Urmăreşte cele mai spectaculoase lansări Photokina 2014
Dan Cadar, de la Zona IT, ne prezintă câteva video-uri cu cele mai spectaculoase lansări de la Photokina 2014: Samsung NX1, Canon 7D Mark II, Nikon D750, Fuji X-T1. Invitat special, Panasonic LX100.
Şi pentru cei care vor să testeze pe viu noul Nikon D750, vă invităm vineri, 26 septembrie, la ora 18.30, la Showroom-ul F64. Mai multe detalii găsiţi aici.
Samsung NX1
Samsung a reuşit să uimească la Photokina 2014 cu modelul NX1! Coreenii au mai produs de-a lungul timpului mai multe modele de camere foto, şi chiar cu real succes, dar pe care utilizatorii le-au considerat mai degrabă… exotice. NX1 însă, este o “bestie” aparte, şi îşi propune să se bată la vârf. Şi mizează pe câteva feature-uri deosebite: smartness, de accea se şi autointitulează Smart Camera, filmare 4K “în camera” la rezoluţie 4096×2160, aşadar nu Ultra HD, ci de-a dreptul “Full” 4K! Partea de “smart” era oarecum previzibilă, dată fiind experienţa celor de la Samsung în domeniul telecom, şi se referă la conectivitatea extinsă a acestei camere: Wi Fi direct, NFC, Bluetooth 3.0 şi evident capabilităţi de distribuire a conţinutului direct în online. Specificaţiile de top pe tot ceea ce înseamnă construcţie, senzor, focus, display etc, îl plasează în zona de sus a camerelor foto de generaţie nouă, şi nu ar avea nici un motiv să nu întrunească “adeziunea” fotografilor profesionişti, dar şi a amatorilor entuziaşti. Ah, şi să nu uit! A videografilor care abia aşteptau înregistrare 4K 4096×2160 “în camera” la un bitrate decent!
Canon 7D Mark II
Canon au lansat la Photokina 7D Mark II, urmaşul cunoscutului şi apreciatului 7D. Precedentul model s-a bucurat de mare succes atât printre fotografi, pentru calitatea şi robusteţea să, cât şi printre videografi, la momentul apariţiei sale, cu ani în urmă, constituind o alternativă viabilă la 5D Mark II pentru aceştia din urmă. Doar că la acea vreme senzorul APS-C era pe val, camerele full-frame fiind pe atunci prohibitive. Va repetă 7DMark II succesul predecesorului său? Capabilităţile dezvăluite de Canon la Photokina îi îndreptăţesc pe japonezi să spere: au o camera solidă, cu multe caracteristici constructive împrumutate de la mult mai costisitorul vârf de gama 1DX, rapidă, adică numai bună pentru sport şi acţiune, 10 cadre pe secundă în rafală, focalizare net îmbunătăţită, două procesoare de imagine DIGIC 6, deci putere cât cuprinde şi…filmare FullHD la 60 de cadre pe secundă. Această ultima caracteristică răspunde oarecum solicitărilor utilizatorilor, care au acum posibilitatea filmării unor clipuri slow-motion de bună calitate, dar Canon nu a urmat trendul altor producători prezenţi la Photokina de a include filmare 4K pe această camera. Totul va depinde de rata de adopţie a acestei rezoluţii, iar timpul ne va spune aşadar dacă producătorul japonez a luat decizia corectă, cel puţin la acest capitol.
Nikon D750
Nouă camera Full Frame de la Nikon se poziţionează undeva între modele deja existente D610 şi D810 ale producătorului japonez din cam toate punctele de vedere: tehnologie încorporată, performanţe şi preţ. Cu un senzor capabil, de 24,3 MPx, nou, nouţ zic cei de la Nikon şi cu un body foarte compact şi robust, D750 pare a acoperi un “gap” între cele două modele menţionate mai devreme, şi s-ar putea să constituie răspunsul aşteptat la rugăciunile fanilor. Specificaţiile sunt de top, cum îi stă bine unui full frame, fie el şi accesibil, şi, la fel că şi în cazul lui 7DMkII de la Canon, şi Nikon a ales să “coboare” din aerul rarefiat al vârfului de gama D4, o serie de caracteristici pe noul model. Nici Nikon nu a ales să împingă prea departe partea de video, optând pentru acelaşi FullHD 60 fps, ca şi în cazul concurentului Canon, ceea ce arată că cei doi producători nu se grăbesc să adopte acest standard de rezoluţie, şi cel puţin nu pe acest gen de camere. Oricum, D750-ul, anunţat la un preţ undeva puţin peste 2000 USD, aduce fotografiere în condiţii “de senzor mare”, full, tehnologie actuală şi un body robust şi compact.
Fuji X-T1 Graphite Silver Edition
Producătorul japonez Fuji a respectat şi anul acesta la Photokina linia pe care a adoptat-o cu ceva vreme în urmă odata cu lansarea lui X100. Este clar că acest gen de aparat “este aici ca să rămână”, şi când spunem asta ne referim la camerele cu aspect vintage, cu o mulţime de butoane şi switch-uri pentru control manual, camere care aduc cu vechile modele pe film. Cu noul X100 T, dar şi cu XT-1 Graphite Silver Edition, Fuji demonstrează că sunt angajaţi serios în această direcţie, şi că nu este vorba despre o modă trecătoare, un “fad”, aşa cum spun americanii. Publicul s-a obişnuit cu elegantă, dar şi cu eficienţa acestor aparate şi a început să le adopte pe scară largă. Evident, noile modele ascund sub carcasele retro o forţă redutabilă, graţie tehnologiilor moderne încorporate: viewfindere elecronice excelente pentru a păstra dimensiunile reduse, autofocus cu detecţie de fază, senzori APS-C de 16 Mpx, capabilităţi de fotografiere RAW şi filmare FullHD la 60fps şi acestea sunt doar câteva dintre numeroasele facilităţi pe care aceste camere atât de elegante le oferă.
Panasonic LX100
Panasonic LX100 este unul dintre cele mai faine compacte prezente la Photokina 2014. Cu o construcţie metalică superbă şi finisaje excelente, look-ul vintage pare să-i vină foarte bine. Acesta este unul dintre punctele forţe ale acestei camere, şi nu este singurul: senzorul mare, de 4/3 inch, şi aduce câteva feature-uri care se găsesc pe excelentul GH4,un obiectiv Leica 24-75mm/f1.7-2.8, deci foarte luminos, o mulţime de comenzi “la mâna” şi la îndemână, posibile prin butoanele şi switch-urile fizice de pe body, şi…înregistrare video 4K UHD în camera la 24/25/30fps şi la 100Mb/s ceea ce este de-a dreptul şocant pe o camera din această categorie. Argintiul şi negrul sunt cele două culori pentru care optează DMC LX100 şi…arată şi se mişcă extrem de bine!
[products ids=125014762,125014768,125014697,125014661,125014769]