Ziua Artei Fotografice in România – Mesaje de la fotografi pentru comunitatea foto

În urmă cu doisprezece ani, data de 11 ianuarie a fost declarată Ziua Artei Fotografice din România, lucru pe care ne dorim să îl sărăbătorim în familie. Anul acesta, echipa F64 v-a pregătit un articol special, în care fotografi din România fac urări comunității foto de la noi. Cu toții am fost începători, ne-am îndrăgostit de un anume gen de fotografie, ne-am umplut trusele de echipament, pentru ca ulterior, să ne îmbogățim cunoștințele, să ne rafinăm munca, să fim stăpâni pe echipamentul folosit, și, nu în ultimul rând, să întoarcem către comunitate o parte din lucurile pe care le-am învățat, lucuri atât de utile celor care sunt la început de drum.

Ultima actualizare a articolului: 8 ianuarie 2024

Ziua Artei Fotografice în România – De ce 11 ianuarie?

Data reprezintă momentul nașterii lui Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887), recunoscut ca fiind primul fotograf documentarist și de artă al României și primul fotograf de război din lume. Despre el găsești mai multe informații într-un articol amplu, AICI!

Cum poate comunitatea foto-video din România să devină mai bună? De ce ar avea nevoie? Ce lecții avem încă de învățat?

Stăm de vorbă cu: Cristian Crisbășan, Marian Adochiței, Alex Axon, Adrian Mergiani, Cristian Bulugea, Eva Androniu, Răzvan Ion, Florin Țepârdea, Cristian Munteanu, Luiza Preda, Sabina Costinel, Christina One, Cristian Bassa, Matei Edu, Gina Buliga, Florin Ghioca, Sorin Bejenaru și Călin Dobai.

#1 Cristian Crisbășan

fotografie buna
(c) Cristian Crisbășan

Mi-aș dori ca o mare parte dintre cei care au ca pasiune exprimarea prin creația fotografică să se coaguleze într-o comunitate definită de prietenie, comunicare, toleranță, diversitate, multi-culturalism, înțelegere, solidaritate și creativitate.
Să iasă dintr-o pasivitate arogantă și să adopte o atitudine activă și altruistă.
Să devină o comunitate cu autoritate în fața producătorilor și comercianților de aparatură foto, precum și a potențialilor consumatori de imagine fotografică.
Să creeze mai multe fotografii și mai puține poze. Să abandoneze “perfecțiunea rece a dogmelor tehnice” în favoarea imperfecțiunii calde, expresive și umane a vieții.
Să lupte pentru evitarea șabloanelor, clișeelor și afirmarea dreptului la excepția punctului de vedere unic, personal și creativ asupra lumii.
Să devină adevărați ambasadori ai creației fotografice, prin tot ceea ce fac, pentru a-și cîștiga respect și un public fidel, consumator de fotografie.
Și mai ales să ajute tinerii talentați să-și cultive, dezvolte și afirme liber talentul, dar fără să-i facă dependenți de ideologii, dogme, tehnică și idei preconcepute.

Toate acestea le doresc, poate utopic, unei comunități ideale. Realitatea, însă, este alta.
O comunitate nu este definită doar de o statistică despre cîți oameni au în proprietate o cameră foto. Sau despre câți oameni publică imagini în social media. Ori despre numărul de followers și likes de pe Facebook. O comunitate autentică cred eu, de exemplu, este aceea în care fotografi veterani și așezați descoperă tineri talentați și le împrumută fără regrete din numeroasele lor camere foto și obiective ca să învețe și să creeze. Sau fac chetă pentru un aparat foto cadou. Sau este aceea în care fotografii se promovează unii pe alții, dezinteresat, prin share pe Facebook, atunci cînd le plac fotografii ale confraților. Și se ajută altruist prin schimb de informații, resurse, recomandări.
Răspunsul final este așa: celor care au ca pasiune exprimarea prin creația fotografică le doresc să se coaguleze cu adevărat într-o comunitate. Pentru că din păcate aceasta, deocamdată, nu există.

Cristian Crisbășan folosește Olympus PEN-F cu obiectivele Zuiko 12-40mm/2.8, Zuiko 12 mm/2.0 și Zuiko 25 mm/1.8.

#2 Marian Adochiței 

ziua artei fotografice
(c) Marian Adochitei

Le doresc tuturor pasionaților de fotografie să rămână curioși, atenți la emoție și culori, la toate povestile care se întâmplă în fiecare secundă în jurul lor.

Marian Adochitei folosește Canon 6D Mark 2, Canon 24-70mm/2.8 Mark II, Canon 135mm/2, Canon 50mm/1.8 STM, Samyang 14mm 2.8, Tamron 150-600mm G2, Canon 35mm/2 IS, iar pe film Nikon FE2 cu obiectiv Voigtlander Ultron 40mm/2.

#3 Alex Axon

ziua artei fotografice
(c) Alex Axon

Cel mai frumos lucru în fotografie este experiența în sine. Este relația pe care o stabilești cu oamenii pe care îi fotografiezi, fie că faci un trash-the-dress sau un instantaneu pe stradă, însoțit de un zâmbet. Este răsăritul pentru care te-ai trezit cu noaptea în cap și pe care îl privești mut de uimire, din vârful muntelui, în timp ce la picioare ți se așterne o mare de nori. Este lumina pe care o vezi schimbându-se sub ochii tăi în timp ce auzi valurile, simți nisipul sub picioare și mirosul de sare în nări. Este satul pierdut de lume pe care îl explorezi și îl observi cu atenție.

Fotografiază pentru experiența trăită în acele momente, pentru călătoria fizică, dar mai ales pentru călătoria spirituală pe care o faci împreună cu tine. Fotografiază cu mintea și sufletul, cufundă-te în acea clipă, iar imaginile bune vor veni de la sine.

Alex Axon folosește un aparat Nikon D850, obiectiv Nikkor 24-120mm/4 și o dronă Phantom Pro.

#4 Adrian Mergiani

ziua artei fotografice
(c) Adrian Mergiani

În 2018 îi urez comunității foto din România lumină bună, exercițiu și mult chef de ‘joaca’, de a încerca lucruri noi, de a experimenta.

Adrian Mergiani folosește un Nikon D610 alături de obiectivele Nikon 50mm/1.4, Nikon 85mm/1.8, Tamron 28-75mm/2.8, Olympus OM D E-M10 Mark II cu Zuiko 14 – 42mm/3.5 – 5.6, Mamyia RB67 cu obiectiv 90mm/3.5.

#5 Cristian Bulugea

ziua artei fotografice
(c) Cristian Bulugea

Le doresc tuturor pasionaților de fotografie multă răbdare, inspirație și lumină bună. Nu există o rețetă care să asigure o evoluție certă, însă dacă ne acordăm șansa să încercăm, să greșim, să învățăm din greșelile făcute și apoi să repetam procesul cu experiența acumulată din încercările precedente atunci vom fi pe drumul cel bun. Dacă încercăm să menținem în toată această aventură în fotografie și bucuria simplă de a fotografia, de a urmări un moment cu aceeași emoție ca la început, atunci acel drum urmat va fi și unul plăcut. La mulți ani…Lumină!

Cristian Bulugea folosește un aparat Canon EOS 6D și obiectiv Canon 24-105mm/4 L IS USM.

#6 Eva Androniu 

ziua artei fotografice
(c) Eva Androniu

Fotografia, ca oricare altă formă de artă, ar trebui să insufle în noi numai sentimente nobile. Mă gândesc mai cu seamă la emoție, sensibilitate, reflecție, dorința de a visa sau poate chiar de a ne regăsi sufletul pierdut.

Înainte de a critica, de a arunca cu piatra, de a găsi defecte, caută în sufletul tău adevărata bunătate. Aceasta este calea cea mai curată pe care poți merge având alături, umăr lângă umăr și mulți alți pasionați de fotografie. Există ‘lumină bună’ pentru fiecare dintre noi, e loc sub soare pentru toată lumea.

Încearcă să fii pentru ceilalți o inspirație rămânând modest, pastrează-ți creativitatea și originalitatea, respectă-i pe ceilalți, învață de la fiecare câte ceva, dar mai ales dăruiește din preaplinul sufletului tău!

Încerca să faci un exercițiu simplu măcar pentru o vreme: uită de parteneriate, de competiție, de ranchiună, de exclusivități, de dotări, de setări și de branduri și cred că vei vedea lumea fotografică în ‘cea mai bună lumină’ în care a fost vreodată și poate chiar mai ‘obiectiv’, chiar dacă totul ar putea părea subiectiv.

Poate o să spui că sunt doar o visătoare, dar cred că nu sunt singura și sper că ‘the world will live as one’ vorba lui John Lenon…

Eva Androniu folosește un Canon EOS 60D și obiectivul Canon 70-200 F4, precum și un obiectiv  Lensbaby pentru Canon.

#7 Răzvan Ion

ziua artei fotografice
(c) Răzvan Ion

Comunității fotografice din România îi urez mai multă gândire critică.

Răzvan Ion folosește un aparat pe film Nikon FM2.

#8 Florin Țepârdea

ziua artei fotografice
(c) Florin Țepârdea

Ce i-aș ura eu comunității de pasionați din România? Lumină bună, bineînțeles, inspirație și foarte important – să încerce să găsească în fotografie o detașare de la cotidian, să declanșeze din bucurie și pentru satisfacție personală. Cred că atunci apar cele mai bune rezultate.

Florin Țepârdea folosește Fujifilm X-T1 și X-T2 alături de obiectivele Fujinon XF 23mm/2 și Fujinon XF 56mm/1.2.

#9 Cristian Munteanu

ziua artei
(c) Cristian Munteanu

I-aș spune comunității foto ce îmi spun și mie. Să fie curioasă, să caute, să citească, să nu se limiteze doar la pozele de pe Facebook dacă vrea să evolueze. Să descopere mirajul de a face „proiecte”, de a cunoaște, cât se poate, oamenii pe care-i fotografiază.
Să privească dincolo de pozele de pe acoperișul blocurilor, de expunerile lungi, de culori create în programele de editare. Să fie interesată de fond, nu de formă. Să se maturizeze.

Cristian Munteanu folosește Fujifilm X-T2, Fujinon 18-55mm f/2.8-4 și Fujinon 23mm f/1.4.

#10 Luiza Preda 

ziua artei fotografice
(c) Luiza Preda

Ce îi urez comunități de pasionați din Romania de Ziua Artei Fotografice este mult curaj! Curajul de a îndrăzni să fotografieze cum le place, fără reguli și convenții. Curajul de a ținti cât mai sus, de a-și lua camera foto peste tot cu ei și de a-i oferi fotografiei, zilnic, timp și energie!

Luiza Preda folosește un Olympus OM-D E-M10.

#11 Sabina Costinel

Ziua artei fotografice
(c) Sabina Costinel

Nu există bun sau rău, există banal sau cu esență. Există cum vezi tu lucrurile, cum le capturezi și cum le transmiți în așa fel încât să emaptizeze mai departe cu cât mai mulți oameni. Asta înseamnă să fii deschis, să te lași ghidat de intuiție și să încerci să compui ceva cu realitatea care ți se dă.

Sabina Costinel folosește un Canon EOS 6D cu trei obiective: Canon 50mm/1.4, Canon 24-105mm/4 L, Tokina 11-16mm/2.8.

#12 Christina Oné

ziua artei fotografice
(c) Christina Oné

Le doresc pasionaților de fotografie să fotografieze, din nou şi din nou şi din nou şi din nou. Apoi, să se oprească şi să privească.
E foarte important să priveşti. Şi să înţelegi ce faci. Să fii în controlul a ceea ce faci. Să întelegi că editarea face parte din fotografie. La început, e în firescul lucrurilor să abuzezi de editare. Dar pe măsură ce evoluezi, înveţi să ţii ritmul. Şi importanţa stopurilor.
Compoziţia. Fie că iei subiectul şi-l plasezi într-o compoziţie (subiect ce poate influenţa până la punctul de a schimba compoziţia), fie că începi prin a construi compoziţia în jurul subiectului, oricum ar fi, compoziţia e temelia. Chiar dacă avem doar un portret pe un perete alb.
Detaliile. Ele delimitează, printr-o linie foarte fragilă, rateul de o fotografie.
Iar dacă reuşeşti să stăpâneşti fracţiunea de impondarabilitate, ai cadrul. Cred că exact fracţiunea asta e cea mai importantă. Compoziţia, cromatica, tehnica, editarea, toate se învaţă, se deprind. Însă “acel ceva” e dat de această doză de imponderabilitate, pe care dacă reuşeşti să o intuieşti şi să o stăpâneşti, poţi fotografia orice.

Christina One folosește  Nikon D610, Nikon D810, Nikon 50mm f 1.4 G, Nikon 28mm f1.8 G și Samyang 14mm f2.8

#13 Cristian Bassa

Ziua Artei Fotografice
(c) Cristian Bassa

La invitația oamenilor drăguți din spatele blogului F64 de a răspunde și anul acesta la întrebarea “Ce i-ai ura comunității de pasionați din România, de Ziua Artei Fotografice” m-am apucat să recitesc ce am menționat anul trecut. Nu mi se pare însă că pot spune ceva nou sau că pot menționa lucruri care s-au schimbat drastic în bine. Așa că la început de an să păstrăm un ton pozitiv și să speram la mai bine!

Dorința de a evolua nu cred că poate să vină prin constrângere sau din obligație. Cred că uneori vine natural din dorința de a face poze (fotografii) mai bune, din dorința de a ne exprima mai bine și mai clar și mai puternic. Pot doar să ne ajute în acest demers cărțile de portofolii fotografice care ne cad în mână, cărțile scrise despre estetică, culoare și fotografie în general. Sau simple cărți cu povești bune ori o simplă discuție cu un om de pe stradă.

Un mesaj pentru comunitate (de fapt pentru noi toți)? Să fim mai respectuoși, mai etici și mai frumoși.

#14 Matei Edu

ziua artei
(c) Matei Edu

De Ziua Artei Fotografice, urez comunității de pasionați din România fotografii cât mai bune anul acesta, amatorilor și profesioniștilor și celor ce vor să devină mai buni în ceea ce fac, să se auto-depășească, să treacă de anumite obstacole, să creeze content bun și să-și urmeze calea către domeniul fotografic în care ei vor să ajungă sau să activeze pe viitor. Lumină bună tuturor!

Matei Edu folosește: Canon 6D, Canon 7D cu diverse obiective Canon EF.

#15 Gina Buliga

ziua artei fotografice
(c) Gina Buliga

Ce i-aș ura comunității de pasionați din România? În primul rând „La mulți ani!” , cu venirea noului an și a Zilei Artei Fotografice în România, plus să nu uităm să fim uniți și să empatizăm între noi , fotografii. De asemenea, să nu uităm că este loc pentru toată lumea și faptul că e minunat să împărtășim ceea ce am învățat și să ne bucurăm dacă reușim să inspirăm la rândul nostru și vedem că lucrurile se intampla cum e firesc să se întâmple .
Să nu uităm să fim buni și blânzi, să nu uităm să călătorim, pentru că din fiecare călătorie ne întoarcem un pic mai buni și prin fotografiile realizate împărtășim bucurie și trăiri minunate! Let the beauty of what you love be what you do!

Gina Buliga folosește Nikon D5, Nikon Z7, Nikon 24-70 mm/2.8, Nikon 24 mm/1.4, Nikon 105 mm/1.4, Nikon 70-200 mm/f2.8.

#16 Florin Ghioca

ziua artei

(c) Florin Ghioca

Comunității de pasionați de fotografie i-aș ura să fie un pic mai unită, mai solidară și totodată mai atentă la ce se întâmplă în alte părți. Este loc sub soare pentru toată lumea. În același timp, îi doresc să învețe și să despartă valorile de non-valori, în așa fel încât nu oricărui purtător de dslr să i se spună fotograf. Și ISO mic tuturor!

Florin Ghioca folosește Canon 5D Mark IV cu diverse obiective Canon EF.

#17 Sorin Bejenaru

ziua artei fotografice
(c) Sorin Bejenaru

Comunității foto de la noi i-aș ura mai întîi să ‘devină’ o comunitate și dupa aceea aș încărca-o cu calități. Pasiunea pentru fotografie este necesara dar nu și suficientă pentru a crea și a-i da viață reală unei comunități și cred că acele comunități doar de tip online cu audiențe bazate pe urmăritori,like-uri și comentarii nu fac în mare parte decât să ne diminueze intuiția și sensibilitatea. Suntem într-o capcană pentru că în realitate noi nu mai experimentăm aproape nimic, lăsând aparatul de fotografiat să o facă în locul nostru iar fluxul neîntrerupt de imagini upload-ate în rețele ne îndepărtează de ceilalți, ne face să nu mai interacționăm direct om cu om, să nu ne mai privim în ochi, să nu ne mai punem în comun și, ca atare, să nu mai creștem în armonie și spirit. Lumea în care trăim este deja consumată în imagini, totul a fost văzut și deja pre-trait prin imagini înainte de a le atinge și simți, înainte de a fi acolo. Așa că să fim sănătoși, să reîncepem să simțim, să reînvățăm să ne minunăm înainte de orice declanșare, iar după aceea să ne bucurăm împreună față în față…la cât mai multe expoziții și evenimente.

#18 Călin Dobai

În fotografie, ca și în viață trebuie să ne dorim cât mai mult să evoluam, să surprindem, chiar dacă toate acestea implică sacrificii, bucuria și satisfacția vor fi la final. Mulți au impresia că a face fotografie este ușor. La început și eu făceam parte dintre aceștia mulți, dar cu timpul mi-am schimbat părerea. E ușor și frumos, dar implică o serie de factori de care trebuie să ținem seama.
Noi, ca fotografi de eveniment, alergăm toata ziua, nebunie, transpirăm, timp în care trebuie să avem tot timpul zâmbetul pe buze și să fim creativi.
Toate acestea însă aduc o satisfacție la final când vezi că lași amprenta, aia mică și poate aproape invizibilă, dar suficientă pentru niște sute de oameni.
Așadar, dragi pasionați de fotografie, vă doresc multă rabdare, putere de muncă, inspirație și nu uitati: Oamenii puternici nu sunt timizi în fața schimbării. Oamenii puternici îmbrățisează schimbarea și întâmpină provocarea.
Lumina buna tuturor!

Călin Dobai utilizează echipament Sony mirrorless: Sony y A9, Sony 55mm/1.8 FE.

#19 Alex Piele

Diversitate! Asta doresc comunității de fotografi români. Fotografia este artă iar arta este discutabilă, prin urmare trebuie să spui “povestea ta” așa cum o vezi tu! Continuă să mergi pe drumul tau, să fii original, să te educi și să transmiți mesajul cât mai apetisant vizual. În rest, lumină bună si spor la treabă tuturor!

Alex utilizează un aparat Nikon Z6, cu obiectivele Nikon Z 35mm/1.8 S, Nikon Z 85mm/1.8 S și Nikkor 14-24mm/2.8.

#20 Paul Budușan

Pentru mine fotografia înseamnă moștenire de familie. Am moștenit asta de la tatăl meu, el făcând video la evenimente încă de la începutul anilor ’90. Sunt mândru că am ajuns să fotografiez nunți la copiii celor care tatăl meu le-a filmat nunțile în trecut. Am început să fac fotografie la 17 ani, acum având 27 și pot spune că fiecare click înseamnă altceva. Așa am ajuns să iubesc fotografia deoarece prin intermediul ei am posibilitatea de a imortaliza un moment irepetabil și de a transmite o stare.

Paul Budușan fotografiază cu: Sony A7 III, Sony 35/1.8 FE, Sony 85/1.8 FE.

#21 Daniela Sterea

Eu îi urez comunității fotografilor din România să nu uite să redescopere fotografia cu ochii copilului care descoperă lumea pentru prima dată..

#22 Marius Tudor

Ce îi doresc comunității pasionaților de fotografie din România? Fix ce îmi doresc și mie: să nu se oprească niciodată din procesul de învățare, să fotografieze mai mult cu inima, să se bazeze pe intuiție decât pe ce zic alții, să descopere limitele până la care se pot face compromisuri, să înțeleagă că fotografia poate ajuta oameni, rezolva probleme și descurcă ițe, să înțeleagă că prietenia și omenia sunt mai presus decât recunoașterea și că dacă singuri putem face ceva, împreună putem face mult mai mult. Să înțeleagă sentimentul ăla mișto, de apartenență la grup, când știi că ai mulți prieteni, că ai lângă tine oameni minunați alături de care poți construi, oameni care lasă deoparte toate răutățile, se dezbracă de ego-uri și se deschid lumii așa cum ar trebui să fie: plini de viață, dispuși să împărtășească atunci când alții nu o fac, dispuși să ofere ajutor chiar și atunci când nimeni nu cere, dispuși să asculte și să judece mai puțin.

Fotografia nu e despre ISO, nu e despre compoziție sau geanta foto și nicidecum despre premii și mii de like-uri pe rețelele sociale. Fotografia este toleranță, înțelegere, prietenie, empatie, aventură și are un singur scop: să deschidă o cale către o lume mai bună.

Marius este fotograf de nuntă de mai bine de 10 ani și pasionat de fotografie de stradă, sport și călătorie. A fotografiat peste 500 de nunți pe 5 continente, a fost implicat în mai multe proiecte sociale, este co-fondatorul celei mai importante comunități a fotografilor de nuntă din România, WEDDCAMP Community, și este unul dintre initiatiorii 2Creative Workshop.

Deși aparatura nu mai este demult importantă pentru el, utilzează un Sony A9 cu două obiective: 35mm/1.8 și 55mm/1.8 și un Canon 5D Mark IV cu două obiective: Canon EF 24mm/1.4 și Canon EF 24-70mm/2.8.

#23 Narcis Tarcea

Ca fotograf profesionist activ în domeniul fotografiei de eveniment, am învățat de-a lungul anilor că evaluarea propriului portofoliu e întotdeauna prea subiectivă și poate fi o mare piedică atât în a progresa cât și în a-ți promova munca într-un mod eficient!

Atunci când te eliberezi de prejudecăți și când realizezi că sindromul impostorului îți ghidează acțiunile, e bine să iei o pauză, să reevaluezi ceea ce faci și să fii conștient că sunt doar doua lucruri care contează cu adevărat când vine vorba de fotografia creată pentru clienți:
– Progresul tău evaluat prin perspectiva propriei tale evoluții, nu comparând munca ta cu cea a altor fotografi
– Mulțumirea celor pentru care creezi, atunci când e vorba de clienți și nu de fotografia personală

Sigur că e important să îți cunoști limitele, să cunoști bine piața, dar nu lăsa orgoliul și neîncrederea în tine să dicteze direcția în care mergi! S-ar putea să nu ajungi niciodată un fotograf de excepție, însă asta nu înseamnă că nu progresezi și că munca ta nu e una valoroasă!

Narcis este fotograf de nuntă de 15 ani și folosește body-uri Canon și cel mai frecvent obiectivele Canon 35mm/1.4, Sigma 24mm/1.4 ART și Sigma 85mm/1.4.

_____________

Tu ce crezi că-i lipsește comunității foto-video de la noi? De ce ar avea nevoie pentru a evolua? Lasă-ne răspunsul în comentarii, mai jos.

Alți fotografi au mai citit și:

6 Comments

  • Frumos articol!

  • Din nefericire nu avem o comunitate sanatoasa,nu suntem uniti si nu ne dam seama ca toti cei care suntem fotografi..practic suntem niste soldatei in slujba artei. Nu este nevoie de orgolii si inferiorizare.
    Am obsevat ca in afara de cursuri pe net, cursuri in format fizic sau citirea cartilor/revistelor foto, alte sanse de invata nu exista pentru in incepator. Acei fotografi cu vechime in domeniu, din nefericire sunt foarte aroganti si merg pe desconsiderare si descurajarea 'boboceilor'.
    Mesajul meu pentru ' comunitatea' foto se rezuma la cei tineri, la cei care sunt la inceput de drum : Dragii mei artisti in devenire, in punctul in care veti reusi, ajutati-i si pe ceilalti care mers pe pasii trasati de voi. Nu fiti aroganti. Nu va constuiti singuri statui. Daca alegem sa facem fotografie nu de dragul masinii scumpe pe care intentionam sa o afisam celorlalti, inseama ca o facem de dragul artei. Si aici e chestia interesanta legata de arta, scopul e sa fim cat mai multi, pentru ca asta e singurul mod in care inspiratia exista.
    Orice mare artist a fost inspirat de catre altul.

    • Incepatorii nu vin nici la cursuri gratis, asa ca… 🙂
      Iar avansatii, cu ghilimeii de rigoare, cred ca sunt cam autointitulati. Deci nu e mare pierdere, zic eu.
      In rest comentariul este incurajator dpdv gandire sanatoasa!

  • mai multa cultura artistica cultivata prin publicatii tiparite.

    • Multumim pentru urare! 🙂 Un aspect important, intr-adevar.

    • Adrian, nu cred ca mai cumpara nimeni reviste foto. Tocmai asta e cauza disparitiei acestora.
      De-abia se mai cumpara carti foto..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.