La pas prin Anglia cu Fujifilm X-T10

Postat de: Catalin Emerich Catalin Emerich

Am fost de sărbători în Anglia, în vizită la prieteni. Am stat în Bicester, dar am vizitat Londra și Oxford și un aparat de călătorie era necesar. Fujifilm X-T10 cu Fujinon XF 18-55mm F/2,8-4 R LM OIS a fost ideal pentru plimbări de 15-20 km pe zi, ușor de transportat și în bagajul de mână, în avion, având până în 400 de grame și cu un aspect care nu atrăgea atenția decât la modul admirativ.

Fiind obișnuit cu DSLR-ul meu (un 5D II + 100mm), mi-a luat ceva să mă obișnuiesc să nu aud declanșările (are mod silențios disponibil pentru opțiunea cu shutter electronic. În muzee sau chiar pe străzi fotografiind oameni, este o funcție de ajutor) dar mi-a fost foarte util și ecranul rabatabil pentru a face fotografii de la niveluri la care în mod normal trebuie să te urci pe ceva sau să te tavălesti pentru a încadra corect și a pune punctul de focus exact acolo unde dorești. Într-adevar, ecranul se rabatează doar pe verticală, iar atunci când vrei să faci poze în modul portret nu este de folos, dar m-am acomodat repede cu acest lucru.

Unde nu m-am putut dezobișnui de DSLR este la punctele de focus unde, fiind necesar să apeși un buton (săgeata jos) pentru a intra în meniul de selectare a punctelor și apoi să selectezi cu săgețile punctele de focus, mi se părea că pierd prea mult timp și de cele mai multe ori mă rezumam la a lăsa punctul central activ și la a reîncadra după nevoie. Joystick-ul de pe seria 5D e unul din puținele motive pentru care înca mai folosesc DSLR-ul.

Viteza de focus (combinată cu viteza de pornire) m-a surprins când am avut nevoie să-l pornesc, să urmăresc subiectul și să focalizez dintr-un singur cadru. Am prins 3 bicicliști în mișcare fără probleme.

fujifilm x-t10
(c) Cătălin Emerich

În zonele slab luminate, stabilizarea și-a făcut treaba la timpi de 1/30 sau 1/15 fără probleme. (notă: în interiorul muzeului de ceară Madame Tussaud este beznă și pentru a obține o expunere low-key, era nevoie de minim ISO 800, stabilizare de imagine și obiectivul ținut pe 18mm. În teorie, f/2,8 – 18-55 F/2,8-4 cu crop de 1,5x înseamnă 28-82,5mm F/4-5,6 în format full-frame).

Ce m-a surprins foarte mult a fost că în ciuda dimensiunilor reduse ale aparatului dîn mâinile mele destul de mari, nici un buton nu-mi era greu de accesat (de la selectarea timpului de expunere sau a diafragmei la modul de focalizare, IS sau punct de focus). Am făcut câteva imagini ținând aparatul în mână pentru a detalia acest aspect. Și da, să ai inel pe obiectiv pentru selectarea diafragmei și dial pentru compesarea expuneri în intervale -3 + 3 stopuri sunt 2 funcții extrem de utile și rapide, chiar dacă la prima vedere par doar elemente retro preluate de pe aparatele pe film.