foto: Mirela Momanu

Abordări în fotografia de stradă – curs nou la F64, cu Mirela Momanu și Cristina Țintă

La F64, încercăm să venim mereu cu teme și lectori noi pentru cursurile pe care le organizăm, iar toamna aceasta e mai bogată ca niciodată în noutăți: avem un curs despre drone, altul despre fotografia newborn, unul despre portret și, nu în cele din urmă, un curs despre fotografia de stradă, în perioada 22-23 septembrie 2017.

Abordări în fotografia de stradă, alături de Mirela Momanu și Cristina Țintă este o întâlnire de două zile concentrată asupra câtorva elemente esențiale: lumina în fotografia de stradă, compoziții de impact, dar și sugestii de procesare, referințe legislative și aspecte ce țin de promovarea ca fotograf de stradă.

De ce să vii la acest curs?

  • înveți despre lumină în fotografia de stradă

Diferența dintre o fotografie mediocră și una extraordinară, poate fi dată, în cele mai multe dintre cazuri, de modul cum utilizăm lumina. În fotografia de stradă fotograful nu prea poate controla cantitatea, intesitatea și durata luminii, necesare pentru crearea unui cadru, se poate folosi însă cu brio de acestea pentru a obține imagini de impact. Lumina este cea care ne redă forma și culoarea subiectului fotografiat sau uneori chiar atmosfera întregii imagini.

Învață la acest curs cum te poți folosi de lumină pentru a evidenția subiectul principal, pentru a crea modele sau a scoate în evidență ritmul ori pentru a accentua anumite texturi, a da contrast, strălucire sau căldură.

  • înveți să stăpânești regulile de compoziție și să obții fotografii de impact

Vei povesti alături de Mirela și Cristina despre încadrare, unghiuri, linii și diagonale, umbre. Te vei juca cu timpul de expunere pentru a obține compoziții inedite, vei exersa juxtapuneri sau vei încerca cadre minimaliste.

Odată ce te familiarizezi cu aceste sfaturi de compoziție , vei fi surprins de cât de universale sunt cele mai multe dintre ele, le vei identifica în majoritatea situațiilor și vei înțelege ușor de ce unele fotografii „funcționează”, iar altele nu.

  • afli unde să te promovezi, ce comunități de fotografie de stradă exista la noi și în afară, în ce proiecte te poți implica și alte lucruri interesante

fotografia de strada
foto: Mirela Momanu

În plus, o componentă importantă a workshopului este practica fotografică.

Fără ea, ar fi un seminar. Vă veți întalni la intrarea în Parcul Drumul Taberei, sector 6, și vă veți grupa în echipe de lucru mai mici, pentru a fi cât mai eficienți. Vei fotografia oameni și scene de pe stradă, exersând în permanență compozițiile, folosindu-te de lumina existentă în avantajul tău. Toți participanții la workshop vor fotografia. Imaginile lor vor fi revizuite, discutând împreună calități și defecte. Toate imaginile vor fi corectate și veți alcătui un album (digital) cu ele, online.

Despre Mirela Momanu

Mirela Momanu a absolvit Facultatea de Textile-Pielărie și Management Industrial, Iași, Școala de fotografie RGB Photography, București și Școala de Poetică Fotografică Francisc Mraz, București.

A început să cocheteze cu fotografia în anul 2009, dintr-o întâmplare. Picta deja, ca hobby, iar la școala de pictură unde mergea era planificat și un curs de fotografie. Cum cursul nu s-a materializat, iar ea se dotase cu un aparat DSLR, a căutat un curs de incepatori în ale fotografiei, în București. Cursul care i-a deschis nu numai ochii, dar și sufletul către fotografie, a fost cel de la RGB Photography, susținut de Răzvan Buluș.

Mirela este și curator, coordonator de expoziții în cadrul Asociației Bucureștiul meu drag, al Asociației Exposure (pe care a fondat-o), alături de grupul PhotoTeam Romania sau în cadrul Bucharest Photo Week.

În primul rând, fotografia de stradă reprezintă pentru ea o bucurie. Plăcerea de a ieși să caute subiecte interesante, de a fi imortalizate, bucuria de a bate străzile și de a găsi acel moment sau expresie care o fascinează, de a reuși să le capteze în modul său personal, și nu în ultimul rând, bucuria de a împărtăși rezultatele cu cei a caror pasiune este fotografia.

A avut apariții în mai multe publicații din afară și din țară, este admin pe 1X.com, a obținut numeroase premii și medalii în cadrul diverselor Saloane de Fotografie.

Mai multe fotografii, AICI.

Despre Cristina Țintă

Cristina Țintă a urmat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, însă pasiunea pentru fotografie a făcut-o să se apropie tot mai mult de acest domeniu. În prezent este co-fondator al festivalului Bucharest Photo Week și Content & Events Coordinator la F64.

De asemenea, a coordonat o serie de ebook-uri despre fotografie, iar în 2013 a publicat volumul „De ce fotografia?”, alături de Dorin Bofan și Andrei Baciu. A publicat fotografii și articole în revistele din România și nu numai, tipărite sau doar online: Foto-Video digital (2008), Photo Magazine (2006 şi 2009), Ziarul Financiar, avola.ro, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guardian, 591photography blog.

A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii la competiții precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA (International Photography Awards) 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Organisacion Astronomica Cantabra Constest, Fotogeografica, Astrofoto etc. A participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât în tară, cât și în străinătate, printre cele mai recente fiind cea de la Dublin (expoziția ”iStreet”) și din Essex Jct., VT (USA), Darkroom Gallery.

Mai multe fotografii de-ale Cristinei găsiți AICI sau pe Instagram.

Save

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Buna seara, imi puteti spune cand vom mai gasi disponibila cartea DE CE FOTOGRAFIA la f64? Am gait-o doar pe ebay dar in stare precara. Multumesc mult.

    • Buna ziua, din pacate tirajul cartii a fost epuizat. La F64 nu o vom mai avea in stoc. Posibil sa mai existe cateva exemplare la unul dintre autori, respectiv Andrei Baciu. Daca doriti sa va punem in legatura, va rugam sa ne trimiteti un email in acest sens pe blog@f64studio.ro. Va multumim!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.