Tură foto: Our way în marea hoinăreală to Magic Morocco – Noiembrie 2023

Gina Buliga, Sorin Onișor & Co au ajuns din nou în Maroc...Pentru Gina a fost a șaptea oară. Ai putea zice că este deja prea mult, lumea e mare. Ai putea, dacă ai putea spune şi că te-ai plictisit de lumina lunii pline, de aerul sărat al oceanului, de zborul păsărilor, de magia deșertului, de libertate. Dar nu credem că poți spune asta, așa că te invităm mai jos să afli poveștile din cea mai recentă tură a lor în Maroc și să admiri fotografiile faine realizate acolo.

Gina Buliga

Gina Buliga, Sorin Onișor & Co au ajuns din nou în Maroc…Pentru Gina a fost a șaptea oară.  Ai putea zice că este deja prea mult, lumea e mare. Ai putea, dacă ai putea spune şi că te-ai plictisit de lumina lunii pline, de aerul sărat al oceanului, de zborul păsărilor, de magia deșertului, de libertate. Dar nu credem că poți spune asta, așa că te invităm mai jos să afli poveștile din cea mai recentă tură a lor în Maroc și să admiri fotografiile faine realizate acolo.

Și am zis… hai și a șaptea oară, și nu întâmplător lucrurile s-au așezat să plec din nou, să ajung înapoi în locul magic… deșertul Sahara. De data asta am plecat la drum cu Sorin Onișor, amândoi fotografi, iar de organizat am fost ajutați pe toate părțile de toată lumea, dar în special de Dan Mirică și Alin Anghelovici, cărora le mulțumim always and forever. Și până să ajungem în Maroc, ne-am întâlnit cu oamenii care și-au dorit să meargă cu noi în această expediție, și doamne… nu a fost nevoie de mai mult de 10 secunde și câteva priviri să îmi dau seama că este minunat deja și am prins o siguranță în suflet ca va fi și vom fi!  Marocul ne-a primit și de data asta cu mult suflet și noi l-am întâmpinat cu mult zâmbet, 13 zâmbete minunate, chiar zâmbesc și în acest moment când mă gândesc și parcă nu m-am întors din Maroc, o parte din mine a rămas și acum în acel loc… așa cum marocanii simt că le iei o mică parte din suflet când îi fotografiezi, la fel pot spune și eu că în fiecare călătorie… am lăsat și eu o mică parte din suflet acolo cu ei. De data asta, am simțit locul mai blând și mai cald. Marocanii au devenit mai disponibili ca niciodată. Sunt momente când simți că se lasă fotografiați și atunci declanșezi și cu sufletul și cu aparatul.

Am pornit la drum, avându-l pe Reduan, șoferul nostru, calm și mereu cu harta de hârtie lângă el. Ne-a dus în locuri minunate și iar am simțit că acum a fost total diferit. Poate nu am mai avut furtuna de altă dată din deșert sau lună plină… dar s-au întâmplat alte lucruri faine și am fost cu toții învăluiți în tot ce eram acolo, învăluiți în procesul fotografic, învăluiți de toți oamenii pe care îi cunoșteam puțin, dar încercam să îi asimilăm cât mai mult ca să avem ce să povestim acasă. Am cadre păstrate pe retină, dar și declanșate, și le am pe toate în sufletul meu și la fel și pe cei 11 care ați fost împreună cu mine și Sorin în această expediție. Tura foto în Maroc a fost o călătorie pentru fiecare în parte, o călătorie către noi, o călătorie din care ne întoarcem acasă plini de energie și realizăm că nu e vorba doar despre a alerga după cadrul vieții, este vorba despre a învăța, de a asimila de la fiecare, a reuși să inspirăm pe ceilalți, să țipăm în gura mare dacă vedem pasărea care trece pe lângă dună sau să încercăm să lăsăm aparatul chiar dacă știm că în momentul ăla am face un cadru extraordinar, dar să empatizăm cu omul de lângă noi care întreabă și mai e important să răspundem celui care cere ajutorul. Am învățat, am fost învățați și nu în ultimul rând ne-am bucurat și ne-am uimit de ce au văzut unii dintre noi, fiind în același loc, fiecare vede și simte magia din el, și mereu să fim prezenți și atenți și să nu uităm de zâmbet.

Am fost norocoși că ne-am grupat, fiind mai mulți cu Nikon, unii cu Canon, dar a fost bine că ne-am schimbat între noi toate obiectivele și aparatele și asta înseamnă empatie și bucurie. Am plecat la drum cu Nikon Z8, fiind creator de vise… si pe lângă Nikon Z8 am luat și un Nikon Z6II. A fost pentru prima dată când am lăsat acasă Nikon D5, mi-a fost greu, dar a fost bine. Pe partea de obiective am folosit Nikon 105 mm 1.4, Nikon 70-200 mm 2.8, Nikon 24 mm 1.4, Nikon z 50 mm 1.8, Nikon Z 24-70 mm 2.8. Pe lângă aceste obiective am testat de la Răzvan Iordache – 300 mm f 4, unul din obiectivele mele preferate, pe care o să îl iau curând. Am mai luat și z70-200mm de la Andrei Băisan și 20mm și Nikon Zfc. L-am avut în grup și pe Andrei Niculescu care a tras cu Nikon ZF, care este o bijuterie de aparat și chiar așa se purta Andrei cu el, îl îngrijea cu grijă și mereu îl ștergea..:) A fost o tură extrem de intensă pe partea foto și noi toți neobosiți în demersul fotografic, dar niciodată în fugă după cadre, doar bucuria de a surprinde mai mult din magia Marocului. Am fost plecați parcă în altă lume, 13 nopți în care ne-am trezit la fiecare răsărit și am încercat să surprindem apusul acolo unde eram, fără să ne grăbim niciunde, pentru că până la urmă nu aveam o destinație perfectă. Au fost zile când am mers cu microbuzul de dimineața până seara și cât de fain a fost și câte fotografii am mai văzut între noi, câte piese am ascultat și câte poezii… Cum îmi place să zic de fiecare dată – FOTOGRAFIA ÎNSEAMNĂ VIAȚĂ, HAI SĂ O TRĂIM ÎN TOATE CULORILE EI ȘI CÂND VREM SĂ O TRANSMITEM ȘI MAI PUTERNIC O VIRĂM ÎN ALB ȘI NEGRU.

Am ales de data asta o tură lungă în Maroc în care să atingem și deșert și orașe albastre și ocean și pescăruși și pescari și marocani și berberi și tot. Am început tura în Casablanca, pentru prima dată acolo, și m-a surprins în mod plăcut. Am mers apoi spre orașul albastru, care îmi este atât de drag, încât aș putea să stau multe zile la rând și să mă învârt în tot acel albastru. Următorul oraș a fost Fez, care, de data asta a fost parcă mai deschis către noi, oamenii mai buni, parcă alte dăți simțeam zidurile Medinei foarte înalte, totul întunecat, de data asta s-a luminat și Fez-ul. Cum ziceam – niciodată nu e la fel. Din Fez am plecat în deșert unde am zâmbit cu tot sufletul, zâmbesc și acum, pentru că m-am întors la prima mea dragoste – Sahara, care reușește să mă uimească de fiecare dată prin TOT. Am stat două zile în deșert, o noapte la bază și o noapte la corturi. 

Am mers la răsărit la Grande Duna, ce recomand oricui să o facă dacă ajunge acolo. De data asta am urcat-o extrem de greu și parcă uitasem că e greu de urcat, dar am ajuns în vârf și acolo am trăit împreună cu ceilalți momente de neuitat, pe care fiecare le-a trăit în felul lui, dar e clar că eram toți împreună și mereu cu zâmbetul pe buze și în suflet. Încerc să povestesc cât mai puțin și să vă lăsăm să vă bucurați prin cadrele noastre de ceea ce am declanșat acolo din suflet și cu declanșări surde și am inspirat toate momentele și le expirăm prin fotografiile ce le dăm mai departe. Și m-am emoționat la situații din anumite locuri, unde am reușit să cunoaștem anumiți oameni – pe Amira din orașul albastru care fugea de noi și apoi după noi, o inocență minunată, pe care am păstrat-o cu mine, bătrânul Mohamed Nihim la care m-am dus cu emoție să îl rog să îi fac o fotografie și m-a luat de mână, a deschis o gentuță galbenă din care a scos o carte și m-a așezat lângă el și a început să se roage. Acea atingere m-a luminat și simt și acum strângerea lui de mână și în blândețea lui m-a lăsat să stau acolo, să îl fotografiez, să stau acolo cu el cât am vrut… MAGNIFIC. 

Am oprit pe drum și Sorin Onișor a văzut pe marginea drumului câteva familii de marocani la care a reușit să intre cu tot harul lui minunat și ne-a luminat și pe noi, obosiți de pe drum, ne-a împins să ne luăm aparatele să trăim un pic acolo cu ei și a fost extraordinar și așa am cunoscut-o pe Ikram, un înger pe pământ. A urmat Ait Ben Haddou și Marrakech, inima Marocului, unde am râs, am fotografiat, am mâncat în piața la Aisha, unde mergem de fiecare dată… și am zâmbit și iar am zâmbit și am declanșat.

Un moment pe care am vrut să îl refacem a fost un cadru realizat exact acum 10 ani cu Gabriel Filipoaia din interiorul Muzeului de fotografie Marrakech. Sunt convinsă că cei care am fost atunci acolo am trăit multe zâmbete și extrem de multă bucurie la felul în care am încercat să stăm în aceeași poziție și am vibrat în tot acel muzeu cu toții. Unii filmau, Andrei Băisan ne-a ajutat cu fotografia și verificam cu toții să stăm aproape la fel. Am vrut să scot în evidență acest moment și să vă spun că aceste momente duc la bucuria fotografiei și bucuria reîntâlnirii cu prieteni și felul în care intrăm în procesul fotografic întotdeauna, fie că glumim pe seama unor cadre, fie că ajunge să fim serioși când găsim unele situații și greu dăm de la ochi aparatele, învăluiți în situațiile magice din Morocco.

Ultimele zile au fost în Essaouira, care ne-a primit într-un val… și ne-a luat valul și am rămas în val. Vorba lui Sorin – “M-am îndrăgostit iremediabil de Essaouira”. Am fotografiat pe toate părțile și parcă nu ne mai opream. Este o energie minunată în acest loc și cred că toți am vrea să ne întoarcem acolo mâine dacă ar fi posibil. Tocmai de aceea am hotărât să ne întoarcem la anul în martie acolo în altă expediție foto. În continuare voi lăsa și pe ceilalți participanți la tură să își spună povestea în trei rânduri sau în trei cuvinte sau în cinci paragrafe sau două pagini experiența lor în dunele din deșert sau din oceanul fiecăruia. Avem așa: Sorin Onișor, șeful de trib… bunul Andrei Băisan care a avut grijă de fiecare în parte, Răzvan Iordache și al lui 300mm și toate topazurile lui, Cristiana Clucencu și ale ei reeluri minunate, Andrei Niculescu care ne-a surprins în toate pozițiile, Silviu Popescu, al nostru organizator al deșertului și franceza lui impecabilă, Gaboi și toată poezia din el, Enona care a vorbit în toate limbile lumii și ne-a învăluit cu toate ținutele ei, Tunde Laszlo și a ei îmbujorare permanentă care ne-a făcut să zâmbim, Maxim și Ioan și ale lor turbane fotografiate în vânt și în lumină, perseverența lor minunată! Dragilor…

EMBRACE YOUR LIFE
AND LIVE YOUR DREAMS

Trusa foto folosită în Maroc de Gina Buliga

Nikon Z8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 45,7 Mpx Body Negru

Nikon Z6 II Aparat Foto Mirrorless 24.5MP Video 4K Wi-Fi Body Negru

Nikon Z 24-70mm F2.8 S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Nikon Z

Nikon Z 50mm f/1.8 S Obiectiv Mirrorless Montura Nikon Z

Nikon 105mm Obiective Foto DSLR F1.4 AF-S ED

Nikon AF-S 24mm f/1.4G ED NIKKOR

Nikon 70-200mm F2.8 AF-S E FL ED VR Obiectiv Foto

Sorin Onișor

Maroc. Pot spune că este ca a doua mea casă….. o oază de culoare, soare și liniște atunci când în țărișoara noastră e iarnă gri, fără zăpadă. Iar de când am descoperit și Essaouira, mă gândesc serios să îmi caut un loc acolo, pentru câteva luni pe an 😁 Iar când mergi într-o astfel de aventură alături de oameni faini… e minunat! Departe de grijile cotidiene de acasă, devenim în foarte scurt timp ca o adevărată familie ce se bucură plenar de tot și de toate.

Trusa foto folosită în Maroc de Sorin Onișor

Canon EOS R Aparat Foto Mirrorless
Full-Frame

Canon EOS R5 Aparat Foto Mirrorless Full-Frame 8K Body

Canon RF 50mm F1.2 L USM Obiectiv Foto Mirrorless

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Canon EF 8-15mm f/4L USM - Obiectiv Fisheye

Canon RF 24-105mm F4 L IS USM Obiectiv Mirrorless

Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art Obiectiv pentru Canon EF

Andrei Băisan

Ne-am întâlnit la aeroport. Am ajuns acolo cu așteptarea că va fi o tură ca oricare alta. Ne știam între noi, chiar dacă doi câte doi, și prevedeam deja discuțiile clasice: “aaa tu ești pe Nikon..bun.. dar ce obiective ai la tine… poate facem schimb”, “tu ai Z, ai cumva un FTZ în plus?”, “eu am noul model, abia aștept să îl testez”. Mereu se întâmplă așa. Și, după ce au venit participanții… s-a întâmplat nebunia! Rar mi s-a întâmplat să văd o dinamică atât de faină înainte de a cunoaște oamenii efectiv. Încă nu ne urcasem în avion și știam deja toți de unde venim, ce fac cei care ajungeau din alte locații, care e statusul lor, dacă au sau nu întârziere, cum rezolvă și deja primele zeci de selfie-uri. Și cu toate problemele logistice normale apărute, am avut noroc și am ajuns în același timp în aeroport în Casablanca, chiar și cei din alte locații.

După ce am pus piciorul pe pământ marocan a început… magia! Zi după zi, pline de emoții, pasiune, râsete… o cât de mult am râs, lucruri și oameni deosebiți pe care i-am întâlnit, locuri superbe fotografiate, lista de participanți a workshopului s-a transformat încet într-o mică familie. Acea familie fără de care nu concepi să experimentezi și
ziua de mâine. I-am simțit alături de mine, ca pe niște oameni pe care îi cauți din priviri prin oraș, să fii sigur că nu s-a pierdut nimeni, cărora vrei să le spui imediat ce om fotogenic ai descoperit, cu care discuți cadre, primești observații sau sfaturi și le primești cu drag, alături de care te lași absorbit de nebunia răsăritului sau apusului, când nimeni nu mai vorbește, dar toți împărțim aceeași trăire. Iar Marocul.. Marocul nu dezamăgește. Cu trecerile de la medina la orașul modern, cu amestecul de nou și vechi, de tricou la tineri și Djellaba la bătrâni, nu ai cum să nu fii stimulat să pui aparatul la ochi și să începi să compui. Și cu siguranță iese o simfonie.

Trusa foto folosită în Maroc de Andrei Băisan

Nikon Z6 II Aparat Foto Mirrorless 24.5MP Video 4K Wi-Fi Body Negru

Nikon Z fc Aparat Foto Mirrorless Kit cu Obiectiv 28mm f/2.8 SE

Nikon Z 70-200mm F2.8 VR S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Nikon Z

Nikon Z 28mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8

Nikon 24-70mm Obiectiv Foto DSLR F2.8 AF-S ED VR

Nikon 50mm f/1.8G - Obiectiv AF-S NIKKOR

Sigma 20mm F1.4 DG HSM Art Obiectiv pentru Nikon FX

Dan Bigudiu - Bigu

Deși am plecat cu gânduri reținute legate de siguranță am ajuns într-un loc magic. Fiecare oraș are ceva special, magic. Deșertul este impresionant… În final, când tragi linie nu știi să spui unde a fost mai frumos, pentru că te pierzi pur și simplu în această lume simplă dar impresionantă. Este un loc unde am uitat efectiv de rutina din viața mea, unde am reușit să mă deconectez, deși asta e un lucru foarte rar întâlnit la mine. Mâncarea m-a impresionat, dulciurile, ceaiul… totul a fost minunat. În această aventură am întâlnit oameni minunați cu care am legat prietenii frumoase și asta este unul dintre cele mai importante lucruri cu care rămân din experiența asta. Mulțumesc încă odată pentru tot, Gina și Sorin. 🤗🤗🤗

Trusa foto folosită în Maroc de Dan Bigudiu

Canon EOS R5 Aparat Foto Mirrorless Full-Frame 8K Body

Canon EOS R Aparat Foto Mirrorless Full-Frame

Canon RF 15-35 mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Sigma 50mm F1.4 Art DG HSM Obiectiv DSLR pentru Canon EF

Andrei Niculescu

Singurul motiv pentru care cineva s-ar întoarce în Maroc sunt culorile. Foarte mult timp e petrecut în mașină cu grupul, uitându-te pe geam fără să te poți opri. Călătoria de la ocean duce la deșert apoi se întoarce încărcată de nisip. Oamenii nu se lasă ușor surprinși. Au cele mai bune reacții de evitare a unui obiectiv la care am putut asista. E aproape mai surprinzătoare decât abundența apei la marginea deșertului. Sunt obișnuiți cu turiștii și au dezvoltat o relație simbiotică pornind de la refuzul aproape instinctiv de a nu fi fotografiați. E o agilitate pe care o remarci și din felul în care conduc căruțele cu măgaruși, bicicletele, mașinile… afacerile și negocierile. Bătrânii se joacă cărți, copiii cu mărgele, femeile se deghizează în manechine. Dar culorile sunt mereu în armonie.

Trusa foto folosită în Maroc de Andrei Niculescu

Nikon Zf Aparat Foto Mirrorless 4K 24.5 MP Body

Nikon Z 14-24mm F2.8 S Obiectiv Foto Mirrorless

Nikon 105mm Obiective Foto DSLR F1.4 AF-S ED

Răzvan Iordache

Despre Maroc – numai de bine, un alt tărâm de poveste unde am avut noroc să ajung în viața asta, vibe-uri bune, de la primii palmieri din Casablanca, de la pisicile aiurite de prin albastrul infinit al Chefchaounului, de la cămilele puturoase ale Merzougăi până la forfota și agitația oamenilor din Marrakech sau a pescărușilor din Essaouira. Până și turiștii, deși uneori cu “no photo, no photo” în gură și ei s-au lăsat vrăjiți de magia ce a putut ieși din senzorii aparatelor și au intrat cu noi în acest univers de poveste. Maroc este până acum una din cele mai intense călătorii pe care am facut-o, în fiecare loc poți liniștit să te pierzi și să nu mai vrei să te întorci de acolo, cu siguranță de revenit de câte ori e posibil și de intrat mai în detaliu până în deșert dar și în munții Atlas.

Despre celelalte 12 suflete ce au împărțit povestea – ca și locul (pe semne are Marocul vraja lui care se țese odată ce îi treci granițele) numai oameni unul și unul și cred că nu a fost seară în care să nu ne strângem la o masă și să ne întindem până la 2-3 noaptea să ne ținem de povești, să vânăm mistreții cu colții de argint sau să luăm urma photoshop-ului. Am cunoscut 12 alți oameni cu care am rezonat, cu care sper să păstrez legătura și de ce nu, să ne revedem cât mai des. Foarte faină organizare, tura lungă și dificilă (obositor ritmul în care ne-am desfășurat), dar eu unul nu am resimțit oboseală mai niciodată, așa de bine s-au legat toate momentele.

Trusa foto folosită în Maroc de Răzvan Iordache

Aparat foto DSLR Nikon D5

Nikon 105mm Obiective Foto
DSLR F1.4 AF-S ED

Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR NIKKOR

Nikon AF-S 16-35mm f/4G ED VR NIKKOR

Tunde Laszlo

Marocul a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din anul ăsta, o destinație de “bucketlist”. Orașele cu oamenii și energia lor, contrastele, haosul, armonia, culorile, gastronomia sunt de neuitat. Am venit aici să ies din zona mea de confort, am călătorit cu oameni minunați, cu suflet frumos, împreună am trăit fiecare clipă cu intensitate maximă, clipe pline de momente de bucurie, de “bogăție”, cu “focul viu”, “no photo” și “fuck the tourists” .Am mers prin souk-urile orașelor, am intrat în casele oamenilor, am mâncat tajine, ne-am plimbat cu cămila, am dormit sub cerul liber plin de stele în deșert, am stat la apus în Essaouira și am ascultat valurile oceanului cu cântecul pescărușilor. Mulțumesc Gina și Sorin pentru terapia asta prin fotografie, am trăit cu adevărat magia Marocului! “Work, travel, feel, save and repeat.”

Trusa foto folosită în Maroc de Tunde Laszlo

Nikon Z6 II Aparat Foto Mirrorless 24.5MP Video 4K Wi-Fi Body Negru

Nikon Z 50mm f/1.8 S Obiectiv Mirrorless Montura Nikon Z

Nikon 24-120mm f/4 S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Z

Nikon Z 14-30mm Obiectiv Foto Mirrorless F4 S Montura Nikon Z

Tamron 70-300mm Obiectiv Mirrorless F4.5-6.3 RXD III Z

Enona Chiriac

În Maroc mai fusesem și nu eram convinsă că vreau să mă întorc. Am găsit un Maroc sprijinit de schele, cu răni, cu case prăbușite, cu oameni încruntași. Zizal a trecut pe aici de nici 2 luni. Zizal e cutremurul, despre care vorbesc cu respect și teamă, cumva ca despre uriașul din poveste. I-a lăsat nedumeriți și plini de griji. Am găsit o țară a oamenilor care nu se lasă. A oamenilor care muncesc de copii și până la adânci bătrâneți. Fără oprire, de dimineață și până seara. Singuri, sau alături de ceilalți din familie. Muncesc repede și greu. În case, în ateliere, în vopsitorii, în stradă. Muncesc cu ochii, cu mâinile, cu tot corpul.

În timp ce noi îmbrăcăm tricouri fabricate în China de mașini cu miile, în Maroc niște bătrâni întind urzeala, țes, taie, cos, brodează – totul doar pentru a face o singură haină. Pe care altcineva o vinde ieftin unui alt bărbat care muncește, și el, altceva: bate fier, argăsește piele, îngrijește măgari sau pescuiește. Seara se adună laolaltă să bea ceai cu mentă – ultimul ragaz înainte de a se spăla pe față și pe mâini de munca zilei. Maine o iau de la capăt. Printre ziduri roșcate pline de praf sau sprijinite de schele, se strecoară soarele. Băieții joacă fotbal și fetițe cu codișe vin de la școală de mâna mamei. Nimeni nu se lasă. Au de trăit

Trusa foto folosită în Maroc de Enona Chiriac

Canon EOS 5DS R Aparat Foto DSLR 50.6MP CMOS Body

Canon EF 24-105mm f/4 IS USM L II

Canon EF 70-200mm Obiectiv Foto DSLR F2.8L IS III

Gabriel Filipoaia

Tura foto este precum o rețetă simplă, cu ingrediente esențiale precum câțiva prieteni pasionați de fotografie, energie pozitivă și entuziasm, și un “ceva” magic. Ingredientul distinctiv al acestei rețete este reprezentat de locul în care are loc tura. În Maroc, experiența a fost una complexă și rafinată. Nordul Africii emite o aură magică de la Mediterana sau Atlantic până la nisipurile Saharei, oferind o combinație fascinantă de lume arabă cu obiceiuri străvechi și influența europeană evidentă în marile orașe. 

Ca turist, oricine poate observa, gusta sau simți această lume diferită de cea obișnuită. Fiecare călător poate savura un tajine sau bea o cafea cu cardamon în medinele oricărui oraș marocan. Toți cei care vizitează Marocul au posibilitatea să petreacă o noapte în deșert sau să admire valurile Atlanticului lovind falezele din Essaouira sau Casablanca. Oricine poate explora și admira fiecare loc pe care noi l-am descoperit. Cu toate acestea, tura foto este mult mai mult decât o simplă călătorie – este „un amestic de fabulos, de nebunesc și domestic”. Doar cei cu adevărat pasionați de fotografie pot petrece ore întregi pe străzi, mereu atenți la fiecare detaliu sau la modul în care lumina cade prin acoperișurile medinelor sau cum sunt expuși papucii din piele multicoloră sau movilele de mirodenii în micile magazine. Fotografii vor rămâne în deșert noaptea pentru a captura Calea Lactee pentru prietenii lor. 

Pentru un fotograf, falezele cu pescăruși din Essaouira reprezintă o sursă de admirație și subiecte pentru fotografii excepționale. Un zid aparent obișnuit din cetate nu este doar un zid, ci devine scena pentru fotografii ticluite cu răbdare. După ce ne-a invitat să vizităm ultimul etaj al magazinului în care vindea bijuterii, tăvi, lămpi și alte obiecte de metal – un loc care aparținea familiei sale de generații întregi – bătrânul din Fez ne-a mărturisit că zilnic sute sau chiar mii de turiști îi trec pragul, dar că doar nouă ne-a arătat colecția de obiecte de artă a strămoșilor săi. Apoi, ne-a întrebat: “Știți de ce?” Răspunsul nostru a fost un simplu “Nu…” – iar replica lui a fost cu atât mai impactantă: “Pentru că toți zâmbiți!” Îndrăznesc să afirm că zâmbetul reprezintă ingredientul magic pentru o tură foto reușită, iar în Maroc, acesta a fost prezent din belșug!

Trusa foto folosită în Maroc de Gabriel Filipoaia

Canon EOS 5D Mark IV Aparat Foto DSLR 30.4MP CMOS Body

Canon 5D Mark III Aparat Foto DSLR

Canon EF 16-35mm Obiectiv Foto DSLR F2.8L III USM

Canon EF 100-400mm Obiectiv Foto DSLR F4.5-5.6L IS II USM

Silviu Popescu

Am descoperit locuri și oameni, care mi-au încântat ochii și sufletul, am pătruns într-o lume diferită, într-o lume dinanică în perpetuă mișcare. O lume în care modernitatea și postmodernitatea trăiesc într-o simbioză constructivă, o lume diferită, o lume stagnantă, ascunsă și misterioasă. Am intrat într-un alt univers, într-o atmosferă aparte, într-un loc în care ziua aluneca incet spre apusAm descoperit locuri și oameni, care mi-au încântat ochii și sufletul, am pătruns într-o lume diferită, într-o lume dinanică în perpetuă mișcare. O lume în care modernitatea și postmodernitatea trăiesc într-o simbioză constructivă, o lume diferită, o lume stagnantă, ascunsă și misterioasă. Am intrat într-un alt univers, într-o atmosferă aparte, într-un loc în care ziua aluneca incet spre apus

Trusa foto folosită în Maroc de Silviu Popescu

Canon EOS R8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2 MP Body

Canon RF 15-35 mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Canon RF 70-200mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Ioan Nicorici

Mărturisesc încă de la început că am avut oarece îndoieli legate de această tură foto, fiind din fire o persoană pesimistă și nesigură. Chiar și în dimineața plecării, pot spune sincer, aveam o mare dilemă, un gând de “oare chiar să merite efortul?”. Ei bine, ajuns acolo, în visătoarea Casablanca, am uitat totul. Lăsasem îndoielile undeva prin Otopeni. Parcă “noul univers” care se deschidea înaintea ochilor și a lentilei mă acaparase pe de-a-ntregul. Frumusețea arhitecturii, a marelui ocean, precum și oamenii acelor locuri, au preschimbat, încă de la prima privire, orice îndoială într-o mare bucurie. Nu voiam să mai plec acasă. Binențeles, au urmat Fes, orașul cu un asfințit de poveste, apoi Chefchaouen, cu frumosu-i albastru. Experiența deșertului a fost ceva cu totul nou. Niciodată nu mi-aș fi putut imagina cu adevărat această mare de nisip, cu unduirile sale. Cerul senin al nopții, nisipul fin roșiatic, cămilele cu mersul agale și caravanele au fost doar câteva dintre elementele care m-au fascinat.

Pe urmă am văzut vechea cetate a Gladiatorului, Aït Benhaddou, un loc încărcat istoric și cultural, care m-a surprins prin măreția sa. Ultimele zile ale călătoriei au fost marcate de cadre citadine unice: Marrakesh și Essaouira. Primul e un amalgam extrem de “fotogenic”, un mare târg, unde am avut parte de un apus dinamic și impresionant. Ultimul oraș, însă, a întrecut orișicare loc până atunci vizitat. Am avut parte aici, și de peisaje nemaipomenite, și de valuri înalte, și de pescăruși vioi, de soare blând și, nu în ultimul rând, de ființe zâmbitoare, care nu își ascundeau chipul în fața unor fotografi. Aș pleca mâine înapoi. Se înțelege că, fără persoanele minunate pe care le-am avut alături, experiența asta n-ar fi fost nici pe jumate la fel de faină. Mulțumesc astfel din suflet tuturor, și abia aștept să ne revedem! Am spus atât de multe, când aș fi putut face o doar o descriere simplă: “Merită, mai vrem”.

Trusa foto folosită în Maroc de Ioan Nicorici

Nikon D7200 Aparat Foto DSLR 24MP CMOS Body

Tamron 70-200mm Obiectiv Foto DSLR F2.8 Di G2 Montura Nikon

Nikon 35mm Obiectiv Foto DSLR f/1.8G AF-S FX ED

Sigma 17-50mm Obiectiv Foto DSLR F2.8 EX HSM OS Montura Nikon DX

Tokina ATX-I 11-16mm Obiectiv Foto DSLR F2.8 DX CF Plus Montura Nikon F

Maxim Nedelcu

Explorând Marocul timp de două săptămâni, am fost captivat de diversitatea sa culturală și peisajele bogate. În labirinturile medinelor, am surprins viața agitată și culorile vibrante ale piețelor locale. În desert, am imortalizat nesfârșitele dune de nisip în lumina caldă a apusuli. Împreună cu alți visători, am pășit într-o lume a cărei frumusețe m-a făcut să mă opresc din a gândi și m-a făcut să văd.

Trusa foto folosită în Maroc de Maxim Nedelcu

Canon EOS M5 Aparat Foto Mirrorless 24MP APSC

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM Obiectiv Foto Mirrorless

Clucencu Cristiana

Stau castele de piatră, tăiate-n bucăți de istorisiri și monumente, fie ele întoarse de la berberi, fie venite în influență, se ridică și ascund o hală bântuită în rumeguș sau o cămăruță servind a casă pentru un fost om ai pieilor din Fès. Și ne-ngenunchea nu măiestria lucrurilor, ci faptul că nu știam cum să aparținem lor, cum să ne muncim fețele în cărbune, precum a făcut-o Van Gogh pentru a-nțelege minerii, pentru a deveni om în omenia lor. Eu nu țin minte Marocul geografic, n-aș ști să spun cuvinte, legături, condamnări, liturghii, speranțele lor, eu am fost atât de departe de el, l-am absorbit prin oamenii de lângă mine, prin ce-am trăit împreună – în frumusețea și groaza ei, în inimă am stat mai mult decât pe străzi.

În fotografie există și un blestem, e o detașare de ființă, devine atât de personal, ca și cum în mână stă să-nvie un călău. Am vânat, am pândit, 13 inși deopotriva unui perete, da, peretele speranțelor, peretele nostru… câte tăceri a văzut acel perete! Cadrele trase stau ca mărturie poveștii noastre, că am fost acolo, am co-existat cu un adevăr străin ideologiilor noastre, am respirat un aer aproape marțian, ne-am jucat în casa unui prieten bun cât mamă-sa era plecată. Însă pe lângă toate mărturiile acestea care au să stea agățate în cuie, momentele care încă-mi țin cu dinții sufletul în Maroc sunt serile-n care încercam să „șoptim” pe terasă subiecte mari, invincibile, scăldate-n dorința de a edita și nevoia sinceră de ancerca și celălalt rom, urmate de poezie, Dumnezeule! Câtă poezie… în toate formele ei: seri uitate pe străzile din Marrakech, piesa aceea de te mântuiește-n căști cât timp străbați deșertul, bătaia tobelor când viața e prea dulce, „meteoriții” ce ne loveau când încercam să prindem de tălpi Calea Lactee și locul unde mi-am spus că mă voi îndrăgosti de Maroc: Essaouira.

Eu nu știu cum să plec de acolo, cum să-i spun rămas bun, păcatule, ai fost așa nemuritor, că-n ruga mea de copilă îți cer să-mi dai drumul. Și totuși, eu nu știu nici dacă ar mai trebui vreodată să pleci din locurile unde ai fost cu adevărat fericit. 

Trusa foto folosită în Maroc de Clucencu Cristiana

Sony A7 III Body Aparat Foto Mirrorless 24MP Full Frame 4K

Sony FE 70-200mm F4.0 OSS G Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Tamron 17-28mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 RXD III Montura Sony E

Sony FE 35mm F1.4 GM Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Mai departe vă lăsăm să vă bucurași de cadrele cu noi, despre magic Morocco, despre oameni, despre fericirea de a fi acolo împreună, și sper să trăiți o bucățică din ceea ce am trăit noi acolo și am declanșat de mii de ori cu aparatul sau sclipirea din ochi la fiecare situatie și la fiecare moment surprins…și trăit….:)

Galerie foto mixtă

Montaj realizat de Clucencu Cristiana

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.