Youtube F64 – Descoperă serialul "Lecția de compoziție"

La solicitarea fotografilor începători care ne urmăresc, am decis să avem un mic serial introductiv despre compoziția în fotografie. Care ar fi o parte din regulile importante de compoziție și cum ne folosim de ele? Aflăm pe canalul de YouTube al F64, la Lecția de compozitie! Iar dacă ești pe grabă sau la muncă și nu poți asculta cu sunet, nu-ți fă griji, filmulețele au și subtitrare!

Vrei să fii la curent și cu alte materiale video de pe Youtube F64? Abonează-te aici!

Episodul #1 – Regula Treimilor

În acest clip povestim despre regula treimilor, probabil cea mai cunoscută și cea mai simplă regula de compoziție în fotografie.

Află la ce se referă și cum te poate ajuta să obții fotografii mai reușite. Este super simplu!

Episodul #2 – Regula Simetriei

Povestim despre regula simteriei. Află la ce se referă și când e indicat să ne folosim de ea pentru a obține fotografii de impact.

Episodul #3 – Secțiunea de aur

Această regulă de compiziție pare mai complicată, deoarece teoria din spatele ei este foarte complexă, dar în practică este simplă.

Seamănă pe de-o parte cu regula treimilor, doar că este o versiune puțin mai amplă. În locul unei grile perfect simetrice, cadrul este împărtit într-o serie de pătrate, iar tu te poți folosi de ele pentru a trasa o spirală care arată precum o cochilie de melc (șirul lui Fibonacci). Pătratele ajută la poziționarea elementelor în scenă, iar spirala conduce felul în care acțiunea ar trebui să curgă și ne arată punctele de interes ale compoziției.

Episodul #4 – Liniile Directoare

Liniile directoare sau conducătoare au rolul de a capta privirea și de a o conduce către principalul element de interes din fotografie.

O linie dintr-o imagine, pentru a-și putea îndeplini rolul de „linie conducătoare”, este bine să prezinte anumite proprietăți, pe care le vei afla în clipul de mai sus.

Anumite pasaje din oraș, scările de la metrou, scările magazinelor, balustradele și alte elemente de acest tip de pot ajuta în compozițiile bazate pe linii directoare.

Episodul #5 – Rama Naturală

Poate ai auzit adesea, atunci când vine vorba de compoziție, de termenul „ramă naturală”. De asemenea, poate ți s-a întâmplat să fotografiezi o persoană sau un obiect stând în ușă, geam etc. sau, stând în natură, să observi un fel de scenă în scenă. Astfel, tocul ușii/al geamului s-a transformat într-o „ramă naturală”, ajutând la direcționarea atenției privitorului către subiect.

Află mai multe din clip și realizează fotografii de impact!

Episodul #6 – Regula Numerelor Impare

Regula numerelor impare Ochiul uman găsește plăcute imaginile care au un anumit echilibru (dovedit psihologic). Dacă într-o imagine ai subiecte impare, dupa cum spune regula cu acest nume, ochiul tinde să le considere echilibrate și plăcute. Aici intervine partea cu încălcatul regulilor și înțelegerea conceptelor regulilor. Dacă ar fi să le urmăm cu strictețe, ar însemna să nu facem niciodată fotografii cu 2, 4 sau 6 personaje, pentru că nu pot fi bune, lucru care este fals.

Episodul #7  este pe drum. Abonează-te la canalul de Youtube F64 pentru a fi la curent următoarele clipuri din serie!

Tu ai vreo fotografie realizată bazându-te pe una dintre aceste reguli? Arată-ne și nouă postând linkul în comentarii!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *