Cum te-ai îndrăgostit de fotografie? Consultanții F64 ne răspund

Postat de: Sabina Cornovac Sabina Cornovac

În luna iubirii, F64 continuă proiectul „Fotografia – pasiune și meserie“ cu un subiect special: Valentine’s Day și dragostea pentru această artă.

Membrii echipei F64 au fost provocați să răspundă la întrebarea: „Cum te-ai îndrăgostit de fotografie?”. Astfel, toți iubitorii acesteia pot afla ce stă în spatele devenirii unui artist foto și ce le motivează dragostea. Fie că a fost moștenită, fie că a fost descoperită într-un anumit moment, pasiunea pentru imagine a fiecăruia dintre ei are o poveste specială.

Bogdan Popa s-a îndrăgostit de fotografie datorită opțiunilor numeroase pe care aceasta i le oferă. A început în urmă cu aproximativ 12 ani, iar de atunci nu a renunțat la a crea amintiri, așa cum spune el. Este atras de ideea că prin imagine poate transmite și celorlalți stările și sentimentele sale.

Rafi spune că a deprins secretele fotografiei de la tatăl său, care stătea ore întregi în cămara casei și developa filme.

„Era camera secretelor! Și toate erau adunate meticulos într-o Smena 8M, iar subiecții eram eu și sora mea. Aceștia au fost anii copilăriei noastre!”

declară Product Managerul. Pentru el, toată magia stă în printare.

„Posibilitatea de a ține în mână o sutime de secundă ruptă din timp, atunci când o imagine devine un obiect, acela este tot farmecul. Deții fizic o amintire pe care o poți păstra toată viața.”

Ana Măreșescu a început să fotografieze din dorința de a păstra cât mai mult unele momente și amintiri cu oamenii dragi. Treptat, această dorință s-a transformat în pasiune. S-a ambiționat să „vâneze” momentele frumoase din viața ei și și-a alimentat astfel pasiunea.

„Este, cred, unul din motoarele pentru care declanșez cu drag de fiecare dată. Și fac asta fie că este vorba de o frunză sau un eveniment, fie că e bucuria de a descoperi și de a da naștere unui moment unic.”

Andrei Badea s-a îndrăgostit de fotografie, pentru că este modul prin care reușește să aducă frumusețea naturii acasă.

„Fie că vorbim de o lumină caldă înainte de apus, pe munte, sus, departe, fie că ne gândim la ceața difuză care se ridică dintr-un lac, prin fotografie natura prinde viață și ne înfrumusețează ziua”.

Pasiunea lui s-a născut în copilărie, când a început să descopere primele aparate.

„Firește, pe atunci pelicula era scumpă, n-aveam voie să mă joc după pofta inimii, ceea ce nu a făcut decât să sporească fascinația și curiozitatea unui copil năzdrăvan”, mărturisește acesta.

Alexandru Negoiță declară că iubește fotografia pentru că, după ce s-a instalat în viața lui pas cu pas, a ajuns să fie o parte centrală în ceea ce îl reprezintă în viața de zi cu zi.

„Nu m-am îndrăgostit de fotografie imediat, ci treptat. După ce am fost la un curs de fotografie care a durat un an. Au trecut 11 ani de atunci și nu mă văd făcând altceva, deoarece m-a acaparat complet. S-a transformat dintr-un hobby, într-un mod de viață. Îmi ocupă o mare parte din existență și m-a făcut să văd lumea înconjurătoare prin alți ochi. Sunt dese momentele în care văd cadre, texturi, umbre, culoare, detalii, lumină și la o simplă plimbare prin oraș sau parc”, afirmă acesta.

Matei Moroldo a avut prima întâlnire cu fotografia în jurul vârstei de 10 ani, când și-a încercat norocul cu un aparat Minolta pe film. După 15 ani, este încă îndrăgostit de fotografie, mai ales datorită călătoriilor lungi pe care le face prin țară. În drumurile sale a început să observe natura, în special păsările mari, răpitoare. Acela a fost momentul în care curiozitatea și interesul pentru a le imortaliza i-au fost stârnite. De aici și până la a uita noțiunea timpului petrecut la pândă pentru un cadru reușit, a fost doar un pas. De-a lungul timpului a ajuns să captureze într-o mulțime de cadre, numeroase specii de păsări. A cochetat și cu fotografia comercială, dar și cu cea de eveniment sportiv.

„Iubesc fotografia pentru că am văzut ce ne poate oferi natura. Sunt lucruri pe care cu ochiul liber, chiar dacă le observi, nu le vezi în profunzime. Asta mi-a stârnit curiozitatea și mi-a transformat hobby-ul în pasiune. Vreau să surprind natura, chiar dacă asta presupune să car cu mine aparatul și într-o vizită la prieteni sau la o plimbare în parcul aflat la cinci minute de casă“, spune acesta.

Pentru Adrian Nistia, momentul cheie în descoperirea pasiunii pentru imagine a fost discuția cu un fotograf de eveniment, la nunta unchiului său. La scurt timp după această întâlnire, și-a cumpărat un DSLR, un Canon 650D, și a început să fotografieze într-unul din cluburile din Târgu Jiu, orașul său natal. Adrian povestește că prin intermediul acesteia a ajuns să cunoască oameni noi și interesanți, l-a ajutat să se dezvolte ca persoană și, cel mai important, îi dă posibilitatea de-a experimenta tot timpul ceva nou. Cu ajutorul fotografiei reușește să păstreze vie amintirea unor momente importante din viață.