Un fotograf pe săptămână: Ansel Adams

Postat de: Sebastian Popa Sebastian Popa

A trecut ceva timp de la ultimul articol din seria Un fotograf pe săptămână, dar revenim în forță cu povestea de viață a nimeni altuia decât Ansel Adams, unul dintre fondatorii Grupului F64.

Ansel Adams (pe numele complet Ansel Easton Adams) s-a născut în data de 20 februarie 1902 în San Francisco, California. A fost fiul lui Charles Hitchcock Adams și Olive Bray Adams. Fiind singur la părinți, numele i-a fost dat dupa unchiul său, Ansel Easton.

Familia din partea mamei venea din Baltimore, unde, bunicul avea o afacere de succes în domeniul transporturilor de marfă. Ulterior însă, acesta și-a pierdut averea în urma unor investiții în afaceri miniere și imobiliare din Nevada.

Familia Adams venea din New England, imigrând din nordul Irlandei în primii ani ai secolului XVIII. Bunicul din partea tatălui a fondat o afacere prosperă în domeniul industrializării lemnului; afacerea a fost preluată mai târziu de tatăl lui Ansel.  Ansel nu era de acord cu această afacere, considerând-o ca fiind responsabilă pentru dispariția unei importante părți a pădurilor.

În anul 1903, familia s-a mutat 3km spre vest, lângă Seacliff, cartier aflat în sudul bazei militare Presidio. Noua casă avea o priveliște deschisă spre Golden Gate și peninsula Marine Headlands.

În anul 1906, pe 18 aprilie, San Francisco a fost devastat de un puternic cutremur. Nevătămat inițial, Ansel a fost aruncat într-un zid al grădinii, 3 ore mai târziu, în timpul unei replici; și-a rupt și zgâriat nasul.
Printre primele amintiri din acea perioadă se numără  fumul gros eliberat de incendiul care a urmat, incendiu ce a devastat o mare parte a zonei estice a orașului. Deși i-a fost recomandat de către un doctor să se opereze la nas după ce va ajunge la maturitate, nasul lui Ansel a rămas strâmb toată viața.

În perioada copilăriei, acesta era hiperactiv și predispus la ipohondrie, îmbolnăvindu-se frecvent. N-a avut mulți prieteni, însă, casa părintească și împrejurimile i-au asigurat o mulțime de activități.
Deși nu avea înclinații către sport sau jocuri, Ansel a dezvoltat devreme o pasiune pentru natură, colecționând insecte și explorând vecinătățile Pârâului Lobos, Plajei Baker și a stâncilor ce duceau spre Lands End.

Tatăl său a cumpărat un telescop și au împărțit cu entuziasm interesul pentru astronomie; au vizitat împreună Observatorul Lick și Muntele Hamilton; tatăl său a continuat pasiunea lucrând ca secretar-trezorier pentru “Astonomical Society of the Pacific”, între anii 1925-1950.

După moartea bunicului său și consecințele crizei financiare “Panic of 1907”, afacerile tatălui său au suferit pierderi financiare însemnate; una dintre cauzele declinului financiar a fost vânzarea în secret a acțiunilor deținute în companie de către unchiul său, Ansel Easton și Geogre Wright, tatăl lui Cedric Wright, către compania Hawaiian Sugar Trust, cedându-le practic cu bunăștiință controlul.
Până în anul 1912, modul de a trăi al familiei s-a schimbat în rău, datorită pierderilor financiare însemnate.

După ce tânărul Ansel a fost exmatriculat din cadrul unor școli private pe motivul absențelor, tatăl său a luat decizia de a-l retrage de la școală în anul 1915, când acesta avea vârsta de 12 ani.
După ce a fost retras de la școală, educația lui Ansel Adams a fost lăsată în seama tatălui, a mătușii Mary și a unor profesori particulari; mătușa sa, Mary, era o înflăcărată adepta a ideilor lui Robert G. Ingersoll, cunoscut agnostic, aboluționist și militant pentru dreptul de vot al femeilor, în secolul XIX.

În perioada expoziției “Panama–Pacific International Exposition” din 1915, tatăl lui Ansel a insistat, ca parte a educației primite, ca acesta să-și dedice o parte a zilei pentru studierea exponatelor.

După o perioadă, Ansel Adams și-a continuat și terminat studiile elementare în cadrul școlii private “Mrs. Kate M. Wilkins Private School”, până în momentul absolvirii clasei a 8-a, pe 8 iunie 1917.
Tatăl său l-a crescut sub influența ideilor lui Ralph Waldo Emerson; ideile acestuia promovau o viață modestă, morală, ghidată spre responsabilitate față de societate și natură.

Relația cu tatăl său a fost una foarte apropiată, spre deosebire de relația distantă și rece cu mama sa, cauzată de dezacordului acesteia cu privire la pasiunea lui Ansel pentru fotografie.