Ce este Fisheye?

Termenul „fisheye” a fost inventat în 1906 de către fizicianul și inventatorul american Robert W. Wood, bazat pe modul în care un pește ar putea vedea o imagine emisferică ultra-largă de sub apă (un fenomen guvernat de legea lui Snell).

Termenul se referă la cele mai superangulare obiective, cu unghi de cuprindere situat între 160 și 220 de grade. La început, imaginea apărea în general sub formă de sferă în centrul cadrului, din cauza aberației curbiliniare.

Apoi, pe măsură ce aceste obiective au câștigat în popularitate, companiile producătoare au realizat și obiective care să redea fotografii în care cercul imaginii să fie extins astfel încât să acopere întreg cadrul dreptunghiular (obiectiv cunoscut sub numele de „full-frame fisheye”).

Prima utilizare practică a obiectivelor de tip fisheye (ochi-de-pește) a fost în anii 1920, în meteorologie, pentru a studia formarea norilor, fiind denumite „whole-sky lenses” – obiective ale întregului cer.

Primul obiectiv fisheye comercial a apărut în anii ’60-’70.

Ce este de subliniat, de fiecare dată, este perspectiva nouă pe care un astfel de obiectiv o oferă, permițându-vă să captați imagini a căror întindere nici ochiul uman nu o poate acoperi, putând folosi deformările și distorsiunile geometrice în scop creativ. Pot fi utile în fotografia de interior, deși distorsiunile liniilor sunt extrem de evidente. Dar folosit de exemplu într-o salină, rezultate pot fi uau.

Obiectivele fisheye se adresează fotografilor creativi, ce doresc sa obțină imagini cu efecte inedite și unghiuri noi de fotografiere. Sunt utile și în fotografia de peisaj, de călătorie, de arhitectură, de concert sau pentru fotografia abstractă.

Aflați și alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionaților de fotografie, în care vei gasi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei având o scurtă definiție și fiind, în general, exemplificat vizual, de multe ori existând și informații suplimentare, contextuale sau de tipul „știați că”.

Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.