Nicolae Ionescu, documentarist al Bucureștiului în anii ’30

Postat de: F64 F64

Nicolae Ionescu a fost unul dintre cei mai cunoscuți fotografi din perioada interbelică, documentând “Micul Paris” într-unul dintre cele mai efervescente momente ale sale. Cu toate acestea, numele său este aproape anonim astăzi, iar la o căutare pe Wikipedia, poți să găsești doar o pagină necompletată în care apar numele său, anul nașterii și al morții. Motivul principal pentru care aceasta trecere în uitare sunt deceniile de comunism, când Nicolae Ionescu a fost considerat persoană non-grată.

Născut la 1 noiembrie 1903, în București, în cartierul Garii Filaret, și nerecunoscut de tată, Nicolae Ionescu duce o copilărie modestă alături de mama sa, Rozalia, care lucra la Uzina de Gaz. În ciuda situației familiale, ambiția îl poartă pe Nivolae mai departe, spre a citii cât mai multe cărți și a economisi bani pentru a-și putea permite altele.

„Din cei 30 de bani pe care mi-i dădea mama, învăţasem să mănânc numai cu 15 (5 bani resturi de mezeluri şi 10 bani pâine), iar cu restul de 15 bani cumpăram numere vechi din Biblioteca pentru toţi“.

Înscrierea sa la liceu a fost amânată de izbucnirea Primului Război Mondial, care-l poartă pe tânărul ambițios spre a lucra la tipografii precum: Fortuna, Tipografia Ordinului Masonic Român, Minerva şi Cultura Naţională. Aici îi cunoaşte pe: I.G. Duca, Vasile Pârvan și Eugen Lovinescu, datorită cărora Nicolae Ionescu și-a reluat studiile în anul 1922, perioada în care a devenit interesat de fotografie. Ulterior îsi cumpară un aparat performant pentru vremea aceea, amenajeându-și un laborator și învațând inclusiv germană pentru a fi la curent cu tot ce este nou în fotografie.

Interesul lui Nicolae Ionescu se îndreaptă spre fotografia documentară. Surprinde momente de pe străzile Bucureștiului, amestecul de tradiție și de nou, contrastul perpetuu care caracterizează orașul. Totodată călătorește în toată țara, cu o consecvență uimitoare, pentru a înregistra tradiții, locuri, pe scurt. pentru a documenta întreaga Românie.