Lensababy – Bend It Baby!

Sau cum sa obtii altfel de fotografii!

Obiectivele Lensbaby sunt cu siguranta unele dintre cele mai creative obiective dedicate aparatele foto reflex (SLR/DSLR); simple, usor de utilizat, furnizand fotografii unice de fiecare data.

Pot fi montate pe orice tip de baioneta: Canon, Nikon, Sony/Minolta, Olympus, Pentax/Samsung etc., indiferent ca aparatul este pe film sau digital (atat APS-C, cat si Full Frame). Au o constructie extrem de simpla, nu au componente electronice, iar diafragma se schimba manual prin montarea unor discuri de diverse diametre, diafragme incluse in pachetul obiectivului.

Partea cu adevarat interesanta este modul in care se face focalizarea… strict manual, prin extinderea sau restrangerea partii frontale a obiectivului.

Dar poate cel mai interesant si frumos aspect al acestor obiective este ca ele pot defocaliza sau focaliza selectiv; de exemplu, partea stanga a fotografiei sa fie clara, in focus, in timp ce partea dreapta sa fie neclara (efect similar  cu obiectivele  cu perspective control / tilt and shift).

In anul 2008, cand aparatele digitale reflex (DSLR) au luat amploare ca raspandire, Lensbaby a introdus in 2 obiective noi: Muse si Composer. Ceva mai avansat decat Muse, modelul Composer are ca particularitati urmatoarele aspecte: mai precis la focalizare, prezinta inel dedicat pentru punerea la punct si, foarte important, se paote fixa ferm dupa ce i-ati gasit pozitia preferata (astfel, putem repeta un acelasi cadru mentinand punctul de focalizare practic in aceeasi pozitie de fiecare data).

Desigur, ambele obiective isi pot schimba componenta optica; blocul optic standard poate fi inlocuit cu: Double Glass, Soft Focus, Plastic optic, Pinhole / Zone plate, Single glass optic, Fish eye, convertor superangular (0.42x), lentile adiacente pentru macrofotografie etc.. De asemenea, pot fi folosite filtre clasice pe filet (52mm) prin atasarea de parasolarul obiectivului.

In 2010, Lensbaby a lansat Composer Tilt Transformer si Tilt Transformer, doua obiective dedicate pentru aparatele cu montura Micro 4/3 si generatia Sony Nex. Acestea, pot fi folosite impreuna cu obiectivele clasice cu montura Nikon (AIs sau AF-D, fiind cam singurele care prezinta inel de diafragma) pentru a reproduce efectul obtinut cu obiectivele Tilt&Shift (corectie de perspectiva) – obiective de multe ori mai scumpe decat aceste Lensbabies.

Alege un LENSBABY potrivit pentru tine!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *