Heavy metal

Metalul este greu. Ceea ce e bine, daca nu il poti fotografia, macar poti sparge nuci cu el. Povestea incepe intre tarabele din piata Obor, pe vremea crizei economice mondiale. Tocmai ce cumparasem o legatura de patrunjel de contrabanda cand cineva m-a tras usurel de maneca. Era Jamie Oliver, fapt deloc neobisnuit, in Marea Britanie nu se mai gaseste patrunjel de mai bine de un an. Avea haina indesata cu faimoasele lui tocatoare.
– O legatura de patrunjel bucata mi-a soptit complice, uitandu-se precaut peste umarul meu.
Ce pacat ca in ziua de azi nu mai ai ce toca cu ele, m-am gandit, dar sotiei mele sigur o sa-i placa. Sper…, metalul este greu, daca nu il poti fotografia, cu siguranta poti lovi pe cineva cu el.

M-am furisat in atelier si am incuiat usa dupa mine. L-am scos cu grija si l-am asezat pe masa de fotografiat. Am asezat softboxul de 100 cm in stanga si am aprins lampa de modelare. Lama slefuita ca o oglinda a aruncat lumina undeva pe peretele din dreapta. Din unghiul in care privesc prin aparatul de fotografiat otelul este negru ca noaptea.

Lumina din lateral separa delicat manerele, lama cutitului si numele stantat in blatul din lemn, insa pierde rapid din intensitate. Asa ca am asezat in dreapta un panou reflector pentru a revendica ceea ce a mai ramas din ea.


Fotografia unei oglinzi este nimic mai mult decat fotografia obiectelor care se vad in ea. Lama cutitului este neagra pentru ca si zona de tavan care se reflecta in ea este intunecata. Am asezat un panou reflector alb in asa fel incat sa-i vad reflexia prin ocular si l-am luminat cu un al doilea blit cu snoot atasat.


Sunt multumit de rezultat, insa panoul se reflecta si pe taisul lamei. Il reasez si declansez din nou. De data aceasta delimitarea este perfecta, fiecare fateta a lamei are propria nuanta de gri.


Iluminarea separata a lamei imi lasa optiunea de a modifica nuanta metalului, fara a altera semnificativ iluminarea generala a cadrului. In fotografia de mai jos am scazut cu doua trepte puterea blitului care lumineaza indirect lama cutitului.

Acum nu stiu ce sa fac cu el, sa-l dau sotiei de cadou de Dragobete? Metalul e greu iar al meu este si ascutit.

Echipament folosit

Blit-uri:
Elinchrom Bxri 500ws

Modificatori:
Softbox Elinchrom Rotalux 100×100 cm

Diverse:
Stative W806
Stativ Giottos LC325
Brat articulat Manfrotto 196 AB2
Clema Manfrotto Spring Clamp 175

Imagini si text: Stefan Popescu

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Doamna ar fi trebuit sa participe la sedinta foto de studio. Cu siguranta ar fi observat praful de pe lamele 🙂 !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.