(c) Alexander Lupascu

Review Nikon D780 cu Alexander Lupascu

Săptămâna trecută am avut marea plăcere să îmi susțin cel de-al doilea workshop de fotografie de nuntă iar cum oamenii faini de la F64 mi-au fost alături ca și parteneri, mi-au oferit oportunitatea de a testa pe parcursul cursului meu  noul (pentru mine) aparat Nikon D780 împreună cu un flash tare fain, AD400PRO de la Godox.

L-am primit cu 2 zile înainte de a-l utiliza la ședința foto de la workshop, pentru a-l examina ca și construcție comparativ cu flota mea de D750-uri, trei la număr și un bătrân dar extrem de fiabil, Nikon D810. Construcția lui este undeva între cele două modele, puțin peste D750 dar sub D810 care pentru mine cel puțin, este etalon de rezistență ( un fel de Chuck Norris al aparatelor Nikon).

Prima reacție când am scos D780 din cutia lui a fost că este exact ce ne așteptam toți să fie D750 când a fost lansat în 2014, frustrant cumva, având în vedere că în acea vreme a fost lansat și D500, vârful de gamă DX de la Nikon care avea construcție și functii net superioare față de D750. Păcat ca doar la capitolul acesta a excelat D500, pentru mine cel puțin, în teste mi s-a părut că D750 îl bate la calitatea imaginii fără cel mai mic efort.

Comparativ cu fratele mai bătrân, diferențele sunt subtile, poate fi considerat o evoluție naturală sau o îmbunătățire a segmentului midrange de aparate full frame de la Nikon. Cea mai evidentă schimbare este eliminarea Flash-ului incorporat, lucru bun zic eu deoarece pe D750 era tare enervant când se deschidea accidental, plus că eu, personal, nu cunosc vreo persoană care sa îl fi folosit vreodată.

(c) Alexander Lupascu

A doua și din punctul meu de vedere, printre cele mai importante, este mărirea vitezei obturatorului la 1/8000 față de predecesorul D750 care avea limită la 1/4000 (lucru extrem de frustrant pentru cei care favorizează lentilele fixe extrem luminoase). Adăugarea unei noi setări pentru auto wb (keep overall atmosphere) este și ea utilă în sițuatii în care se dorește utilizarea sistemului de auto wb dar compensarea manuală nu este suficientă.

Cu acest model, la fel ca și cu D850 Nikon a revoluționat prin adăugarea unui buton de iso între butonul de video rec si exposure compensation (atenție, prin apariția acestui nou buton, cel de rec nu mai poate fi remapat, sau cel puțin nu am găsit eu această setare). Tot la capitolul butoane si layout, putem observa apariția butonului AF-ON, atât de util celor care folosesc bbf (back buton focus). Lever-ul de live view s-a mutat în partea de sus, în locul butonului de AE-L/AF-L, acesta din urmă fiind coborât sub AF-on.

(c) Alexander Lupascu

Tare rău îmi pare ca s-a omis adăugarea un joystick precum cel din seria mai mare D850.

La acest model, Nikon și-a făcut milă de toți cei care pierdeau vizorul DK-21 de la D750 și l-au schimbat cu un model nou, DK-31, îmbunătățit și mult mai fix pe aparat, similar cumva la aspect cu cele de la Canon, slabe șanse să se piardă atât de ușor. În caz că cineva ar fi interesat, aceastea sunt interschimbabile între ele iar dacă ați pierdut în ultima vreme vizorul de la D750 puteți achizitiona un DK-31 pentru a fi sigur că experiența nu se va mai repeta.

Și acum să vorbim despre lucrurile care ne interesează de fapt. Adevăratele îmbunătățiri sunt in interior.

(c) Alexander Lupascu

Deși senzorul este aproximativ identic ca rezoluție cu predecesorul, sensibilitatea lui a crescut considerabil de la 100-12800 nativ cât are D750 la un monstruos (pentru mine) 100-51200, zic monstruos deoarece eu nu am sărit în viața mea de iso 3200. Procesorul este nou , Expeed 6, față de Expeed 4 de la D750. Ecranul LCD, tot rabatabil și la exact aceeași dimensiune, a primit un bump up de rezoluție de la 1.22m dots la 2.35m dots, diferența este asbsolut vizibilă, similară ca și comparație calitativă între un ecran 720p și un 1080p. Dar cea mai mișto treabă legată de acest nou ecran este adiția funcției touch care, la fel ca si D850 permite navigarea in meniuri, touch to focus/shoot în modul live view și pinch to zoom în playback mode.

Că tot veni vorba de live view aici D780 stralucește și sincer după ce l-am testat pot spune cu mâna pe inimă ca acesta va fi urmașul flotei mele de D750. Este, doar prin prisma acestui aspect, cel mai bun compromis pentru puriștii DSLR care se uită cu invidie la toți cei care au părăsit barca pentru a migra pe mirrorless.

(c) Alexander Lupascu

Odată cu adiția celor mentionate mai sus D780 a moștenit sistemul de focus în modul live view de la Nikon Z6 cu tot cu funcția de eye AF, care spre surpinderea mea este tare faina și pe DSLR. Este cum le mai spun eu băieților cu mirrorless, ca și cum ai juca CounterStrike cu cheat-uri. Cam 50% din timpul petrecut cu acest aparat în mână am tras în live view doar pentru a mă putea convinge că eye af / face af funcționează corespunzător și spre surpinderea mea a făcut o treabă excepțională.

Practic, pentru catârii bătrâni ca mine, care refuză vehement să se alinieze trendurilor tehnologice din ultimii ani, acest aparat este exact de ce avem nevoie, este exact ceea ce stim noi legat de ergonomia lui D750, mai puțin așezarea neinspirată a butonului de iso (stupid având în vedere memoria musculară pe care am dobândit-o în 5 ani cu rec-ul remapat a lui D750, trebuiau inversate asfel incat ISO să înlocuiască REC și să rămână în margine).

Și acum că tot am adus în discutie rec la Nikon, știți oare pe careva care filmează cu aceste aparate? Nu de alta dar eu nu știu.

(c) Alexander Lupascu

Dar să revenim, în DSLR mode, focusul prin viewfinder și experiența de utilizare este identică cu D750, nu am simțit nicio diferență, toate sunt la îndemână și reactionează exact așa cum știm. Diferențele majore apar când comutăm în live view (silent shutter și eye/face AF).

Bateria a primit un B la finalul numelui (EN-EL15B vs EN-EL15) și o nouă culoare gri. Diferența reală în utilizare este că cele noi permit încărcarea prin usb la seriile Z, în rest, exceptând aceste diferențe, tind să cred că este aceeași baterie. Folosește același încărcător și pot fi folosite împreună cu seria veche fără probleme.

În principiu D780 este un aparat foarte capabil dar care în momentul de față, dacă nu îți dorești neapărat funcțiile AF in live view, este o investitie destul de considerabilă și nu foarte rentabilă financiar față de prețul actual pe care îl are Nikon D750. Și cum calitatea imaginilor este aproape identică la valori iso omenești, tind să spun că pentru un utilizator nou, care are de ales între aceste 2 modele, D750 este (încă) alegerea logica, diferența de cost fiind dublă, cost care poate fi investit în achiziția unei lentile noi sau chiar doua sh. Totusi acestea nu mă vor opri în a adăuga un D780 în flota mea Nikon (cel mai probabil la sfârșitul acestui an la campania de BFpro), în mare pentru adiția facilităților în live view dar și pentru a nu mai fi nevoit să suport mistourile trădătorilor migrati pe mirrorless.

Glumesc guys, într-un final toate aparatele sunt bune, important este să ne muncim creativitatea cu ele. Găsiți mai jos câteva cadre pe care le-am tras cu D780 și Sigma 35 1.4 art în cadrul workshopului meu de fotografie de nuntă din 29-30 Iulie de la Sibiu.

Much love! Keep shooting &stay awesome!

Articol și fotografii de Alexander Lupascu.

Pe Alex îl puteți găsi aici.

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.