Fotografie de catalog

 

Miercurea trecuta am fotografiat tricouri Kinga Varga cu mesaje de la ingerasi. Dimineata la ora noua am stiut ca treaba este foarte serioasa cand la usa studioului au batut: a well known fashion designer, insotit de a professional model, a professional makeup artist, a professional hair stylist, si a professional editor from a well known fashion magazine.
Pana am adus o cafea si-o apa, studioul se transformase intr-un adevarat centru de infrumusetare, sau de tortura, daca privesti din locul modelului.

Imi trebuie lumina descriptiva si fundal alb imaculat, fara umbre, pentru ca fotografiile vor fi postate pe magazinul online, mi-am repetat in minte cerintele minime ale clientului meu.

Este clar, fundalul trebuie luminat separat de subiect si cat mai uniform. Nu este prima data cand fotografiez pe fundal alb, dar astazi voi alege o metoda un pic diferita. Pana acum am folosit doua umbrele de reflexie de 103cm alb mat, asezate in unghi de 45 de grade fata de fundal. Iluminarea este uniforma, dar unghiul in care umbrelele arunca lumina este foarte mare, iar parte din aceasta ajunge inevitabil si pe subiect.

De data asta am facut lucrurile un pic diferit, in  locul umbrelelor am asezat doua panouri albe in forma de coperti de carte, iar bliturile le-am ascuns in interiorul copertilor. Modificand unghiul copertilor pot izola cu suficienta precizie lumina de fundal. Am tras cateva cadre si am stabilit expunerea astfel incat fundalul sa fie bine iluminat, dar nu supraexpus. Desi este posibil, nu trebuie obtinut fundalul perfect alb direct din camera, deoarece vei pierde detaliile fine de pe conturul subiectului, cum ar fi acele fire de par rebele care fac fotografia sa arate natural. Prefer sa alterez fundalul spre alb perfect ulterior in photoshop.

Lumina principala este un softbox de 100cm, suficient de mare pentru a-mi invalui subiectul cu lumina, asezat in fata subiectului, intr-un unghi de aproximativ 30 de grade fata de orizontala.


Fotografia de mai sus este rezultatul neprocesat al setup-ului de lumini, iar urmatoarea este varianta procesata in photoshop. Nuanta fundalului a fost impinsa de la aproximativ 240 pe toate canalele RGB la 255, alb pur.


Ma uit afara si vad ca ploua, ceea ce e bine, oricum astazi nu voi avea timp sa ma ridic de la calculator, vreo doua sute de cadre imi bat la usa photoshopului.

Echipament folosit

Blit-uri
Elinchrom BXRI 500ws

Modificatori de lumina:
Panouri de reflexie albe
Softbox Elinchrom Rotalux 100cm

Diverse:
Fundal de carton alb
Stative Manfrotto 1004BAC

Alți fotografi au mai citit și:

7 Comments

  • Frumos Stefane bravo

  • frumos bravo stefane

  • Nikon D7000 fara pete de ulei pe senzor, dupa cum vedem pe fotografia finala, asa-i? 🙂

  • Cam cat de mare este camera sau studioul unde a avut loc sedinta foto? Apropo, articolele sunt grozave! Stiu mai bine ce aparate trebuie sa cumpar.

    • Aparatul nu conteaza atit de mult 😀 pozele de genul pot fi facute si cu un d70x, cu 40d,sau alte aparate mai vechiute.
      Depinde pina la urma unde si in ce scop vor fi folosite pozele, dar pt printuri mari intradevar deja conteaza megapixelu 🙂

  • Buna ziua,
    Ce aparat foto si obiectiv ati folosit?
    Multumesc

    • Nikon D7000 cu obiectiv Nikkor 50mm 1.8 AF-D, iso 100, f/8, 1/125s

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.