iPhone-ul a împlinit 10 ani de existență!
În urmă cu 10 ani, pe 29 iunie, cei de la Apple lansau iPhone-ul, unul dintre cele mai populare smartphone-uri din lume. Pentru a sărbători acest lucru, a fost publicată chiar și o carte, intitulată „Dispozitivul: Istoria secretă a iPhone-ului”, iar povestirile de acolo ne întorc la stadiile incipiente ale dezvoltării iPhone-ului și felul în care a cucerit lumea în cei zece ani de existență.
Apple a vândut mai mult de 1 miliard de unități. Nu este surprinzător faptul că regretatul Steve Jobs, CEO-ul și co-fondatorul companiei, și-a dedicat toată atenția și resursele dezvoltării iPhone-ului, chiar și atunci când au existat doar presupuneri despre cât de mult poate crește piața smartphone-urilor.
De fapt, 1,2 miliarde de iPhone-uri au fost vândute în 10 ani, împingând păpușa Barbie pe locul al doilea, cu 1 miliard de păpuși vândute în 50 de ani. Iar asta probabil spune destule.
Începutul
Majoritatea începuturilor sunt grele, iar cel al iPhone-ului nu a făcut excepție.
A început foarte lent, cu câteva scaune rămase brusc libere. Ce a atras atenția tuturor a fost că doar inginerii faimoși dispăruseră și nimeni nu știa exact ce se întâmplase. Uneori, liderii și inginerii de top apăreau în birourile angajaților pe care i-au ales și închideau întotdeauna ușa în urma lor.
Unul dintre inginerii faimoși a fost Andre Boule, care lucra pentru Apple doar de câteva luni la acea vreme. El a fost vizitat de Henri Lamiraux, directorul de inginerie software, și de Richard Williamson, directorul de software, primind invitația de a se implica într-un proiect misterios.
Williamson și Lamiraux au continuat să meargă la din ce în ce mai mulți ingineri. Unii au refuzat și au rămas în Cupertino, ceilalți fiind mutați și alăturându-se echipei iPhone.
Viețile lor s-au schimbat complet în următorii doi sau trei ani. Nu doar pentru că făceau ture suplimentare, ci pentru că produsul la care lucrau era cel mai mare secret din istoria Apple. Viața lor personală și socială a fost redusă la minimum și nu li s-a permis să spună un singur cuvânt despre munca lor. Tony Fadell, tatăl iPad-ului, își amintește că Steve Jobs era destul de paranoic atunci. El nu dorea ca cineva să divulge nici măcar cele mai mici detalii sau să dezvăluie orice informație la părăsirea companiei.
Realizarea iPhone-ului și succesul în cifre
iPhone-ul a început ca un proiect Apple aprobat de Steve Jobs la sfârșitul anului 2004, dar ideea a încolțit cu mult timp înainte. Când Steve a apărut pe scenă în 2007 și a scos primul iPhone din buzunar, a spus: „Un iPod, un telefon și un comunicator pe internet.” A fost tot – practic, un calculator de buzunar cu un sistem de operare personalizat pentru ecranul tactil.
„Cred că o mulțime de oameni se uită la formă și se gândesc că nu seamănă cu orice alt computer, dar este la fel ca orice alt computer,” spune Williamson. „De fapt, este mult mai complex în ceea ce privește software-ul decât multe alte computere. Sistemul de operare este la fel de sofisticat ca sistemul de operare al oricărui calculator modern, dar este o evoluție a sistemului de operare pe care l-am dezvoltat în ultimii treizeci de ani.”
Ca și în cazul altor tehnologii de succes, iPhone-ul a trecut printr-o mulțime de schimbări de la origini și până în prezent. Apple și-a construit imperiul destul de inteligent. Ei au atras câteva sute de milioane de utilizatori pe lângă baza lor de clienți existentă, construită de iPod. Într-o lume în plină expansiune a Internetului și a rețelelor sociale, acești utilizatori au avut cu adevărat nevoie de un dispozitiv precum iPhone-ul.
„Au fost multe lucruri care au condus la dezvoltarea iPhone-ului la Apple,” a spus Phil Schiller în 2012. Compania a devenit faimoasă în calitate de producător Mac, care a avut o cotă de piață mică. Apoi a urmat iPod-ul ca hardware și software-ul său, iTunes. Acest lucru a schimbat viziunea tuturor asupra Apple, atât în interiorul, cât și în afara companiei. Oamenii au început să se întrebe dacă pot avea un succes mare cu iPod-ul, ce altceva pot face? Au apărut astfel o mulțime de idei: o cameră foto, o mașină – lucruri nebunești. Și un telefon, bineînțeles.
Apple a făcut o schimbare de 180 de grade în 1997 și a găsit calea spre succes, ceea ce a dus la iPod, iPhone și iPad și a făcut ca Macintosh să devină extrem de popular și iubit de toată lumea. A fost de altfel și anul întoarcerii lui Steve Jobs, un succes în sine. Acesta a tăiat aproape 70% din gama de produse ale companiei și în acest fel a reușit să transforme pierderile Apple într-un mic profit. În acele timpuri, Apple nu a fost un fenomen cultural și economic până la iPod, care a fost apoi rampa de lansare pentru iPhone.
În prezent, dispozitivul generează aproximativ două treimi din vânzările Apple. Veniturile totale generate de iPhone în cei zece ani de existenţă depăşesc 700 miliarde de dolari, în timp ce profitul consemnat de companie de pe urma dispozitivului a depăşit şi el valoarea de 100 de miliarde de dolari.
Practic, acest smartphone a transformat o companie cu venituri de 19 miliarde de dolari într-un gigant cu vânzări de 216 miliarde de dolari.
Fotografia cu iPhone-ul sau iPhoneografia
Deținătorii de iPhone știu probabil că deja și fotografia realizată cu aceste dispozitive a căpătat o nouă denumire, respectiv iPhoneografie. Există chiar și cărți sau cursuri dedicate acesteia, iPhone-ul fiind extrem de customizabil și user friendly când vine vorba de realizarea fotografiilor, calitatea nefiind deloc neglijată. Poți folosi chiar și un buton fizic pentru a face fotografii, experiența ca utilizator fiind mai apropiată de cea a utilizării unui aparat foto.
În plus, există o mulțime de accesorii pe care le poți combina cu iPhone-ul tău, pentru rezultate fotografice „wow”, cu un dispozitiv care îți încape în orice buzunar.
Noi recomandăm:
- Diverse kit-uri de obiective pentru iPhone
- Shoulderpod R2 – Sistem montare accesorii pentru Smartphone – o soluție multifuncțională și compactă pentru a adăuga accesorii smartphone-ului tău. O soluție modulară pentru a transporta studio-ul foto și video în orice călătorie sau vacanță.
- Manfrotto MKPLKLYP0 KLYP, un kit destinat celor care filmează sau fotografiază cu iPhone, kit ce curpinde o carcasă Manfrotto KLYP, o lampă video cu 24 LED-uri și un minitrepied.
- DJI Osmo Mobile – un dispozitiv de stabilizare dedicat smartphone-urilor, care încorporează sistemul de stabilizare pe 3 axe marca DJI și o gamă largă de funcții menite să vă ajute atunci când filmați cu smartphone-ul.
- Leef iAccess -un cititor de carduri care permite deschiderea fișierelor de pe card direct pe telefoanele sau tabletele Apple (cu iOS).
Gina Buliga, Ambasador Nikon, dar și utilizatoare de iPhone:
Nu îmi pot inchipui o tură sau o călătorie fără a face fotografii cu telefonul, dar în același timp nu aș pleca la drum fără un DSLR, oricât m-am jucat, nu se compară cu nimic. E mai greu , dar te și ajută mai mult.
Am o parere foarte bună despre ambele și, chiar de curând, am experimentat în Madagascar fotografia cu aparatele de gât și cu telefoanele în buzunar .
Telefonul te ajută foarte mult, iar cand zic telefon ,eu zic iPhone. Nu aș renunța la el pentru nimic în lume. Are camera foarte bună, la fel și programele de editare. Știu totul pe de rost, nu îmi ia mai mult de un minunt să prelucraz un cadru pe telefon , iar apoi să decid dacă îl împărtășesc cu ceilalți sau nu.
În momentul în care împărtășim ceea ce trăim cu ceilalti, dăm un pic și din energia noastră fantastică, orice cadru este o mică poveste, este o mică parte din noi…
Am avut o perioadă când am tras cu telefonul multe timelapse-uri, am încercat toate nebuniile de aplicații, însă în ultima vreme m-am oprit doar la câteva dintre ele și la Instagram!
Este o experiență minunată să le încerci pe toate. Îmi place la nebunie să surprind cadre faine cu telefonul. Nu de fiecare dată am aparatul la mine, dar telefonul da. Și e extraordinar, împărtășesc cu ceilalți live ca să zic așa… Mai ales în ultima vreme… Facebook, Instagram… Totul este în direct , îmi place la nebunie!
Am și două modele minunate lângă mine și nu există zi în care să nu fac zeci, sute de cadre. Am primit cadou ultimul iPhone cu 128 gb, ceea ce mă ajută să nu mă mai îngrijorez de memorie, că rămân fără… 🙂 Am folosit și obiective pe telefon, lumini, de toate… Și cu siguranță se vor inventa și altele.
Pentru mine este deja ca un drog, fac mii de cadre cu telefonul, prelucrez pe telefon, descarc mereu tot felul de programe de editare, am ajuns să am și o variantă de Photoshop pe telefon.
[products ids=125035558,125035561,125016988,125030769,125007691]