(c) Attila Szabo

Despre Fujifilm X70, cu Attila Szabo

Fujifilm X70 este o cameră compactă care se pretează foarte bine la fotografie de stradă, dar are și alte calități care fac diferența în cazul fotografiei de eveniment sau de călătorie. Fără să mai menționez vlogurile!

La prima impresie ai tendința să nu îl iei în serios, pentru că pare un aparat de buzunar. Nu depășește greutatea unui portofel, având 340 de grame. Dispune de un senzor de 16.3 MP X-Trans CMOS II APS-C și de un obiectiv fix Fujinon de 18.5mm, cu diafragma 2.8, fiind foarte sharp.

La prima atingere se simte carcasa de metal care este foarte bine finisată și are o formă retro care te face să nu-l lași din mână și să fotografiezi cât mai mult. Gripul poate părea mic în unele situații, însă se poate monta o husă care protejează aparatul, inclusiv ușa de la baterie care se deschide foarte ușor.

Setările se pot folosi în modul manual și asta îți dă o stare de control total. Toate informațiile pot fi văzute pe un display touchscreen de 3.0 inch, rabatabil până la 180 de grade. Astfel se pot face selfie-uri cu ușurință pentru cei interesați sau chiar vloguri, mai ales că Fujifilm X70 filmează 4k.

Când am început să fotografiez cu el, mi s-a părut oarecum ciudat, pentru că nu are vizor optic, nici digital. Dar după ce lucrezi cu el îți dai seama că nu îți trebuie sau cel puțin pe mine nu m-a deranjat. În cazul fotografiei de stradă, un mare avantaj îl reprezintă ecranul rabatabil și touchscreen-ul cu care poți selecta punctul de focus, ca în cazul unui smartphone. Focusul este foarte rapid cu 49 puncte de focus, dispunând și de un Inteligent Hybris AF. Poți declanșa prin apăsarea ecranului dacă ți se pare comod sau să dezactivezi opțiunea.

Cân fotografiez prefer să nu fiu observat pe stradă. Încerc să surprind stări fără să deranjez subiectul. Am încercat această tactică și în metrou, nu doar pe stradă, iar oamenii nici nu observau că sunt fotografiați. Mai apoi, după ce fotografiezi și savurezi o cafea, poți conecta aparatul cu smartphone-ul prin Wi-Fi și astfel poți posta pe social media rapid. Nici după ce se înserează nu trebuie să ai emoții, deoarece Fujifilm X70 stă foarte bine la capitolul ISO, având o sensibilitate între 200 și 6.400.

Dacă ar trebui să evidențiez punctele forte pentru care aș achiziționa Fujifilm X70, aș spune:

  • dimensiunea foarte mică,
  • calitatea imaginii,
  • ecranul tactil și rabatabil,
  • finisajele de calitate,
  • opțiunile de Flash Sync, Wi-Fi,
  • obiectivul 18.5mm f/2.8.

Ca puncte slabe ale Fujifilm X70  pot enumera:

  • controlul automat al luminozitățiii pentru ecranul LCD,
  • stabilizarea imaginii,
  • indicatorul de baterie care ar putea afișa consumul procentual
  • ecranul tactil nu funcționează și în meniu.

Articol și fotografii de Attila Szabo.

[products ids=125024361]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.