Sunt ANDROID – Review Nikon S800c
1.0 Introducere
Este un telefon? Nu. Este un nou device multimedia? Nu! NIkon S8000c este un nou aparat foto bazat pe sistemul de operare Android. Este posibil ca aceasta sa fie schimbarea care o asteptam in aria de compacte? Un sistem de operare folosit pe un plan mult mai larg decat cel “in-house” si care va asigura conectivitate cu un numar mult mai mare de deviceuri cat si servicii web.
2.0 Constructia
Daca ar fi sa comparam cu un smartphone de ultima generatie ar fi destul de evident ca acest aparat nu ar excela la dimensiuni reduse, insa daca ne raportam la aparatele foto compacte prezente in acest moment pe piata putem spune cu usurinta ca se incadreaza in standard. Finisajele sunt de o calitate foarte buna si s-a mers pe o nota eleganta. In mana aparatul se simte solid iar ecranul beneficieaza de un strat antireflex pentru a ajuta in momentele in care exista o sursa de lumina indreptata catre el.
3.0 Meniul si sistemul de operare
Desi Android este un sistem de operare pe care il putem considera recent, acesta a inceput sa prinda teren rapid mai intai in categoria smartphoneurilor si continuand cu tablete si mp3playere, iar acum a ajuns si pe teritoriul foto. De ce era nevoie de android intr-o camera foto? Raspunsul e cat se poate de simplu: Aplicatiile si simplitatea meniului.
Nikon nu a pus la dispozitie multe “efecte” cum ne-am obisnuit la alte aparate foto, in schimb se pot descarca de pe Android Market foarte multe aplicatii care vor ajuta utilizatorii sa modifice in orice fel posibil imaginile preferate. Bineinteles ca prima aplicatie de editare a fost Instagram si am ajuns foarte usor sa ma consider un adevarat profesionist al instagramului avand la dispozitie functii de zoom ( 10x ) si control suplimentar asupra setarilor pe care le ofera aparatul fata de un simplu telefon.
Lasam efectele de-o parte si ne uitam la posibilitatile de transfer si anume “Connect to S800c” care faciliteaza transferul de pe aparatul foto pe telefon. Poate nu pare o functie importanta pentru un aparat foto care poate sa trimita prin e-mail pozele insa consider ca in momentul in care veti dori sa faceti un sharing mai usor cu familia sau prietenii aceasta functie este bine venita avand in vedere transferul rapid cat si simplitatea de operare.
3.1 Android si functia foto?
Cand m-am vazut cu cutia in maini pe care trona sigla specifica “Android” primul lucru care mi-a trecut prin minte era pornitul sistemului de operare, acele secunde / minute care trebuiesc suportate de catre oricare utilizator.
L-am pornit si surpriza… la mai putin de o secunda era deja gata de atac. Cum e posibil? Ulterior mi-am dat seama ca functia foto e integrata in sistemul de operare, dar functiile vitale sunt separate. Astfel in momentul in care pornesti pentru prima oara aparatul foto nu poti sa faci altceva decat poze, urmand ca dupa incarcarea androidului sa apara pe ecran cateva informatii suplimentare. In momentul apasarii butonului “ON/OFF” acesta nu se va inchide ci va intra intr-un mod Stand-By si astfel sistemul de operare sa fie deja incarcat cand veti reporni device-ul.
Aparatul este impartit in meniuri separate de fotografiere (fotografiere, transfer imagini si vizualizarea imaginilor de pe aparat) si meniul specific sistemului de operare. Astfel utilizarea aparatului va fi foarte usoara, mai ales daca persoana care foloseste aparatul este familirizata cu telefoanele ce au acelasi meniu.
3.2 Android
Cat am utilizat aparatul pe partea de android am reusit sa instalez toate programele pe care le-am vrut, insa am simtit ca prin lipsa unui jack audio au fost spulberate toate sansele ca acest aparat foto sa devina unul multimedia. Meniul se misca neasteptat de bine si sper ca pe viitor sa apara mai multe aplicatii pentru acest aparat, de ex: Comunicare la distanta cu un telefon mobil pentru declansare si poate chiar transmisie de imagini live pe telefon.
4.0 Modul de fotografiere
Este un aparat foto adresat amatorilor si entuziastilor pentru timp liber, astfel setarile manuale pentru diafragma si timp de expunere lipsesc, in schimb gasim in meniu modul “Scene” care va ajuta aparatul sa inteleaga ce fotografiaza. Din testele facute am observat ca nu difera semnificativ imaginea finala din punct de vedere al culorilor sau a luminozitatii. Cu toate acestea in functie de modul selectat se poate regla intensitatea culorilor sau, de exemplu, in cazul “portret de animal” aparatul va analiza cadrul si in momentul in care patrupedul dumneavostra va avea capul spre camera acesta va declansa de 3 ori.
In “Auto mode” vom putea selecta balansul de alb cat si sensibilitatea ISO
5.0 GPS
Prezenta unui modul gps pe un aparat foto Android este mai importanta decat pare, pe langa ca veti putea localiza cu precizie locul unde ati facut fotografiile preferate, sistemul android va permite instalarea softurilor de navigatie, astfel aparatul dumneavoastra foto poate deveni si un ghid in cazul in care v-ati ratacit sau doriti sa ajungeti intr-un loc anume. Trebuie avut grija insa ca iconita de GPS sa aiba in partea stanga 3 patratele albe ce confirma legatura intre aparat si sateliti.
6.0 Filmarea si stabilizarea
7.0 Concluzii
Nikon intotdeauna a incercat sa vina cu noutati atat in gama profesionala cat si cea compacta. Acest aparat vine cu mai multe functii decat ma asteptam si asta numai datorita sistemului de operare Android, cu ajutorul careia devine o unealta importanta atat pentru mediile sociale online cat si pentru mediul privat unde va ajuta la imbunatatirea imaginii prin softurile de editare disponibile pe market. Desi exista softuri pe calculator gen photoshop sau picasa, softurile disponibile gratuit vin cu un mod de lucru foarte usor si la indemana oricui astfel pretentiile celor care vor folosi acest aparat vor creste. Consider ca ceea ce a realizat Nikon va da de gandit multor producatori care se chinuie sa scoata un meniu digerabil utilizatorilor insa trendul este clar si anume Android va deveni un prieten foarte apropiat de-al nostru. Conectivitatea asigurata de sistemul de operare va face sharing-ul de imagini mult mai usor mai ales catre alte device-uri ce au acelasi sistem de operare.
Aparatul este foarte usor de utilizat si cu ajutorul soft-urilor gen Instagram devine mai distractiv, daca mai luam si in considerare ca se misca foarte rapid mai ales in momentul in care este folosit touchscreen-ul pentru declansare pot spune ca aproape nu se poate rata vreun moment.
Accesorii recomandate:
– Baterie suplimentara cu incarcator dedicat
– Folie de protectie
– Husa
Plusuri:
+ Sistem de operare Android
+ Stabilizare buna
+ Rapid
+ Design elegant
+ Meniu in limba romana
Minusuri:
– Lipsa unui jack audio
– Are momente in care este nevoie de reset fortat ( scos bateria ) din diferite motive: Aplicatia foto da eroare si cere “force close”, nu vrea sa activeze wifi si asta datorita butonului de power care nu permite decat intrarea in mod stand by.
– Indicatorul de baterie in modul foto arata “Full” tot timpul mai putin cand ajunge la minim, in meniu insa se poate vedea cat de incarcata e bateria.
– Suprafata antireflex este foarte sensibila pentru un aparat foto cu touch screen.
– In momentul in care bateria este la minim si este apasat butonul “on/off” trebuie asteptat circa 20 secunde pana sa fie pus intr-un buzunar sau geanta pentru ca este posibila apasarea butonului de declansare si sa iasa obiectivul singur.
– Nu poate fi utilizat in timp ce se incarca
– Timp incarcare baterie in 4h
Echipament folosit
[products ids=1051947]
Un articol de Razvan Tulai, consultant F64
2 Comments
[…] de telefoane Android. Ba chiar şi un aparat foto cu sistemul de operare al celor de la Google, Nikon S800c, lansat săptămâna aceasta şi în […]
Buna ziua!
Primi care au facut miscarea inspre o camera cu Android au fost Samsung. Era de asteptat ca in curand vor aparea si alti producatori care vor avea in oferta acest gen de aparate … ma asteptam la Fuji dar se pare ca de data asta a fost Nikon.
Din punctul meu de vedere il vad ca pe un compromis inutil care mizeaza pe piata Android unde nu stiu cat succes va avea in fata telefoanelor sau tabletelor ce ruleaza acest SO. Oricat l'ar bibili sa nu uitam ca avem de a face nu cu un soft dedicat ci de o platforma multipurpose ce va oferi totul ca cel mult un compromis. Cine sa isi cumpere asa ceva si mai ales DE CE … cand mai bine dau banii aia pe un telefon cu care nu au aceiasi calitate a fotografiei dar pot face mult mai multe.
Ramane de vazut care va fi succesul acestor gageturi … eu unul nu il vad prea mare … dar poate ma insel.