(c) Cosmin Lăutar

Despre Sony A7R II, cu Cosmin Lăutar

Cosmin Lăutar, a testat Sony A7R II și apoi a venit pe Blogul F64 să povestească despre experiența lui cu acesta, prin text și imagini. Să vedem așadar ce are de spus fotograful despre unul dintre cele mai râvnite mirrorless-uri.

  • Care sunt detaliile care fac distincția dintre Sony A7R II și alte aparate de fotografiat?
  • Care sunt avantajele și dezavantajele camerei?
  • În ce tonuri cromatice redă poveștile surprinse?
Sony
(c) Cosmin Lăutar

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările cu care am pornit în explorarea acestui aparat.

Înainte de toate, a fost prima experiență cu o cameră mirrorless. În ultima vreme, am observat o tendință în rândul prietenilor de a face trecerea la astfel de camere. În urma experienței mele, pe scurt, pot spune că am rămas plăcut surprins. Este un aparat destul de discret, cu un ecran voluminos care permite vizualizarea fotografiei realizate la standarde înalte.

Cu toate acestea, corpul camerei este mai mic și mai ușor decât camerele standard. O cameră profesională într-un pachet mic – o combinație ideală care ar mulțumi orice fotograf.

Primul și cel mai bun lucru despre Sony A7R II pentru mine a fost modul silențios. Când folosesc un DSLR, sunt întotdeauna conștient de zgomotul generat de cameră. De multe ori încerc să nu ies in evidență, atât din cauza disconfortului creat în rândul oamenilor prin zgomotul redat, cât și prin avantajul surprinderii unor instantanee deosebite prin mimica și gestica caracterizate de naturalețe – permit a transmite autenticitatea momentului. În cele mai înainte spuse fac referire mai ales la evenimente unde emoția copleșește și majoritatea persoanelor sunt timorate în fața camerei.

Iată un scurt exercițiu de imaginație. Te afli în parc. Ești înconjurat de: fizionomii, emoții, stări, animale, arhitectură ș.a.m.d. deosebite prin unicitate. Te plimbi de-a lungul aleilor cu o cameră compactă, deloc intimidantă. Surprinzi o serie de povești, cu unul sau mai multe obiective pe care le ai în dotare, fără ca nimeni să observe că este fotografiat. Sigur, poate cei mai atenți vor observa că faci fotografii, dar în absența sunetului nu se vor gândi că îi surprinzi tocmai pe ei. La urma urmei, poți trage câteva cadre de peisaj, nu?

În plus, un avantaj al camerei este modalitatea specifică a acesteia de a se ocupa de JPEG-uri. De fapt, acest avantaj scade considerabil din timpul alocat editării. Sunt foarte mulțumit de calitatea acestor fișiere. Situațiile în care prefer formatul JPEG sunt destul de frecvente deoarece îmi place să păstrez culorile din cameră.

Nu am avut ocazia să testez ISO, din cauza faptului că rare sunt situațiile în care trec de ISO 3200. Faptul ca avem o previzualizare live a imaginii ne ajută să observam dacă fotografia este expusă corect. Dar, în comparație cu trusa mea, Sony își ia timp pentru a scrie povești, ceea ce reprezintă un dezavantaj din punctul meu de vedere. Este o experiență frustrantă aș zice eu, deoarece după o rafală de 5-6 fotografii, camera își alocă timp până la vizualizarea fotografiilor.

Sony
(c) Cosmin Lăutar

De altfel, a fost vehiculat că durata acumulatorului ar fi slabă și confirm acest fapt în urma experienței cu această cameră. Sony oferă doi acumulatori în cutie, și acest detaliu dă de înțeles rezistența acumulatorului. Partea bună este însă că poate fi încărcat acumulatorul din aparat cu o baterie externă. Pe scurt, Sony ca orice alt aparat prezintă avantaje și dezavantaje. Tu decizi dacă avantajele sunt într-atât de puternice încât să dea uitării dezavantajele.

Articol și fotografii de Cosmin Lăutar.
[products ids=125018900]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.