Test Fujifilm X-T1 in Dubai

Rafaila Gheorghita a testat noul aparat mirrorless Fujifilm X-T1, in calatoria sa in Dubai. Cititi un interviu despre aventura sa cu noul mirrorless!
1. Sa incepem cu inceputul. Ce aparate si obiective ai utilizat in aceasta aventura?
Toata lumea foto a fost entuziasmata atunci cand a fost lansat Fujifilm X-T1. Am fost curios sa il încerc și sa aflu daca se confirma sau nu a fi cel mai interesant și totodata scump aparat mirrorless al momentului. Destinatia era unica, iar combinatia perfecta am gasit-o cu obiectivele Carl Zeiss Touit, 12mm f/2.8 si 32mm f/1.8, acestea fiind si primele obiective mirrorless cu autofocus realizate de catre Carl Zeiss.
2. Fuji X-T1 este, in acest moment, poate cel mai ravnit mirrorless de pe piata. Vine cu specificatii de top dar se lauda si cu rezistenta sa la apa, praf si intemperii. Sunt sigur ca nu sunt multi care au avut pana acum ocazia sa il testeze in desert, la temperaturi ridicate. Cum s-a descurcat?
Intr-adevar, X-T1 este un aparat excelent si simti acest lucru din momentul in care deschizi cutia, chiar înainte sa tii aparatul in mana; este solid, excelent finisat, cu o atentie pentru detalii deosebita. Butoanele sunt fixe si bine lucrate, nu joaca in locasul lor, sunt precise si nu au interzieri (lag) la executarea functiilor. Dat fiind faptul ca l-am folosit intr-un mediu de desert, nu am avut de ce sa-mi fac griji de ploaie, dar, in privinta nisipului si a prafului nu am nimic de reprosat. Dupa 12 ore petrecute in plin desert, firele de praf si nisip s-au „depus” doar pe exteriorul aparatului si obiectivului. Mare grija am avut pentru obiectiv pentru ca am uitat filtrele acasa. Nici o scapare pe senzor sau vizor. Daca imi aduc bine aminte, cand foloseam un DSLR clasic, dupa 4-5 ore aveam deja fire de praf/nisip pe senzor, fiind pe plaja, pe litoralul romanesc. Nu cred ca nisipul nostru este mai….incapatanat. Despre temperaturi ridicate, fiind luna martie, nu s-au depasit 32 de grade. Cred ca aici este mai la indemana sa-l testam pe teren propriu, in Bucuresti, in iulie, la 45 de grade ?! Sau gresesc.


3. Cum ti se pare modul de lucru cu X-T1. Cum sunt controalele, ce ti-a placut sau .. ce te-a deranjat?
Chiar daca X-T1 este primul aparat Fujifilm pe care l-am folosit, nu am fost sceptic si nici dejamagit. Fiind utilizator Canon Dslr de 10 ani si foarte obisnuit cu acel meniu, nu am intampinat nici o problema in a folosi noul Fujifilm. Desigur, dureaza 20-30 de minute o incursiune completa in meniu si toate subfunctiile lui, dar se retine usor, astfel incat a doua zi nu am avut nici o problema sa-mi amintesc unde am facut o anume setare si sa o modific.
Cel mai mult m-a ajutat personalizarea butoanelor, reusind sa „scurtez” cel mai importate functii pe care personal le folosesc: rezolutia, modalitatea de AF single point sau multi zona, balansul de alb. Pentru Iso exista rotita stanga de selectie, care functioneaza perfect si este asezata foarte bine, lasandu-mi mana dreapta „ocupata” cu declansatorul. Fizic, butoanele sunt asezate natural, fara sa le apas din greseala, dar nici sa nu le gasesc pe aparat. Chiar daca unele persoane pot fi speriate de aglomeratia de butoane, nici o grija, nu se apasa din greseala, memorarea lor se face usor si sunt foarte utile.

4. Fuji X-T1 impreuna cu obiectivele Carl Zeiss ar trebui sa fie o ‘combinatie fatala’. Cum s-au descurcat impreuna? Sunt compatibile 100%? Ce ne poti spune despre calitatea imaginii, focalizare?
Inca de la lansarea lor, am fost foarte curios de aceste obiective Zeiss. Sunt o iesire din mediul clasic Zeiss; sunt primele lor obiective mirrorless, totodata cu autofocus. Daca luam in considerare ca X-T1 beneficiaza de cel mai bun senzor, cea mai buna calitate a imaginii, atunci fotografiile nu pot fi decat extraordinare! Este uimitoare calitatea, detalii pana in coltul imaginii, contrast si claritate excelente. Dynamic range-ul este foarte bun, chiar si pe automat, cerul s-a pastrat in albastru natural, iar detaliile in zonele intunecate sunt foarte bune; la prima vedere am simtit un dynamic range de 2 trepte de expunere. Iar expunerea a fost corecta in 99% din cazuri, nici un cadru supra sau subexpus, folosind setarea „multi”.
Daca inainte fotografiam in mod RAW, imbunatatind ulterior detaliile de contrast, claritate si expunere, acum m-am simtit foarte relaxat in modul direct Jpeg. Dat fiind faptul ca este vorba despre o calatorie, fotografiile nefiind utilizate in scop comercial, nu am avut nevoie de Raw-uri. Singura „editare” facuta pe calculator a fost sa sterg fotografiile dublate.

5. Ai utilizat doar doua obiective, cu focale fixe: 12 si 35mm. De ce doar acestea? De ce nu un obiectiv zoom, care poate ar fi mai versatil intr-o calatorie? Ai simtit nevoia unei focale mai lungi (peste 35mm)?
In primul rand pentru ca m-am obisnuit cu obiectivele fixe. Apoi un obiectiv fix imi permite sa folosesc aceiasi apertura/diafragma, blocata la f2.8 sau f4. De multe ori cand foloseam un zoom, cu diafragma variabila, observam ca eram in F5 sau mai jos. Obiectivul de 12mm a fost de nedat jos de pe aparat. Dubai este un oras fantastic, cu multe cladiri impunatoare, zgarie nori; poate un 8mm, clasic wide nu fisheye, ar fi fost si mai potrivit. Pur si simplu nu am simtit nevoia sa folosesc 35mm. Eram interesat sa cuprind cat mai mult in fotografie. Iar Zeiss Touit 12m este excelent la capitolul aberatii cromatice si distorsiuni. Adica zero, cel putin pentru ochiul si pretentiile mele.
6. Fuji X-T1 se bucura de review-uri pozitive, dar a fost pe alocuri criticat pentru asemanarea sa prea evidenta cu Nikon Df. Daca am incepe sa vorbim despre DSLR versus Mirrorless, ne-am intoarce din Dubai si nu am termina, dar spune-ne pe scurt: cum te-ai simtit cu X-T1 in aceasta calatorie si daca au fost situatii in care un body mai mare, un DSLR, te-ar fi avantajat.
Foloseste aparatul des, pentru 200-300 de fotografii pe zi, diferite cadre si subiecte, si dupa 2 zile iti este ca o manusa. Sigur, asta daca nu deja ai folosit un model precedent, gen X100, X10, X100s. Nu m-am gandit ca se aseamna cu un aparat „concurent”, pentru ca nici nu am vazut vreo asemanare. Fujifilm X-T1 este al doilea aparat mirrorless pe care il folosesc in ultimii 3 ani, primul fiind un model Sony. De atunci, in toate calatoriile mele, in tara sau strainatate, aparatul Canon Dslr ramane acasa, impreuna cu obiectivele fixe, tot rucsacul [adresa mea este confidentiala :)] Chiar daca calatoresc cu bicicleta, masina, trenul sau avionul. As considera tehnologia mirrorless o „revolutie”; este un aparat mic, compact, usor in utilizare, calitatea de imagine mult peste a unui compact, si putin sub a unui Dslr entry; chiar daca bugetul este al unui Dslr entry sau peste, si nu ma refer doar la X-T1. Personal, este cea mai buna investitie pe care am facut-o intr-un aparat foto, privind din perspectiva pret, calitate de imagine, dimensiune si usurinta de utilizare.

7. Unul din atuurile lui X-T1 in favoarea altor mirrorless-uri este vizorul electronic foarte mare, despre care Fuji afirma ca este cel mai performant la ora actuala de pe piata. Pentru cineva ca tine care a folosit pana acum preponderent aparate foto DSLR, cum ti s-a parut ? A avansat tehnologia atat de mult incat sa putem spune ca vizorul electronic il egaleaza pe cel optic?
Este perfect adevarat. Daca la primul mirrorless am simtit lipsa vizorului si mi-a trebuit ceva timp sa ma obisnuiesc doar cu ecranul lcd rabatabil, la X-T1, vizorul electronic este chiar o placere; mare, clar, luminos, fara intarziere in redare. Nu mai stiu exact unghiul de acoperire, dar nu am simtit ca am in marginea fotografiei ceva ce nu am vazut in vizor. Nu as putea sa spun ca il egaleaza, nu cred ca s-ar putea egala un vizor optic; este o alta „traire” acolo, naturala. Dar vizorul electronic X-T1 este cel mai bun pe care l-am intalnit, fara nici o indoiala!
8. X-T1 se lauda cu un sistem AF Hybrid, dar si cu functia de fotografiere in rafala cu pana la 8Fps, cu AF Tracking. Fotografierea in rafala si focus tracking-ul nu au fost niciodata puncte forte pentru aparatele mirrorless. Ai incercat sa surprinzi subiecte aflate in miscare? Cum se descurca X-T1 la acest capitol?
Din pacate nu am reusit sa folosesc aceasta functie. Nu am avut subiecte si situatii in care sa folosesc, si nu pot sa ma pronunt. Nici in privinta focalizarii continue, nici in privinta rafalei. Sigur stiu ca nu am avut nici un cadru pierdut din cauza lipsei de focus, ca viteza de reactie sau ca punct de claritate. Nu exista back sau front focus, focalizarea este lina, silentioasa si un aport important il au si obiectivele Zeiss Touit. Sigur voi putea face fotografii la Opera sau teatru fara sa deranjez.
9. Fuji X-T1 costa aproape cat un DSLR cu senzor Full Frame. De ce ai alege, in aceste conditii, un mirrorless de varf si nu ‘calea batuta’ a unui sistem DSLR deja consacrat?
Simplu; simplitatea. Intreg aparatul este simplu de folosit! Este mai mic, mai usor, mai compact decat un Dslr Full Frame. Pentru X-T1 cu cele doua obiective Touit am folosit o geanta de umar Tamrac 5422 – Aria 2. In ea nu ar inca decat un 6D/D600 cu 50mm 1.4; atat. De multe ori m-am simtit cu X-T1 ca si folosind un point and shot; pornirea este rapida, AF-ul rapid, expunerea fara repros; pornesc, incadrez, declansez si inchid camera, o pun in geanta. Simplu, am inregistrat fotografia si eu ma bucur de peisaj mai departe.

10. Lista de specificatii tehnice a lui X-T1 este foarte vasta. Totusi, nu poate fi nici acesta un aparat “perfect”. Ce ti-a lipsit la el? Ce imbunatatiri i-ai aduce? Ai simtit vreun moment in care aparatul si-a atins limitele?
Nu sunt un judecator foarte bun in aceasta privinta, chiar daca ne multe ori ma multumesc cu ce am ca aparat foto si incerc sa fac cea mai buna fotografie pe care o pot obtine, indiferent de aparatul utilizat. Imi lipseste vizorul optic, dar este un vis frumos pentru mirrorless. Autonomia bateriei trebuie imbunatatita, reusind maxim 250 de fotografii, iar aici m-a salvat bateria de rezerva, un accesoriu obligatoriu.
[products ids= 125010556,125005174,125005175]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.