Noul Nikon D500 : varful de gama APS-C

Postat de: F64 F64

Asteptarea a luat sfarsit, adevaratul inlocuitor a lui Nikon D300s a venit.

Unul dintre cele mai asteptate aparate,  de la care multi isi luasera gandul si nu credeau ca sa o sa mai vina a fost  Nikon D500. Am avut o urma de speranta atunci cand Canon a anuntat 7d mark II, dar si atunci cand Nikon a anuntat lansarea noului obiectiv pro DX 16-80mm F2.8-4e.

Cum am fost obisnuiti si anterior, seria Dx00 a venit cu o serie de inovatii pentru ca cei care vor alege acest model sa poata utiliza aparatul undeva intre 2 si 5 ani, daca nu chiar mai mult. Ramane totusi de vazut daca tehnologia va avansa cu aceeasi viteza cum s-a intamplat in ultima vreme, da, ma uit la Sony.

Functiile cheie care mi-au atras atentia la noul model au fost urmatoarele:

1. 10 fps ( imagini pe secunda ), este o functie ce va bucura pe multi fotografi de natura si evenimente, dar si pe fotografii de jurnalism, strada sau sport.

2. 153 de puncte de focalizare ( 99 cross ), viteza de declansare este inutila fara un sistem de focalizare performant si dupa multi ani Nikon a renuntat sa imbunatateasca vechiul model de focalizare si s-a hotarat sa faca un sistem foarte precis care va pastra focalizarea pe subiect chiar si la viteze foarte mari ( evident si obiectivul trebuie sa fie pe masura pentru a ajuta aparatul ). De asemenea va uimi in lumina slaba fiind primul aparat, alaturi de Nikon D5, care focalizeaza la -4ev ( practic bezna totala ).

3. Daca tot vorbim de focalizare, trebuie mentionat si noul sistem automat de ajustare a focalizarii. Adio vechea mira downloadata si printata, acum se poate face o ajustare rapida chiar in momentul in care fotografiezi si observi mici abateri.

4. Filmarea 4k, desi in anii trecuti multi nu voiau sa accepte aceasta functie la camerele lor, usor, usor multi au vazut utilitatea acesteia si de aceea Nikon nu a facut rabat de calitate nici in privinta acestei functii. Printre primele dslr-uri care suporta filmare 4k 30p ( 3840 x 2160 ) ce beneficieaza si de tehnologia Active D-lighting pentru a egaliza zonele prea luminoase cu cele intunecate, dar si de o functie de stabilizare digitala pe 3 axe.

5. SnapBridge: wifi-ul se gaseste mai nou pana si in cuptoare sau frigidere :), dar pana acum aceasta functie era lenta si uneori instabila. Au revenit asupra ei si utilizand tehnologie bluetooth low-energy au reusit sa faca un sistem prin care imaginile se transmit automat catre un telefon sau o tableta in timp real cu un consum redus de energie atat pentru camera cat si pentru device-ul folosit.

Utilizand multi ani Nikon D300 ( fara s 🙂 ) si in cele din urma cedand asteptarii am trecut la D7100 am fost impresionat in ambele cazuri de versatilitatea lor fiind foarte multumit de rezultatele produse in situatii de viteza cat si la portret.

In cazul de fata am vrut sa testez noul D500 dintr-un alt punct de vedere fata de review-urile care vor mai aparea. Inca de cand au aparut primele imagini de la lansare, Nikon a mentionat un lucru care multora nu le-a atras atentia si totusi e mai important decat am crede.

Efectiv mi-au sclipit ochii cand am vazut “Nikon a acordat o atentie speciala tonurilor de culoare a pielii”, ceea ce inseamna ca acest model a fost gandit si pentru fotografii de fashion si portret.