Elemente geometrice și perspectiva în fotografie

Elemente geometrice

Geometria are de-a face cu felul în care elementele incluse în cadrul nostru fotografic sunt așezate unele față de celelalte, dând naștere unor linii și unghiuri diverse, formând astfel suprafețe ce pot fi identificate drept cercuri, pătrate etc.
Toate elementele geometrice joacă un rol important în fotografie: de la punct, linie, diagonale, curbe și până la triunghiuri, cercuri, pătrate.
Triunghiurile sunt, probabil, cele mai ușor de identificat forme atunci când compunem o fotografie. Acestea creează în mod natural o adâncime a compoziției și avantajează imaginea.
De exemplu, zonele separate de piatră și de apă creează un flux natural pentru ochi, astfel încât acesta să ajungă la munte, el însuși având o formă triunghiulară.
geometrie
Cercurile par să imprime o anumită energie cadruluifotografic. Pot fi utilizate cercuri întregi sau jumătăți de cerc pentru compunerea acestor curbe.
elemente geometrice
Liniile verticale sau orizontale reprezintă componente primare ale cadrului fotografic, calitățile lor grafice fiind puterice. Pentru a le evidenția, însă, va fi aproape întotdeauna necesar contrastul de lumină, culoare etc.
elemente geometrice
Liniile verticale exprimă într-o anume măsură forță, putere, în timp ce liniile orizontale exprimă stabilitate, liniște. Din punct de vedere vizual, liniile orizontale oferă mai mult confort, orizontul fiind de altfel cea mai familiară linie de referință, evidențiind o bază de sprijin.
Tratate împreună, liniile orizontale și cele verticale sunt complementare, fiecare acționând perpendicular pe cealaltă, dând o primă impresie de echilibru. Utilizate în mod simplu și cu forță în fotografii, liniile pot avea impact puternic într-o compoziție.
elemente geometrice
elemente geometrice
Alte exemple de fotografii bazate pe compoziții cu elemente geometrice:

O bază triunghiulară de compoziție, inversată pentru a spori efectul:elemente geometrice

Perspectiva

În fotografii vedem întotdeauna o reprezentare 2D a unei scene 3D.
Perspectiva, în sens larg, poate fi privită drept sentimentul de adâncime și relația spațială dintre obiectele și subiectele dintr-o fotografie.
Deformarea perspectivei apare atunci când obiectivul aparatului de fotografiat captează o imagine diferit decât modul în care o percepe ochiul uman.
Un obiectiv cu unghi larg de cuprindere (wide angle), cu distanță focală scurtă, va accentua perspectiva, în timp ce un teleobiectiv, având o distanță focală lungă, va diminua perspectiva.
Perspectiva poate fi influențată de mai multe elemente, printre care: obiectivul aparatului foto, volum și forme, tonuri și culori etc.
perspectiva perspectiva
Atunci când liniile paralele ale unui drum sau ale căii ferate par să se unească, avem o perspectivă liniară, adâncă. Sau cazul copacilor de pe marginea șoselelor, care deși au aceeași dimensiune, par din ce în ce mai mici. Acesta este efectul perspectivei liniare, sugerând ideea de adâncime, depărtare.
Clădirile sunt supuse aceluiași efect ca și liniile de cale ferată ale căror paralele par să se intersecteze. Acest efect se numește convergența verticalelor. Uneori efectul poate fi interesant, alteori nu ni-l dorim, dar este inevitabil de multe ori. Mai ales dacă punctul de stație (locul în care este plasat fotograful în momentul în care face o fotografie) este la nivelul solului.

Obiectele mai apropiate par mai mari iar cele depărtate par mai mici. De asemenea, tonurile deschise sunt mau ușoare și dau senzația de apropiere. Tonurile mai închise, mai grele, dau senzația de depărtare. Similar în cazul culorilor.
Lumina nedifuză accentuează perspectiva, în timp ce iluminarea frontală, difuză și fără umbre, va diminua perspectiva.
Text: Foto4all, ebook „De la poze la fotografii”
Fotografii de: Dorin Bofan, Cristina Țintă, Horia Bogdan, Mirela Momanu și Dragoș Ioneanu

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.