Ce cameră să alegi în 2023 dacă ești începător
Marius Băltărețu
- 21minutes read
Chiar și în anul 2023, alegerea camerei potrivite reprezintă una dintre cele mai mari dificultăți dacă te afli la început de drum, iar noi înțelegem acest lucru, fapt prin care ne propunem să îți oferim un ghid mai detaliat în ceea ce privește achiziția unei camere pentru începători.
În acest ghid ne vom axa foarte mult pe înțelegerea factorilor ce pot influența decizia de cumpărare, iar în același timp vom exemplifica argumentele menționate ca apoi să poți analiza complexitatea ofertelor aflate pe site-ul F64.
În primul rând, trebuie să înțelegem referința termenului de începător, acesta poate indica decizia de cumpărare a unei camere ușor de utilizat sau bugetul alocat pentru a achiziționa o cameră. În cadrul acestui ghid vom prezenta diverse clasificări în funcție de bugetul alocat:
- Aparate foto-video sub 5.000 RON
- Aparate foto-video între 5.000 – 10.000 RON
- Aparate foto-video peste 10.000 RON
Înainte să trecem la recomandarea camerelor în funcție de buget, vom analiza fiecare tip de clasificare pentru a înțelege ce aparat ți se potrivește. Sfatul nostru este să nu subestimezi deloc această parte deoarece îți va oferi claritate în decizia de cumpărare.
Tipuri de camere foto-video (digitale și instant / pe film)
Camerele mirrorless sunt din ce în ce mai utilizate în prezent spre deosebire de aparatele DSLR, acestea fiind considerate mult mai portabile și totodată mai capabile în ceea ce privește realizarea unui conținut video. Totuși, evoluția camerelor mirrorless nu trebuie să reprezinte neapărat un factor decesiv în ceea ce privește achirziția unui aperat, astfel că vom prezeta o scurtă analiză cu cele mai mari diferențe dintre Mirrorless și DSLR pentru a observa specificațiile în care acestea excelează.
Portabilitate
Camerele mirrorless nu mai utilizează vechiul mecanism de transmitere a luminii în senzor, astfel că absența acestuia reduce semnificativ dimensiunea și greutate acestora, făcându-le ideale pentru fotografiile de călătorie sau în situațiile în care portabilitatea reprezintă o prioritate.
Abilități de autofocus
Autofocusul avansat și vizualizarea în timp real redau camerelor mirrorless un avantaj în adaptarea la cele mai noi tehnologii prin implementarea cât mai multor sisteme de autofocus, precum: Eye-Detection, Contrast Detection sau AI Phase Detection.
Aceste opțiuni permit camerelor mirrorless o focalizare rapidă și precisă asupra subiectului chiar și în condiții slabe de lumină, oferind posibilitatea de a vedea în timp real setările și modificările realizate. În același timp, tehnologia avansată oferă utilizatorilor șansa de a experimenta specificații video de ultimă generație, precum utilizarea unei rezoluții video de 4K sau 6K.
Durata bateriei
Dimensiunea mai mare a aparatelor DSLR le permite acestora să funcționeze pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp tehnologia aparatelor mirrorless de a utiliza vizorul electronic și afișajul LCD pentru a furniza o previzualizare în timp real a imaginii contribuie la o durată mai scurtă a bateriei.
Camerele instant sau pe film reprezintă o alegere perfectă în cazul în care ești pasionat de un look specific redat de acestea, în special în cazul în care dorești să menții lucrurile cât mai simple în utilizarea unui aparat. Camerele instant sau pe film sunt complet diferite în modul utilizare, comparativ cu cele digitale (mirrorless și dslr) atât în modul în care funcționează, cât și în modul în care produc cadrele foto.
Camerele instant: Acestea capturează o imagine ce poate fi vizualizată imediat, direct pe hârtia fotografică, procesul fiind realizat în interiorul camerei ce oferă ca rezultat o fotografie fizică și tangibilă.
Camere pe film: Acestea necesită o procesare ulterioară a rolelor de film pentru a obține imaginile, iar după ce filmul este expus, acesta trebuie să fie scos din cameră și dus la un laborator foto, reprezentând un proces ce adaugă o etapă suplimentară în obținerea pozelor ce produc o calitate superioară față de camerele instant.
Formatul senzorului (FULL-FRAME sau Crop) ?
Camerele digitale pot utiliza senzori ce oferă o experiență diferită pentru utilizatori în funcție de caracteristicile acestora.
Formatul FULL-FRAME, alături de formatul CROP, reprezintă cele mai populare opțiuni în achiziția unui aparat, însă este important să înțelegem diferențele dintre cele două opțiuni în ceea ce privește decizia de cumpărare, deoarece ambele opțiuni au capabilitatea de a produce imagini de înaltă calitate.
Formatul ”CROP” este găsit de cele mai multe ori în funcție de categoriile acestuia, respectiv format APS-C sau format Micro Four Thirds.
Dimensiune
Camerele cu senzor FULL-FRAME au o dimensiune generală de 36mm x 24mm, în timp ce camerele cu senzor CROP au o dimensiune generală de 24mm x 16mm ce poate varia în funcție de opțiunea APS-C și Micro Four Thirds. Dimensiunea dintre cei doi senzori implică factorul de crop ce îngustează unghiul de vizualizare pentru camerele cu senzor CROP.
Factorul Crop
Pentru a înțelege modul în care factorul de crop acționează, vom exemplifica prin alegerea unui obiectiv cu o distanță focală de 16mm, atât pentru o cameră cu senzor FULL-FRAME, cât și pentru o cameră cu senzor CROP.
Utilizarea unui obiectiv de 16mm pe o cameră FULL-FRAME nu va modifica distanța focală a acestuia, în timp ce utilizarea unui obiectiv de 16mm pe o cameră cu format CROP va îngusta unghiul de vizualizare, creând o distanță focală de 24mm (raportat la un factor de crop de 1.5x).
CALCUL: 16 (distanța focală) x 1.5 (factorul de crop specificat pentru cameră) = 24mm
Utilizarea în lumină scăzută
Datorită dimensiunii mai mari a senzorului, camerele FULL-FRAME performează mai bine în lumină scăzută, oferind posibilitatea utilizării unui ISO mult mai ridicat pentru a evita zgomotul de pe fundal. Camerele cu senzor CROP pot performa de asemenea foarte bine în lumină scăzută prin alegerea unei diafragme de sub F/1.4, însă de cele mai multe ori vei observa o diferență favorabilă în cazul camerelor cu senzor FULL-FRAME.
Preț
Camerele cu format CROP sunt în continuare la fel de des fabricate precum cele FULL-FRAME, însă un factor important de considerat este diferența de preț dintre cele două. Camerele cu format CROP au un preț mai scăzut și de multe ori reprezintă o alegere extrem de utilă pentru începători, lucru aplicat și în alegerea obiectivelor.
Care este opțiunea potrivită?
Senzorul FULL-FRAME oferă flexibilitate în utilizarea unei distanțe focale dorite fără a implica factorul de crop, performând excelent în codiții slabe de iluminare.
De cealaltă parte, senzorul CROP (APS-C / Micro-Four-Thirds) poate produce imagini la fel de calitative în condiții optime de lumină și pot fi utilizate fără nici o problemă dacă factorul de crop nu reprezintă un impediment, fiind găsite în același timp la un preț mult mai scăzut.
Specificații foto și video
Rezoluție foto
Noțiunea de rezoluție foto ne trimite direct către termenul de megapixeli ce poate fi găsit sub forma de MP (million pixels), aceasta reprezentând numărul de milioane de pixeli pe care senzorul îl are. Un număr ridicat de megapixeli permite aparatului să obțină imagini mai detaliate în comparație cu un aparat foto cu un număr scăzut de megapixeli.
Totuși, trebuie să menționăm că rezultatul final face diferența dintre cele două extreme. Calitatea și claritatea unei imagini poate fi identică în momentul în care aceasta este afișată pe un dispozitiv cu dimensiuni mici, precum: telefon, tabletă sau laptop. De cealaltă parte, utilizarea unui dispozitiv cu dimensiuni mari, precum: televizoare, panouri publicitare sau chiar printarea pozelor poate diferenția utilizarea unei camere cu număr ridicat de megapixeli, față de un număr scăzut de megapixeli.
Rezoluție video
Rezoluția video diferă de cea foto și este prezentată sub formele de: FULL HD, 2K, 4K, 6K și chiar 8K. Ca și în cazul rezoluției foto, dimensiunea dispozitivului de pe care vizualizezi un conținut video te va ajuta să îți dai seama dacă un videoclip este realizat la o anumită rezoluție.
Un factor important de luat în considerare este legat de procesul de post editare, unde o rezoluție mai mare atât pentru fotografie, cât și pentru video, va oferi flexibilitatea de a utiliza unealta de zoom pentru a decupa părți importante din proiectul tău, fără a reduce semnificativ din calitatea rezoluției..
Autofocus
Sistemul de autofocus reprezintă una dintre cele mai căutate specificații ale unui aparat foto, cât și video. Anumite camere utilizează diverse tehnologii de autofocus ce diferă în funcție de necesitățile pe care le ai, precum: Contrast Autofocus, Phase Detection Autofocus sau chiar AI Autofocus.
Trebuie să menționăm că există camere care nu excelează în tehnologia de autofocus, iar acest lucru nu reprezintă un impediment atâta timp cât proiectele tale nu implică necesitatea unui autofocus extrem de precis. Totodată, camerele dispun de funcția de manual focus ce le permite să fie controlate de către operatori, fiind extrem de utilizată pentru videografie.
Capabilități de înregistrare și numărul de cadre pe secundă
Capabilitățile de înregistrare ale camerelor sunt redate de combinarea rezoluției video menționate anterior și a numărului de cadre pe secundă.
Totuși, ce sunt cadrele pe secundă? Cadrele pe secundă sunt utilizate în videografie pentru a reda un stil autentic videoclipului realizat, iar printre cele mai populare menționăm: 24 sau 25 p / 30p / 50 sau 60p / 120p. Noțiunea de cadre pe secundă poate fi întâlnită în secțiunea de specificații sub forma de ”p” sau chiar și de ”fps – frames per second”.
Filmatul la 24 sau 25 cadre pe secundă: Majoritatea filmelor pe care le vezi sunt realizate la acest număr de cadre pentru a opțiune un efect cinematic, similar ochiului uman.
Filmatul la 50 sau 60 de cadre pe secundă: Această opțiune este indicată pentru acțiune rapidă sau pentru utilizarera opțiunii de slow motion.
Filmatul la 120 de cadre pe secundă: Oferă posibilitatea de a crea un efect de slow motion mult mai evident, însă de cele mai multe ori reprezintă o alegere subiectivă în comparație cu 50 sau 60 de cadre pe secundă.
Anumite camere pot filma la o rezoluție de 4K la 24 sau 25 FPS, însă doar la o rezoluție de FULL HD la 60 de cadre pe secundă. Alte camere, dedicate pentru videografie, oferă posibilitatea de a filma la o rezoluție ridicată chiar și la 50 sau 60 de cadre pe secundă.
SFAT: În funcție de specificațiile externe, camerele pot fi conectate la un monitor extern cu funcție de înregistrare ce pot crește calitatea rezoluției în care poți filma.
Colorizare
Profunzimea de culoare se regăsește sub termenul de ”BIT” sau ”BIȚI” ce sunt utilizați pentru a reprezenta fiecare componentă de culoare a unei imagini. Ca și în cazul rezoluției video, diferențele majore pot fi observate în momentul în care există o comparație între un dispozitiv de mici dimensiuni și un dispozitiv de mari dimensiuni.
Colorizare în 8-bit: Permite înregistrarea a 256 de nuanțe pentru fiecare componentă de culoare, astfel că această opțiune afișează un total de 16.7 milioane de culori, suficient pentru majoritatea aplicațiilor și utilizatorilor obișnuiți.
Colorizare în 10-bit: Permite înregistrarea a 1.024 de nuanțe pentru fiecare componentă de culoare, astfel că această opțiune afișează 1.07 miliarde de culori, reprezentând o gamă de culori mult mai bogată cu o tranziție mai fină între nuanțe. Aceasta este utilizată în special în proiectele în care gradul de detaliu și acuratețea sunt extrem de importante.
Colorizare în 12-bit: Permite înregistrarea a 4.096 de nuanțe pentru fiecare componentă de culoare, astfel că această opțiune afișează 68.7 miliarde de culori, reprezentând o precizie a tonurilor extrem de mare. Aceasta este utilizată în special în domenii profesionale și în producția de conținut video de înaltă calitate, precum producțiile și filmările cinematografice.
SFAT: În funcție de specificațiile externe, camerele pot fi conectate la un monitor extern cu funcție de înregistrare ce pot să ofere o colorizare mai avansată.
Alte funcții importante
De asemenea, secțiunea de specificații cuprinde și alte funcții care pot fi importante pentru tine:
- Dublu slot pentru card SD: Ai nevoie de un singur card sau de două carduri pentru a folosi opțiunea de back-up în cazul în care întâmpini erori pe cardul principal?
- Ecran rabatabil: Ai nevoie de un ecran rabatabil pentru a îl utiliza din mai multe unghiuri?
- Microfon incorporat: Faci vlogging