Grame.
Inspecția vizuală
Cutia este livrată într-un pachet alb, inscripționat cu fontul Loupedeck. Ambalajul este simplu, cu design premium. Specificațiile complete sunt prezente pe spatele cutiei.
În cutie găsim: manualul de instalare rapidă, manualul și consola Loupedeck.
În stânga avem butoanele inscripționate cu funcțiile reprezentate. Rotița de rotate/crop poate fi și apăsată. Avem rotițe de control pentru HSL, alături de butoanele Custom. Pe spate există 4 piciorușe de cauciuc pentru aderență pe birou. Tot în partea din spate avem un cablu care poate fi aranjat în funcție de direcția alimentării. Consola este destul de subțire ceea ce o face ușor de transportat, însă nu vine cu husă, iar cablul nu este detașabil.
Software
Aplicația se instalează ușor și se încarcă rapid.
Din aplicație putem configura funcțiile pe comenzile principale și secundare.
Configurarea funcțiilor controalelor externe se face ușor, prin selectarea butonului și setarea funcției.
Utilizare
Loupedeck este o consolă premium, care oferă utilizatorului un design inedit și calitate pe masură. Butoanele se apasă ușor și au o cursă scurtă și precisă. Rotițele se mișcă lin și oferă un plus de flexibilitate atunci când lucrezi cu slidere. Găsim toate tipurile de butoane pe Loupedeck, de la cele standard la potențiometre, însă aș fi apreciat dacă aceste butoane ar fi fost iluminate, pentru un plus de ușurință de utilizare în lumina ambientală.
Interfața poate fi personalizată după necesitățile fiecărui fotograf. Construcția este realizată dintr-un plastic fin la atingere, dar care inspiră calitate.
Am folosit Loupedeck alături de Adobe Lightroom CC pentru a edita câteva sute de fotografii. Acomodarea se face rapid. Parțial datorită butoanelor intuitive, iar funcțiile programabile de pe consolă sunt suficiente pentru a îndeplini cerințele oricărui fotograf, care folosește intensiv Lightroom.
Complexitatea editării cu ajutorul Loupedeck este asigurată de rotițele verticale pentru canalelelor de culoare. Acestea oferă fotografilor ce vor să scoată tot ce se poate din fișierele RAW direct din Lightroom.
Concluzie
Loupedeck este o consolă premium de procesare pentru persoanele se bazează mult pe aplicația Lightroom. Cu un design mat și slim, aceasta oferă suficiente controale fizice pentru a putea controla multiple funcții din Lightroom, scutind astfel utilizatorul de folosirea tastaturii, dar nu și a mouseului. Interfața software este ușor de folosit, aceasta având o structură grafică simplă, pentru un proces ușor de mapare a funcțiilor pe butoanele dorite.
Este o soluție necesară atunci cand volumul de editare este mare. Loupedeck este un produs performant și util pentru cei care au 320 de euro disponibili pentru un astfel de accesoriu. Investiția într-o astfel de consolă reprezintă un angajament pe termen lung și trebuie luat în calcul timpul de acomodare cu aceasta.
Un articol de Alin Ștefan (Ghidul DSLR), citește versiunea completă.
[products ids=125038186]