Obiective Tamron – bătălie la focale lungi: 150-600mm, 70-200mm și TC G2

Postat de: Radu Stefan Nedelcu Radu Stefan Nedelcu

Tamron a adus îmbunatățiri majore obiectivelor din generația anterioară, reușind să creeze o serie premium de obiective, disponibile la un preț rezonabil. Pe lângă progresul vizibil la capitolul calității imagini, aspectele cheie la care Tamron a lucrat sunt calitatea construcției și design-ul. Obiectivele comparate sunt protejate împotriva intemperiilor, aspect foarte util pentru scenariile de wildlife sau călătorie, și nu numai. Nu în ultimul rând, montura de trepied este de tip Arca-Swiss, pentru montarea rapidă pe trepiedele ce folosesc acest sistem. Ambele modele focalizează mai rapid și o pot face mai aproape decât seria anterioară, ideal pentru fotografie macro.

Deși la prima vedere cele trei obiective sunt complet diferite, odată adăugat un teleconvertor 2x în ecuație, acestea devin brusc mult mai asemănătoare. 70-200mm devine 140-400, iar diafragma constantă de f/2.8 devine f/5.6, pe când 150-600mm are diafragma variabilă de la f/5 la f/6.3 (la 400mm se deschide până la f/5.6). De asemenea, odată adăugat teleconvertorul, avantajul de jumătate de kilogram al 70-200mm este redus la doar 300g. De menționat însă este faptul că montura de trepied de pe 150-600mm este mult mai confortabilă și poate fi folosită ca mâner mult mai ușor decât cea de dimensiuni mai mici de pe 70-200mm.

Obiectivele Tamron dispun de trei moduri de stabilizare:

  • Modul 1 asigură stabilizarea atât a imagini din vizor cât și la declanșare.
  • Modul 2 este creeat pentru panning, blocând stabilizarea pe una dintre axe.
  • Modul 3 nu intră în funcțiune deloc până la declanșare, lucru care la focale lungi poate îngreuna sau chiar face imposibilă focalizarea, însă prin acest compromis permite o stabilizare mai precisă la declanșare.

Pe hârtie, diferențele ar trebui să fie minore între cele doua combinații, 150-600 având avantajul celor 200mm în plus la capătul lung al focalei, dar și posibilitatea de a ajunge la 840mm folosind un convertor de 1.4x (pus pe 2x acesta ar fi prea întunecat pentru autofocus, dar și pentru majoritatea aplicațiilor, la f/13). 70-200mm  fiind mult mai versatil, este utilizabil și pentru evenimente sau portrete, deoarece este ajutat și de diafragma luminoasă de f/2.8.

Notă: Ambele obiective sunt compatibile doar cu teleconvertoare Tamron.

Întrebarea rămâne în acest caz dacă stabilizarea, motorul de focalizare și calitatea optică oferite de 70-200mm se mențin odată cu folosirea convertorului și care este combinația câștigătoare în funcție de scenariile de utilizare.