Olympus TG2 – partener de drum

Înainte să citești acest review, poate că ar trebui să știi câte ceva despre mine și ce așteptări am eu de la un aparat foto. Din cele 21 de zile de concediu anuale, 52 de weekenduri și multe sărbători legale, nu stau în nicio zi acasă ci profit de fiecare ocazie ca să călătoresc. De fapt, în ultimul timp, am depășit cu mult cifrele de mai sus. Prin urmare, îmi folosesc tot timpul liber ca să fac exact ce-mi place: să bat România în lung și lat, să iau străinătatea de la un cap la altul, să urc pe munte mai mult decât să cobor, să testez mâncăruri, să intru sub apă, să merg la concerte, să vizitez muzee dar și piețe, să schiez sau să lenevesc pe plajă până începe să usture. Despre toate astea scriu pe TravelGirls.ro din 2011 iar fotografiile sunt o parte foarte importantă a acestui proiect.
Ca să îmi susțin articolele sau pur și simplu ca să-mi înregistrez cât mai bine amintirile, mă aștept ca aparatul foto ideal pentru mine să fie în felul următor:

  • Ușor de mânuit și de transportat (să nu-mi îngreuneze rucsacul pe munte și să-mi încapă în poșetă în city break-uri);
  • Rezistent la căzături (recunosc, uneori sunt neîndemânatică) și la apă;
  • Rapid – să proceseze într-un timp cât mai scurt fotografiile și transferul;
  • Longeviv – bateria să reziste cel puțin 24 de ore și câteva sute de fotografii;
  • Să recunoască rapid condițiile de lumină atunci când este pe modul Automat;
  • Să aibă multe setări predefinite (Food, Landscape, Night, Portrait etc.);
  • Să filmeze cât mai bine;

De curând, l-am luat pe Olympus TG2 (varianta roșie!) pentru o săptămână în insula Corfu și l-am pus la treabă. Recunosc, am plecat la drum cu așteptări mici, crezând că-l voi folosi cu succes doar sub apă. Nu mă așteptam să găsesc un aparat complet, perfect pentru călătorii ca mine. Dar s-o luăm pe rând.
Ce-mi place la Olympus TG2
Cel mai inteligent și mai rapid mod Auto pe care l-am întâlnit vreodată. Olympus TG2 nu doar că se adaptează condițiilor de lumină și distanță atunci când e folosit pe modul automat dar trece foarte rapid pe modul predefinit potrivit în momentul focusării. Acest lucru nu doar că este foarte util pentru un amator, dar reușești astfel să și înveți despre ce setări ar fi cele mai potrivite în situația respectivă. Acest lucru se aplică și în momentul filmării pe modul Auto. TG2 trece automat, în timp ce filmezi, de la un mod la altul, în funcție de ceeea ce înregistrezi.
Are multe setări predefinite care sunt de mare ajutor pentru un amator sau pentru un călător care nu are timp ori pricepere să facă setări manuale pentru fiecare situație. Mie mi-au fost foarte utile în Corfu unde am avut ocazia să fotografiez în tot felul de condiții. Din cele 23 de moduri disponibile, m-a amuzat existența celor două pentru animale (Pet: Cat, Dog) pe care deși le-am testat, nu am sesizat diferența. Data viitoare, pândesc mai multe animăluțe.

pet olympus tg2

Culori puternice – Partea mai puțin plăcută a travel-blogging-ului este că atunci când călătoresc, în fiecare seară trebuie să descarc fotografiile și să încep să le editez. Cu Olympus TG2 și culorile surprinse în imagini, nu am simțit nevoia să editez nici măcar o fotografie. După câteva crop-uri minore, am încărcat fotografiile imediat pe pagina de Facebook a blogului.

culori olympus tg2

Magic filters – fiind o mare împătimită a fotografiilor făcute cu telefonul și editarea lor rapidă cu Instagram, am apreciat foarte mult filtrele magice ale lui TG2  care se aplică în timp real. Practic, deschizi aparatul, treci pe modul Miniature de exemplu, și poți vedea deja

tiltshift olympus ttg2

Filmarea cu Magic filters – e prima dată când văd asta la o cameră foto și îmi place la nebunie. Deși durează multicel și ocupă mult spațiu pe cardul de memorie, filmarea pe modul Miniature e preferata mea pentru că oferă un timelapse cu efect tilt shift foarte interesant. De asemenea, poți filma și pe modul Fisheye, Dramatic și altele.


Macro – TG2 se descurcă foarte bine și în situațiile în care îl pui la treabă cu subiecți mici-mici și colorați, fie că e vorba despre foto sau video. Astfel, pe modul Super Macro, TG2 se poate apropia foarte mult de obiectul fotografiat, îl focusează foarte bine și rapid și crează în jurul lui acel bokeh la care nu te-ai aștepta din partea unui compact. De asemenea, un crab de doar 4 centrimetri devinde un monstru marin atunci când e filmat de aproape. Hehe, a meritat așteptarea să iasă de sub piatră!
underwater olympus tg2

Macro sub apă – la asta nu mă așteptam, trebuie să recunosc. Din întâmplare am observat ce bine focalizează TG2 pietrele de pe fundul mării iar m-a făcut să continui să explorez cât mai mult pe sub apă.

macro underwater olympus tg 2

Rezistența la șoc și apă – chiar dacă nu i-am testat limitele în acest sens, TG2 nu a avut nicio problemă atunci când a zburat de pe scaun direct pe gresie și nici atunci când a primit câteva valuri cu pietricele și scoici direct în obiectiv, în timpul filmării. De apă nici nu mai vorbesc, timp de o săptămână a intrat zilnic în mare, în piscină unde a făcut sute de fotografii și ore de filmare.

piscina olympus tg2

Dimensiune și aspect – recunosc, culoarea roșie m-a cucerit din prima atât pe mine cât și pe partenerii mei de drum. Trecând peste asta însă, TG2 e indeajuns de mic încât să încapă în poșetă, dar destul de solid încât să atârne mândru de rucsacul meu de munte sau se lupte cu peștii colorați din mare.

GPS – deși nu simt nevoia geo-tagging-ului pentru fotografiile mele și bateria se consumă mai repede atunci când e activ, am simțit utilitatea GPS-ului atunci când îmi arăta în partea de sus a ecranului locul în care mă aflu. Pentru un călător aventurier căruia îi place să iasă din clasicul traseu turistic, acest lucru este foarte folositor.

Ce nu-mi place la Olympus TG2
Rotița de schimbare a modurilor este greu de manevrat sub apă. Fiind foarte fin concepută, aceasta este greu de rotit cu mâna atunci când ești în apă. Îmi imaginez că dacă folosești și mănuși atunci când faci scufundări, problema devine și mai pregnantă. Probabil că niște zimți mai proeminenți pe rotiță ar fi eliminat integral această lipsă.

rotita olympus tg2

Declanșare greoaie sub apă – mi s-a întâmplat de câteva ori atunci când m-am scufundat să îmi dau seama că nu am făcut câteva fotografii din cauza declanșatorului. Deși puteam să jur că am apăsat butonul până la capăt, după ce am focusat, fotografiile nu s-au înregistrat. Lucrul acesta s-a întâmplat doar în apă și după ce l-am sesizat, am avut grijă să apăs mai tare.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Procesare lentă pe setări predefinite – atunci când am folosit anumite moduri predefinite (Backlight HDR de exemplu), după declanșare, TG2 procesează fotografia timp de 3-5 secunde, timp în care nu mai poți face altceva.
Ticăit în timpul filmării – deși am crezut că zgomotul ticăit de fond se aude doar atunci când filmez sub apă, l-am auzit destul de puternic și în filmările pe uscat. Pentru mine, acest lucru nu este o problemă pentru că nu folosesc filmările cu sonor ci le editez și le public cu un alt fundal sonor.
Fotografii panoramice – ori de câte ori aș fi încercat, tot n-am reușit să fac o panoramă decentă cu TG2. Deși am respectat punctele de lipire destul de bine și am mișcat aparatul cât de corect posibil, imaginile nu s-au lipit sub nicio formă așa cum m-aș fi așteptat.


În concluzie, după experiența din Corfu cu Olympus TG2, pot spune foarte convinsă că acesta este aparatul care se apropie cel mai mult de nevoile mele de travel-blogger. Chiar dacă mi-ar fi plăcut ca lipsurile de mai sus să nu existe, ele sunt unele cu care aș putea trăi și călători foarte bine. Olympus TG2 este aparatul foto care m-a cucerit la drum lung pentru că e un partener foarte bun de călătorie: înțelegător, rezistent și plin de viață și culoare!

*mai multe imagini din Corfu aici.
*niciuna dintre fotografii nu este editată.
 
Si pentru ca vara asta esti pe val numai cu un aparat foto Olympus… vezi ce oferte avem pentru tine! Click aici.
 
2138
Un articol de Narcisa Suruianu
Echipament utilizat:
[products ids=125003999]

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • […] Blog F64 […]

  • Orice aparat produce asemenea imagini. Puneti citeva la rezolutie maxima, si atunci mai stam de vorba.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.