(c) Gina Buliga

Obiective ideale pentru fotografia de stradă

Fotografia de stradă, spontană, spectaculoasă și surprinzătoare, este unul dintre cele mai la îndemână genuri fotografice de abordat fiindcă mult mai important este ceea ce se află în cadru, în locul echipamentului foto. Ba chiar, mai recomandat ar fi, pentru confortul tău, să nu ai la tine un echipament foarte stufos sau greoi. Un echipament minim îți va asigura o flexibilitate mai mare și, prin urmare, îți va fi mult mai ușor să observi momente cruciale pentru că nu ești constrâns. Asta va adăuga și o notă de discreție care-ți va permite să surprinzi oamenii așa cum sunt. Cum nu fiecare își dorește să fie în fața aparatului, un plus de discreție te va ajuta să nu ai subiecte crispate.

fotografia de stradă
(c) Mirela Momanu

Fotografia de stradă poate fi ușor făcută și cu telefonul, pornind de la premisa că cel mai bun aparat este cel pe care îl ai la tine, însă, cum majoritatea ne dorim versatilitate și calitate, poate cel mai important lucru legat de aparatul foto când faci fotografie de stradă, este să deții un model de cameră căruia îi poți schimba obiectivul. Ar mai fi și alte caracteristici de avut în vedere, pe care le poți citi în articolul de mai jos. Dar articolului de față se axează pe care sunt tipurile ideale de obiective pentru fotografia de stradă.

Echipamentul în fotografia de stradă – ce alegem?

#1 Obiectivele wide, fixe

Obiectivele wide și cu distanță focală fixă (începând cu 24 și până la, 35 și 40mm – echivalent full-frame) sunt cele mai utilizate în fotografia de stradă:

Acest tip de obiective te forțează să te apropii de subiect pentru a surprinde momentul, oferindu-ți posibilitatea de a capta detalii greu de surprins de la distanță, o focalizare mai rapidă, sunt mai mici și mai ușoare. Trebuie însă să mai iei în vedere următoarele dacă te gândești să achiziționezi un obiectiv fix: sunt mai scumpe, pot face să te simți inconfortabil fiind destul de aproape de oamenii necunoscuți, nu prea ai cu ce bokeh să te joci și prezintă distorsiuni.

Recomandări de obiective wide, fixe:

fotografia de stradă
(c) Fred Vasquez

#2 Teleobiectiv

Având un teleobiectiv discreția și portabilitatea scad în fotografia de stradă, dar oferă mai multă versatilitate și desigur, alte avantaje și dezavantaje. Fotografierea pe stradă cu teleobiectivul va rupe foarte des din context un subiect, arareori redând o imagine de ansamblu sau atmosfera unei situații. Dacă însă preferi să păstrezi distanța față se subiect probabil că te va încânta acest tip de obiectiv, bokeh-ul este prezent și poate fi ușor folosit și pentru portrete.

Recomandări de teleobiective:

fotografia de stradă
(c) Cosmin Gârleșteanu

#3 Portretul de stradă

Dacă pentru situațiile generale se recomandă utilizarea obiectivului fix cu un unghi larg de cuprindere (ideal între 24 și 40mm), în fotografia de stradă de tip portret, cele mai utilizate obiective rămân cele clasice de portret: de 50mm și de 85mm, întrucât îți permit să te apropii suficient de subiect. Cu un obiectiv de 85mm vei avea în cadru în special capul și umerii subiectului, în timp ce prin cel de 50mm vei putea fotografia de la talie sau bust în sus, iar dacă te apropii mai mult de subiect va prezenta deformări..

Unul dintre cele mai faine avantaje ale obiectivelor de acest tip, este că pot fi găsite atât cu diafragmă f/1.2, f/1.4 cât și f/1.8. Ceea ce înseamnă performanțe crescute în lumină scăzută, iar asta nu poate decât să însemne că poți surprinde cadre faine la orice oră. Ambele vin cu bokeh frumos, iar diferențele notabile, cu excepția distanței focale constau în: focala de 50mm va fi foarte asemănătoare cu cea pe care o percepem noi când privim în jur, obiectivul de 85mm nu are deformări notabile și este cel mai recomandat pentru portrete, însă vei fi nevoit să stai la o distanță destul de mare de subiect.

Recomandări obiective de portret:

Atenție! Distanța focală pentru obiectivele mirrorless poate fi puțin derutantă, întrucât nu sunt full-frame. Spre exemplu, pe sistemul micro 4/3 cum sunt Olympus și Panasonic, pentru a-ți da seama ce tip de obiectiv ar fi ideal pentru portrete, trebuie înmulțită distanța focală cu 2, pentru echivalentul full-frame. Astfel, obiectivul de 25mm este de fapt, un 50mm, ș.a.m.d.

Dacă vrei să iei parte la un vernisaj fain, unde sigur vei găsi exemple de fotografii cu toate focalele de obiectiv menționate mai sus, află că astăzi, începând cu ora 18:30, te așteptăm în sala expozițională F64 (Bulevardul Unirii 45), la vernisajul expoziției de fotografie de stradă “SPOT on STREET” ce reunește cadre ale membrilor acestui grup.

SPOT on STREET – expoziție de fotografie de stradă la F64!

În continuare, căci ne apropiem de final, îți mai lăsăm câteva idei pentru fotografii de stradă reușite:

5 idei pentru fotografii de stradă reușite

  • Folosește-te de acele spații și elemente cu ajutorul cărora poți compune prin linii directoare,
  • Înțelege și folosește spațiul negativ în fotografie,
  • Folosește lumina în avantajul tău,
  • Încearcă și cadre cu o tentă de suprarealism,
  • Ai întotdeauna în vedere factorul surpriză în fotografia de stradă,
  • Profită de siulete și de umbre,
  • Joacă-te cu reflexiile,
  • Profită de sursele de lumină existente noaptea.

4 moduri de a profita de lumină în fotografia de stradă

Sfaturi despre compoziție, găsești în clipul de mai jos, plus alte materiale educaționale:

Tu ce obiective folosești atunci când fotografiezi pe stradă? Lasă-ne un comentariu și descoperă ofertele de la F64!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.