Lansare de carte ”Cele mai frumoase reportaje” și interviu cu Viorel Ilișoi

Postat de: F64 F64

Avem plăcerea de a vă invita joi, 27 aprilie, la 18:30 în sala expo F64, alături de Viorel Ilișoi la lansarea cărții ”Cele mai frumoase reportaje” .

Viorel Ilișoi a adunat cele mai frumoase povești pe care le-a documentat și le-a scris de-a lungul timpului într-o carte. O scoate în lume pe 27 aprilie și vă așteaptă să vă bucurați cu lectura unor articole care ne-au arătat și altă parte a vieții celor de lângă noi.

#Cum se vede România prin ochii dumneavoastră după ce ați umblat prin atâtea orașe, sate și case?

Cel mai bine se vede lucrul acesta în reportajele mele. Am umblat mult prin țară, într-adevăr, mai ales în perioada de prosperitate a presei, și am reușit să văd câte ceva. Dar am văzut așa cum am văzut eu, prin filtrul propriu, așa că nu pot livra o imagine cu valoare de adevăr absolut. În reportajele mele – și în reportajele tuturor, de altfel – cititorul nu vede realitatea veridică (să-i spunem așa, utilizând o sintagmă din teoria literară), ci vede ceea ce a văzut reporterul. Am fost de multe ori pe teren în grup, cu alți reporteri, la diferite evenimente; de curiozitate, a doua zi citeam ce au scris ceilalți: deși fuseserăm toți la același eveniment, vorbiserăm cu aceiași oameni, văzuserăm toți aceleași lucruri, fiecare reda altfel acea unică realitate. Asta face diferența între știre și reportaj. Desigur, reportajul nu-ți dă libertatea unei subiectivități absolute. Ești liber să interpretezi subiectiv până la denaturarea adevărului. Așadar, România mea e numai a mea, e diferită de la un reportaj la altul, e în continuă schimbare, e spectaculoasă, râde cu lacrimi, e caldă, e plină de genii și de proști, e înapoiată, e tragică. Altcineva, observând România, o va vedea altfel. Altfel în nuanțe, dar aceeași în profunzime.