Si sunetele au nevoie de imagini

Anul acesta, Festivalul Internațional al Artelor Spectacolului Muzical Viața e frumoasă, ajuns la ediția cu numărul cinci, a avut ca partener compania F64, care a pus umărul la creionarea imaginii celor două evenimente destinate copiilor și tinerilor.

F64 a oferit organizatorilor pentru perioada desfășurării celor două spectacole echipamente foto de înaltă performanță, cu ajutorul cărora presa, blogurile, Facebook-ul și netul au putut prezenta imagini superbe: instantanee din spectacole și repetiții și portrete ale învingătorilor.

 

 

Ne-am bucurat să lucrăm cu unele dintre cele mai bune obiective și aparate foto, capabile de surprinde cadre unice cu tinerii interpreți și copii, în condiții dificile pentru orice fotograf: lumină puțină, interzicerea folosirii blitzului, mișcare multă, distanță mare, schimbări permanente de culori, ca în orice spectacol care se respectă.

Poate pentru un fotograf de profesie aparatul Canon EOS 5D Mark II s-ar fi dovedit a fi o adevărată bijuterie, un DSLR care i-ar fi provocat imaginația și l-ar fi „invitat” să realizeze cele mai bune fotografii ale sale. La sfârșitul sedințelor foto acesta ar fi afirmat că Mark II concurează și poate chiar câștigă în fața altor rivali de top. Chiar dacă pe piață se află deja Mark III, II rămâne un aparat de nădejde. Este full frame, are un senzor mare, este capabil să scoată imagini impecabile format 2×3 metri și are moduri de fotografiere bine gândite, cu presetări utile, dedicate multor situații pe care le întâlnești în practică.

Pentru un fotograf ocazional (cum sunt eu) care nu știe foarte multe despre aparate foto dar căruia îi place să facă fotografii și să experimenteze diferite efecte și jocuri de umbre sau de focusare, Mark II a fost mai mult un ajutor de neegalat decât un aparat sofisticat. Și zic „ajutor” binevenit mai ales din cauza condițiilor„nefavorabile”în care au fost realizate fotografiile (lumină extrem de slabă și foarte multă mișcare scenică), ceea ce cu alt aparat m-ar fi obligat să aleg între două rele: sau poze întunecate sau poze mișcate. Aceste condiții ar fi impus dificultăți și unui fotograf experimentat, însă Mark II mi-a ușurat considerabil munca. În primul rând am optat pentru un ISO relativ mare (650), care nu adăuga noise pozelor. Astfel am putut folosi o viteză a obturatorului de 80-125, în condițiile unei diafragme de 4. Sigur că aici intră în ecuație și calitatea obiectivelor primite. Ni s-au oferit 2 obiective, unul pentru poziționare în apropierea subiectului și celălalt pentru distanță, ambele foarte performante: Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM și Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM. Ambele au lentile de top iar cel de-al doilea se situează undeva în vârful gamei, fiind aproape bun la orice, mai puțin la nevoia unui zoom mare, compensată de schimbarea cu primul obiectiv, ce are și un stabilizator de imagine care își face foarte bine treaba.

O primă surpriză plăcută a fost faptul că bateria a ținut nesperat de mult (am reușit să fac peste 800 de poze fără a fi nevoie să reîncarc bateria și mai era loc de alte cel puțin 300 de poze). Până acum, cu aparatele cu care am mai lucrat, nu reușeam să „duc până la capăt” un spectacol de 3 ore, fiind nevoie de o baterie de rezervă. Este adevărat că am mai oprit pe parcurs aparatul și că nu am lăsat ecranul aprins (îl consultam punctual după care stingeam display-ul), astfel rămânând destulă energie și pentru pozele de după spectacol, la cabine, în foyere etc. Mai mult, timpul de reîncărcare este foarte scurt, chiar pentru o încărcare completă; dar și o reîncărcare parțială, pe timpul pauzei spectacolului, te ajută să-ți faci treaba în actul următor, fără emoții.

Ca iubitor de fotografie pot spune că în primul rând lucrurile care m-au impresionat au fost calitatea imaginii, dimensiunea acestora, culorile, umbrele, efectele de blur la portrete.

Am reușit să realizez portrete impecabile: fără noise, fără urme de mișcare, claritate deosebită, inclusiv la mărirea și cropuirea unor detalii. Am făcut o selecție și pe cele mai artistice le-am „semnat” și cu sigla F64 și le-am pus pe net, având încredere că nu îi facem de rușine pe prietenii noștri de la firmă, pozele alese fiind realmente deosebite.

Ca o concluzie pot spune atat: Canon EOS 5D Mark II este un aparat perfect atât pentru începători cât și pentru experimentați. Are un meniu  extrem de simplu în comparație cu alte aparate. Personal, încerc să evit meniurile complicate și apreciez presetările inteligente, programate pentru tipul de activitate pe care îl doresc. Este suficient că-mi dau bătăi de cap lumina ori mișcarea protagonistului, nu am nevoie de griji și în privința meniului, pe care am putut să-l accesez, după o mică „repetiție”, în beznă totală, fără să fie nevoie să aprind o lanternă sau să studiez ca pentru examen cartea tehnică a aparatului. Butoanele cele mai importante sunt dispuse logic și la îndemână, existând și posibilitatea presetării unor funții personalizate. Dar, repet, nu a fost nevoie, regăsindu-mă în dial modurile fabricantului.

Descărcarea pozelor se face foarte ușor, prin simpla conectare la un computer. Noi l-am legat la un Mac și nu a fost nevoie să sa descarcam nici un soft, l-a luat singur, fiind compatibil și cu iPhoto și cu Mac OS Mountain Lion. 

Un articol de Diana Murasan, Centrul de Excelenta al Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti

Echipament utilizat:
[products ids=105744,103485,1046828]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.