(c) Adrian Mîndroc

Canon 5D MK IV, cu Larisa Costea

Acesta este un scurt review al deja celebrului Canon 5D Mark IV. Numele meu este Adrian Mîndroc, nu sunt fotograf profesionist, însă sunt prieten foarte apropiat cu aparatul meu foto, pe care îl folosesc de cel puțin 3 ori pe săptămână – de multe ori până la 5 ore pe zi, uneori în condiții destul de dificile. Împreună cu “my partner in crime”, Larisa Costea, încercăm să facem lucruri frumoase pe blogul nostru de lifestyle/călătorii.

Sper că acest review să îți ofere suficiente informații astfel încât să decizi dacă merită sau nu să îl și tu ai în trusa ta foto. Dacă ceea ce poate face, ceea ce nu se poate face și dacă acestea se potrivesc nevoilor tale. Nu voi spune nimic din punct de vedere tehnic despre aparat, ci doar specificațiile care ne ajută pe noi să ne facem treaba în domeniul în care activăm.

Ca aspect, arată aproape identic cu predecesorul său Canon Mark III, însă Mark IV vine cu îmbunătățiri substanțiale sub carcasă, inclusiv senzorul de rezoluție mai mare de 30.4 megapixeli – cu Dual Pixel autofocus, captură video 4K, un sistem AF modernizat, touchscreen, etanșare mai bună în condiții de vreme nefavorabilă, funcție Wi- Fi/NFC, un temporizator și GPS. În plus, este puțin mai ușor în ca greutate decât Mark III, însă puțin mai greu decât Canon 6D.

Am așteptat 2 ani pentru acest aparat, timp în care am fost mulțumit cu Canon 6D. În jumătate de an de la achiziționare am făcut ședințe foto, dar și video, așa că mi-am făcut o impresie pe care o pot împărtăți și cu voi.

În primul rând, l-am cumparat pentru funcția de autofocalizare în timpul filmării. Canon 5D Mark IV este primul full-frame de la această companie capabil să facă acest lucru. Este surprinzător de bun la urmărirea subiectului (sau a feței) în modul “Face Detect + Tracking”, iar touchscreen-ul face acest lucru și mai ușor. Funcția de Wi-fi este la fel de folositoare, o aveam și pe 6D și mă bucur că au adaugat-o și pe Mark IV. Ne ajută foarte mult când avem de făcut fotografii în care trebuie să apărem amândoi și singurul fotograf disponibil este trepied-ul împreună cu aplicația Camera Connect (pentru iPhone), trepiedul poate fi un fotograf pe cinste, destul de rapid și precis (pentru situația dată).

De asemenea, funcția de 60 fps în full HD (1080p) și 120 fps în HD (720p) a jucat și ea un rol important în a mă convinge să achizitionez produsul. Rezolutia 4k nu mă înteresează în mod deosebit, personal. Folosesc Canon Mark IV împreună cu obiectivele: Sigma 85mm f1.4 Art, 20mm f1.4 Art și 24-105mm f4.0 Art. Am filmat deja câteva clipuri video pe care le puteți viziona aici și poate că vei găsi și acest filmuleț interesant – Top 5 filmari cu Mark IV

În concluzie, 5D Mark IV este o cameră superbă. Nu vă voi ascunde dezamăgirea lipsei unui ecran rabatabil. Dar camera are o mulțime de caracteristici care mă fac fericit. Sunt foarte încântat de achiziția acestuia și nerăbdător să petrec mai mult timp în spatele ocularului. Este cu siguranță un super upgrade de la 6D și un update, să spunem, cel puțin util de la 5D Mark III.

Articol și fotografii de Adrian Mîndroc și Larisa Costea.


[products ids=125029696]
Save

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Pozele si videoclipurile sunt fantastice! Ar fi interesant sa-l invitati pe Adrian sa revina pe blog cu un tutorial referitor la partea videografica (LUT-uri, editare, tehnici de filmare etc.).

    • Multumim pentru fedback, Dragos! Ii transmitem lui Adrian si speram ca pe viitor sa revenim si cu astfel de materiale.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.