Oricine poate fi fotograf!

foto – Cristi Uba
text – Stefan Popescu
model – Elena Naftaila

Iti trebuie doar curaj si perseverenta, de restul se ocupa producatorii de echipament foto profesional. Exista atat de multe lucruri pe care acum le poti invata mai usor ca niciodata. Fotografia de studio a fost intotdeauna privita ca latura ermetica a artei fotografice. Accesibila doar celor initiati, in jurul ei a fost cladita o adevarata breasla.Un limbaj nou a aparut, neinteles de cei din afara. S-a vorbit despre fizica luminii, spectrul electromagnetic, temperatura culorii, calitate si contrast, teoria arcului distantei egale. Lumina a fost impartita in ratii si pasi.

De ce oare “ei” folosesc umbrelele in casa, si castroanele acelea gaurite care nu tin nici macar apa? Pe unele le recunosti, dar sunt folosite in cele mai neasteptate moduri. Dar altele ascund un secret de nepatruns. Doar uita-te la acest exponometru analogic, pare creat de o civilizatie extraterestra, sau poate este unealta vreunui alchimist?

Si totusi, astazi cand tehnologia digitala a revolutionat industria fotografica, secretele fotografiei de studio sunt doar la o apasare de buton. Totul te invita sa te exprimi creativ. Vei invata de fiecare data cand vei face o fotografie, vei deveni constient de puterea pe care ti-o ofera aparatul de fotografiat.

Secretul beautydish-ului

Producatorii profesionisti de echipamente foto pentru studio au creat un reflector de dimensiuni impresionante, Elinchrom il numeste Softlite si are 70 cm. Fiind un modificator de lumina mult mai mare decat un reflector obisnuit, beautydish-ul arunca o lumina difuza, dar totusi stralucitoare, este ca o sonata pentru pian, delicata si totusi puternica. Softlite-ul poate fi folosit si ca un reflector obisnuit, fara deflectorul de lumina, pentru mai mult contrast. Dar oare de ce sa renunti la cea mai ingenioasa bucata de plastic creata vreodata.

Mai jos este rezultatul unui simplu scenariu cu doua surse de lumina.

 

Lumina principala este beautydish-ul Softlite, la dreapta aparatului de fotografiat, ridicat deasupra modelului, suficient pentru a arunca umbre lungi, insa fara a alunga luminitele din ochi. 

Fundalul si camasa, negre fiind amandoua, nu reflecta lumina si imi lasa neatinse umbrele adanci. Pentru un plus de drama o a doua lumina se revarsa “accidental” pe contur, in stilul filmelor de la Hollywood. Este un softbox tinut in frau de grid pentru a nu umple studioul de lumina difuza. Probabil ca un reflector mi-ar da un plus de contrast, dar acesta va fi un nou exercitiu.

 Oricine poate fi fotograf nu este o axioma ci o teorie pe care noi toti o vom demonstra, veti vedea.

Echipament folosit:

Elinchrom #20461.1 BXRi 500Ws – flash studio
Elinchrom #20460.1 BXRi 250Ws – flash studio
Elinchrom #26169 – reflector alb SoftLite 70cm + set deflectoare silver-gold 26304
Elinchrom #26175 Rotalux Softbox 80x60cm
Elinchrom #26110 Rotagrid Diffuser pt 26175 60×80
Canon EOS 5D Mark II
Canon EF 70-200mm f/4L IS USM (stabilizare de imagine)
Fundal carton 2.72 x 11m BLACK

 

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Salut Stefan! Cum as putea sa iau legatura cu tine pentru un sfat personalizat. Alex 360

  • Bravo!

  • Bravo Stefan! Frumos text!:*

  • Inca o data, Stefan Popescu este un mare artist dar si fotograf! Felicitari tuturor participantilor la acest articol!

  • Bun setup-ul. Simplu si de efect. Imi place lumina aia de contur.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.