Test JVC Everio GZ-RX115, un video recorder portabil

JVC Everio GZ-RX115 este un video recorder portabil, bun pentru calatorii, dar si pentru supravegherea casei, pentru filme si poze care pot fi partajate usor pe o retea de socializare.
Atu-urile lui JVC Everio GZ-RX115: poate sta sub apa la o adancime de pana la 5m, are rezistenta intr-un mediu cu praf, la caderi de la 1,5m si la inghet pana la -10 grade; il poti lua la mare, la munte sau la ski. Inregistrarea video este PAL, Full HD, 1920 x 1080, 50p sau 50i.
Rezolutia fotografiilor este de 2 sau 10 megapixeli. Senzorul este de tip BSI-CMOS (cu iluminare din spate), are 2,5 megapixeli (1,2 – 2.29 megapixeli efectivi in functie de formatul 4:3 sau 16:9) si o diagonala 1/5.8 inch.
Obiectivul Konica Minolta este luminos la focala mica, F/1.8 – F/6.3, cu o distanta focala intre 40 si 1620 mm pentru video (echiv. senzor full frame) si 50 – 1980 mm pentru foto. Zoom-ul maxim este 40x (60x zoom dinamic, si 200x zoom digital). Memoria interna este de 8 GB. Pentru fotografierea sau filmarea de aproape aparatul are un LED inclus. Ecranul are o diagonala de 3 inch, dar rezolutie mica, 230k puncte. Setarile se fac via touchscreen. Bateria are o autonomie mare, de 4 ore si jumatate.   JVC Camera video GZ-RX115

Designul JVC GZ-RX115

JVC Everio GZ-RX115 are dimensiunile 60 x 60 x 122 mm. Incape intr-un buzunar mai mare si sta lejer intr-o geanta. Cantareste 290 grame si poate fi transportat cu usurinta oriunde. Pe grip are o curea a carei lungime o poti ajusta pentru a prinde aparatul mai bine de mana. Pentru o mai buna stabilitate, la zoom mai mare, il poti tine de ecran cu cealalta mana.
JVC GZ-RX115 nu are decat doua butoane. Unul pentru inregistrare si celelalt pentru zoom in / out. Cum sunt un pasionat al setarilor fine si al butonarilor frecvente, asta m-a dezamagit putin. Ecranul este tactil si toate setarile se fac via meniu / comenzi rapide. Touch-screen-ul nu mi s-a parut foarte responsive si am folosit un stylus (gasit prin casa) care a facut treaba mai repede decat degetul meu. Parca ar fi mai curand rezistiv decat capacitiv si in orice caz nu e multi-touch. Meniul in schimb este prietenos si exista cateva comenzi rapide pe ecran. Cu shortcut-urile poti seta modul video / foto, modul automat / manual si playback-ul. Tot de pe ecran poti porni inregistrarea si face fotografii in timp ce inregistrezi video.
JVC Camera video GZ-RX115
In meniul principal exista sapte optiuni: Wi-Fi, setari inregistrare film, efecte speciale (time-lapse, animatii, filtre), setari aparat, conectarea la PC / laptop, selectarea card SD / memorie interna si formatare, animatii. gz-rx115-1-02   gz-rx115-1-03
Aparatul functioneaza in doua moduri, Inteligent Automat si Manual. Am folosit aparatul in modul Inteligent Automat. In modul manual setarile se fac din meniu via touchscreen si asta mi s-a parut cam incomod si consumator de timp. In modul manual pot fi ajustate sau pornite / oprite urmatoarele:

  • focusul (manual sau automat)
  • compensarea luminii care vine din spatele subiectului (backlight)
  • normal / macro
  • luminozitatea (adica compensarea expunerii, – 2 pana la + 2)
  • balansul de alb (automat, soare, nori, bec incandescent, subacvatic albastru, subacvatic verde, balans de alb manual)
  • prioritate AE / AF, la atingerea ecranului
  • lumina frontala
  • gain up (creste luminozitatea cand se filmeaza in lumina slaba)
  • shutter mode (o singura fotografie sau fotografiere continua)
  • stabilizarea (oprita, pornita, +1 doar pana la zoom 5x)
  • reducerea zgomotului cauzat de vant
  • seamless recording (aparatul salveaza filmul fara intrerupere pe cardul SD cand memoria interna a fost ocupata)
  • selectarea calitatii video
  • zoom microfon
  • nivel inregistrare sunet
  • zoom
  • tehnologia K2 (pentru un sunet mai fidel)
  • screen lock (pentru filamare subacvatica)

In modul manual poti selecta trei scene: copii, alb / negru si mancare. Modul Inteligent Automat se descurca bine. Singurul lucru care nu m-a incantat este balansul de alb automat. Acesta poate fi insa setat manual. Exista optiunile: soare, nori, bec incandescent, albastru subacvatic si verde subacvatic. A doua optiune, langa Automat, este pentru setarea balansului de alb cu o foaie alba de hartie (foarte recomandata). Poate parea incomod sa setezi mereu balansul de alb cu o foaie de hartie, dar rezultatele sunt mult mai bune. Asa ca nu strica sa ai in geanta aparatului o foaie A4.
gz-rx115-19
Animatiile care pot fi incluse in filme sunt: inimioare, floricele, note muzicale si stelute colorate. Ca sa obtii efectul stelute trebuie sa apesi cu degetul pe ecran dupa ce ai facut setarea din meniu. (vezi video 2 de mai jos).
Filmul cu stelute va iesi putin miscat pentru nu ai cum sa nu misti aparatul cand atingi ecranul. GZ-RX115 vine cu un incarcator, un cablu AV si unul USB. In incarcator se introduce un cablu adaptor, iar acesta din urma se introduce in portul mini-USB al aparatului. Un LED rosu ramane aprins cat bateria se incarca. Incarcarea dureaza cam mult. Usita de la cele trei porturi si cardul SD are o garnitura de cauciuc si daca este inchisa corect este etansa.

Player, browser si editor pentru filme

JVC ofera gratuit software-ul pentru laptop / PC. Everio Media Browser 4 se poate instala dupa ce ai conectat camera video la un PC sau laptop via USB. Kit-ul de instalare se afla salvat in memoria aparatului. Software-ul nu este foarte intuitiv si am bajbait putin pana m-am prins ce poti face cu el. Dupa ce ai importat filmele le poti urca pe o retea de socializare sau le poti edita. 2014-05-27_120932
Dupa instalare o sa gasesti pe desktop trei iconite: player, browser si editor filme, plus un shortcut la ghidul utilizatorului. In Windows-ul meu 8 aplicatia nu a reusit sa instaleze shortcut-uri si in meniu. Aplicatia este compatibila cu Windows Vista si Windows 7, dar a functionat fara probleme pe Windows 8.
2014-05-27_121209

Conectarea la un dispozitiv mobil

Conectarea la un dispozitiv mobil este clasica, cu un username si parola. Eu am folosit manualul aparatului ca sa ma descurc mai repede. Daca ai conectat vreodata un PC sau laptop la routerul de acasa o sa fie mai simplu. Aplicatia pentru Android poate fi descarcata de aici: Everio sync. 2, iar cea pentru iOS de aici: Everio sync. 2. Cu Everio sync. 2 poti controla camera video de la distanta. Ai sase optiuni: sa aprinzi sau sa stingi LED-ul frontal, inregistrare, pauza, zoom in, zoom out si snapshots. Cand aparatul este conectat la smartphone sau tableta calitatea video scade automat la 50i, daca a fost setata 50p.

La filmat cu JVC GZ-RX115

Aparatul porneste cand deschizi ecranul, nu exista un buton pornit / oprit. Ii ia mai putin de doua secunde si se poate spune ca pornirea este rapida. Poti tine aparatul stabil in mana la focala mai mica. Stabilizarea are efect numai pana pe la zoom 5x. Spre focala maxima ai nevoie de un trepied sau un sprijin pentru maini.
Memoria interna se umple repede daca filmezi cu setarile la maxim (cca. 40 min. film), dar poti folosi pe langa memoria interna (8 GB) si un card SD de 16 sau 32 GB (recomandat). Locasul pentru porturi si card se afla in spatele aparatului. Daca GZ-RX115 este pe trepied schimbi cardul foarte usor. Camera poate trece automat de la memoria interna la salvarea pe card, fara sa intrerupa filmarea. Trebuie doar sa ai grija ca optiunea “seamless recording” sa fie pornita.
Autofocusul este smooth, rapid si mi-a placut ca nu se pierde usor. Bateria tine destul, doua zile cat am testat aparatul nu a fost nevoie de o reincarcare a bateriei. Din pacate nu am putut testa si filmarea time lapse, aparatul de test avea un firmware mai vechi si aceasta optiune a lipsit din meniu.

Calitatea imaginii

Imaginea video este OK pentru un senzor asa mic (1/5.8 inch). Dinamica este acceptabila. Culorile sunt placute, nu prea saturate. Imaginile sunt sharp. Exista doua optiuni 50i si 50p, numai PAL. Cu toate ca frame rate-ul este mare subiectii care se misca mai repede nu apar smooth – a se vedea filmul 2 de mai jos.
Aparatul a setat automat un balans de alb cam rece cand erau nori afara, asa ca daca iti plac culorile mai calde trebuie sa-l setezi manual. Fotografiile sunt modeste pentru ca nu au o rezolutie mare. Poti face fotografii in timp ce filmezi. Aparatului nu i se poate atasa un microfon extern, dar sunetul inregistrat cu microfonul intern este bun. Primul film de mai jos are o calitate 50i. Am pus aparatul pe trepied si l-am comandat de la distanta cu telefonul mobil. Al doilea film are calitate 50p. In al doilea film se pot vedea si cele patru animatii si efectul compensarii luminii din spatele subiectului.

La focala maxima nu am reusit sa tin aparatul nemiscat, iar stabilizarea nu face fata. Este recomandat un trepied sau un punct de sprijin pentru maini.

Fotografiile facute in timpul filmarii, la dimensiunea maxima 1920 x 1080 (16:9, 72 dpi), au o rezolutie de 2 megapixeli. Sunt OK de pus pe o retea de socializare, dar nu si pentru printat. Daca folosesti modul foto poti alege un format 16:9 (2 MP) sau 4:3 (rezolutie 10 MP, calitate mai buna).

Test JVC Everio GZ-RX115, un video recorder portabil

Mi-au placut la JVC Everio GZ-RX115

  • Aparatul este robust
  • Este usor de folosit si
  • Usor de transportat
  • Are Wi-Fi inclus si il poti comanda de la distanta
  • Lampa frontala este buna pentru filmarea de aproape (macro)
  • Zoom 40x
  • Memorie interna 8 GB
  • Autonomia mare a bateriei, pana la 4,5 ore

Nu mi-au placut la acest aparat

  • Senzorul mic
  • Setarile numai via touch-screen
  • Scenele presetate sunt putine (3)
  • Stabilizarea este digitala si nu are nici un efect la zoom mare

Concluzii

Principalul avantaj al JVC Everio GZ-RX115 este ca poti filma fara intrerupere cat te tine bateria. Filmarea nu se intrerupe la fiecare 20 – 30 de minute ca la un aparat foto. Aparatul poate fi comandat de la distanta, dar nu poti face si setari din app-ul pentru dispozitive mobile. Imaginea apare pe ecranul smartphone-ului sau tabletei si poti folosi camera video ca sa supraveghezi casa, animalul de companie sau copilul.
JVC Everio GZ-RX115 filmeaza pe orice vreme sau sub apa, este mic si poate fi luat in orice calatorie. Calitatea imaginii cam lasa de dorit. Daca il folosesti ca aparat de supraveghere imaginea este foarte buna. Daca il iei in concediu limiteaza-te la filmarea si fotografierea subiectilor statici sau care nu se misca prea repede. Fotografiile au rezolutie mica si sunt tocmai bune de urcat pe o retea de socializare.

de Cristian Paunica

[products ids=125012750,1050416]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.