My hair is on fire!

An de an merg cu familia la slujba Invierii, si de fiecare data se intampla ceva neobisnuit. Anul trecut am fost in vizita la parinti, undeva pe langa Campulung Muscel. Lucru obisnuit in noaptea de Inviere,  lumea se revarsa in evantai pe scarile bisericii, o cascada de haine de nutrie si caciuli de astrahan. Am remarcat o cucoana aranjata, cu haina cu guler de blana si parul permanent, care incerca sa-si faca  drum prin multime, intr-un fel de cruciada personala.
-Domnul fie cu tine cucoana, mi-am zis si mi-am tras caciula mai bine peste urechi.
Pe la miezul noptii a inceput Utrenia, care a tinut cam o ora. Un murmur a cuprins multimea, preotul urma sa aduca Lumina de pe masa Sfantului Altar.
-Veniti de luati Lumina! S-a auzit chemarea si ca la un semn cu totii am ridicat lumanarile.
O valvataie s-a ridicat spre ceruri urmata de tipete de groaza. Sariti ! Cucoana cruciata a luat foc! Si caciulile de nutrie si astrahan au tabarat pe coafura inflacarata.

Iata o lumina de par pe cinste, m-am gandit, demna de o diafragma inchisa la maxim. Lumanarea este modificatorul extrem pentru lumina de par, trebuie doar sa fii pe faza.

Desi spectacolul a fost intens, totusi in studio prefer lumina de par data de beautydish-ul de 40 cu grid, pentru ca aseaza un highlight echilibrat si invaluie parul intr-o lumina blanda.

Reflectorul de 18 cu grid nu este rau, insa nu are aceeasi putere de acoperire. Parca ar fi o reclama la vopsea lavabila, insa pe drept cuvant, noi suntem pictori ai luminii, cum ar zice fara modestie un cunoscut personaj mioritic.

Pentru o lumina omogena, oarecum lipsita de contrast, poti folosi un softbox mic.


Un striplight arunca aceeasi lumina blanda pe o distanta mai mare, de ajutor cand fotografiezi doua sau mai multe persoane.

Snoot-ul este preferatul unora, insa contrastul este prea puternic dupa gustul meu.

Indiferent de modificatorul de lumina ales trebuie avut grija ca lumina de par sa nu atinga si fata subiectului. De regula nasul va cadea prima victima a neatentiei. Imi asez intai lumina de par, si apoi aprind lumina principala, ca sa fiu sigur ca nu imi contaminez subiectul cu vreun highlight ciudat.
Modelul meu se grabea sa ajunga la scoala, asa ca nu am avut prea mult timp sa asez un setup complex. Lumina principala este data de un beautydish de 70, iar lumina de par, preferatul meu, beautydish-ul de 40 cu grid. In partea de jos, o blenda de reflexie argintie intoarce lumina pe fata impreuna cu un pic de senzualitate. Raportul intre lumina de par si lumina principala este de 2:1.

Multumesc si bafta la chimie! … ce vremuri …

Echipament folosit

Blit-uri:
Elinchrom D-Lite it 4
Elinchrom D-lite it 2
Elinchrom Ranger Quadra cu Softbox 40×40

Modificatori de lumina:
Beautydish 40cm cu grid
Elinchrom D-Lite it 4
Snoot cu grid
Beautydish 70cm

Diverse:
Boomstand Manfrotto
Stativ Manfrotto Master Stand 1004BAC

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.