Fotografii cu pisici: 10 sfaturi utile
- F64
- 8minutes read
Prietenii necuvântători îți înseninează zilele, te amuză, te țin mereu ocupat , îți aduc bucurie. Cu siguranță sunt multe momente frumoase pe care ai vrea să le suprinzi în fotografii, așa că ți-am pregătit câtea sfaturi.
Cu răbdare și creativitate, rezultatele finale pot fi cu adevărat „uau”. În cazul pisicilor, e de preferat să știți apucăturile micilor tigrișori. Pisica trebuie să fie calmă și să se simtă în largul ei pentru ca tu să surprinzi cadre faine. Deși nu există reguli generale în cazul pisicilor, majoritatea având personalități puternice și extrem de diverse, am adunat o serie de tips & tricks de care să ții cont atunci când le fotografiezi.
#1 Planificare
Gândește-te la locul în care ai putea face fotografiile, fie că acesta e în casă sau afară, dar și la accesoriile de care ai putea avea nevoie, de la coșuri în care pisica se poate instala comod, la perne, o măsuță, un covor colorat etc.
E clar că vei surprinde și instantanee, dar e bine să ai în vedere și cadrele pregătite cu grijă.
La exterior, lucrurile pot fi ceva mai simple. Până la urmă, pisica este un spirit liber și se simte în largul ei în natură (există și excepții care suferă de agorafobie sau pur și simplu refuză să iasă din casă, întrucât odată adoptate, pisicile vor pune stăpânire pe casă).
În orice caz, jucați-vă puțin pentru început, astfel încât pisica să se obișnuiască cu aparatul foto și să nu fie distrasă.
#2 Alege timpul potrivit al zilei
Lumina din exterior îți poate fi cel mai bun aliat dacă alegi timpul potrivit al zilei, ținând cont, desigur, și de condițiile meteo. În zilele însorite, lumina de dimineață și cea de după-amiază -acele „ore de aur” renumite în fotografie- este ideală și în acest caz.
Nici zilele înnorate nu sunt însă de lepădat, plafonul de nori acționând ca un softbox imens, difuzând lumina și permițându-i să cadă uniform pe subiect.
Totuși, nu toate zilele înnorate sunt la fel de benefice, norii negri de ploaie putând fi prea întunecați pentru a permite realizarea unor fotografii bune.
#3 Atenție la fundal și la profunzimea de câmp
Un fundal bun ajută întotdeauna, în special dacă poți izola subiectul pentru a concentra atenția privitorului asupra sa.
Dacă fundalul e prea aglomerat sau dificil, atunci poți încerca fotografierea la o diafragmă cât mai deschisă (majoritatea obiectivelor fixe de portret permit fotografierea cu f/1.8 sau f/1.4), astfel încât elementele nedorite să apară blurate și să nu mai deranjeze.
Chiar și în natură, fotografierea la diafragme deschise poate fi soluția optimă, bokeh-ul plăcut dând un efect aparte imaginilor.
#4 Atenție la focalizare
În special în cazul fotografiilor „de acțiune”, cu pisici alergând sau sărind, recomandarea de bază constă în setarea aparatului foto pe modul de focalizare continuă, dar și o viteză a obturatorului de 1/1000 sau mai scurtă și o diafragmă 5.6.
#5 Lasă-te la nivelul lor
Instinctul nostru este să fotografiem de sus dar dacă te lași jos, la nivelul animalului îndrăgit, vei obține o conexiune mai mare cu subiectul tău. Atenție de asemenea la privire. Dacă pisica se va uita la tine când o fotografiezi, cel care va privi fotografia va simți că interacționează cu ea.
#6 Apropie-te de subiect
Apropierea îți oferă control asupra cadrului. În plus, poți reda detalii precum mustățile, nasul, lăbuțele etc. Poți de asemenea să devii mai creativ cu unghiurile de fotografiere, fără să te preocupe felul în care sta pisica din fața ta.
#7 Atenție la unghiuri
Ca și în cazul portretelor cu oameni, atenție la unghiurile din care fotografiezi. Până la urmă, vrem să evidențiem niște mici dive, nu? Așa că ar fi bine să ne concentrăm pe evidențierea părților bune și mai puțin a „defectelor”.
#8 Șhh! Liniște!
Pentru a surprinde momente amuzante sau delicate în somn, atenție la zgomot. Pisicile pot dormi în diferite locuri și poziții, care mai de care mai haioase, iar pentru a captura astfel de cadre trebuie să ai grijă la mișcările bruște sau sunetele/zgomotele care le-ar putea întrerupe intimitatea
#9 Răbdarea este cheia!
Nu poți face fotografii cu pisici în grabă! Fii pregătit să „lenevești” poate chiar și câteva ore așteptând tigrișorul să iasă de sub pat, să se liniștească sau să adoarmă.
#10 Exersează cât mai mult!
„Practice makes perfect” se aplică și aici, sau cheia imaginilor reușite este practica. De asemenea, nu strică să te uiți din când în când pe fotografii cu pisici, să studiezi modul în care au fost realizate și, de ce nu, să te inspiri.
Spor la fotografiat pisici!