Sigma Fp împreună cu 24mm F3.5 si 45mm F2.8 – kitul premium minimalist

În luna martie am avut plăcerea să testez aparatul Sigma Fp împreună cu două obiective noi, 24mm F3.5 si 45mm F2.8, cel din urmă fiind lansat de ceva vreme, din toamna 2019. 

Am testat produsele în condiții normale de utilizare, cum aș fi făcut în mod obișnuit cu aparatura pe care o dețin, fără a utiliza tot felul de teste comparative extrem de “tehniciste” și riguroase. Mi-am făcut o părere pur și simplu prin vizualizarea fotografiilor și utilizarea produselor. 

Imediat ce le-am scos din cutie și am montat obiectivul 45mm F2.8, am obținut un kit ușor și compact, numai bun pentru fotografia de street sau călătorie. Practic pui obiectivul de 24mm F3.5 în buzunarul de la geacă sau în geantă, așa de mic este,  fp-ul împreuna cu 45mm la gât, și ai ieșit la fotografiat sau filmat. De menționat că nu am folosit echipamentul pentru filmare, deși Sigma fp este un aparat specializat pentru video, dar cu veleități și pentru fotografie.

Aparatul cântărește aproximativ 400 de grame, iar cele două obiective spre 450 de grame, la o dimensiune ce le poți cuprinde pe ambele în palmă. Un kit premium de sub 1 kg, potrivit pentru o varietate de tipuri de fotografie.

Acestea fiind spuse, am ieșit la fotografiat. Așa că am folosit în primă fază obiectivul de 45mm F2.8.

Aparatul era setat pe modul video. Schimbarea pe modul foto se face extrem de ușor, prin intermediul unui mic comutator ce se află pe partea superioară a aparatului, comutator cine || still. 

(c) George Dinu

Construcția este foarte bună, iar materialele se simt plăcut la atingere. Pe parte de operabilitate, aș fi preferat încă o rotiță pentru a putea modifica toți parametrii expunerii fără a mai fi nevoit să mai fac o operațiune suplimentară, practic căte o rotiță pentru timp de expunere, una pentru diafragmă și una pentru ISO.

Ergonomia nu este punctul forte, însă având mâinile destul de mici, nu mi-a creat probleme și m-am obișnuit foarte repede. Recomand totuși achiziția unui grip suplimentar.

Deși are și funcția de Eye AF, am folosit-o extrem de puțin deoarece nu am fotografiat oameni. Însă am testat-o și mi s-a părut destul de precisă, cu toate că îți da o impresie inițială că rezultatul va fi imprecis, asta datorită unui “dute-vino” extrem de rapid între ochiul subiectului și alte elemente din cadru. În rest focalizarea este foarte rapidă și precisă, nu am întâmpinat probleme pe parcursul fotografierii

Punctul de Af poate fi setat direct prin atingerea ecranului, și ce mi-a plăcut este că nu poți schimba punctul de focus dacă nu ții puțin apăsat pe ecran, ceea ce ajută foarte mult să nu muți punctul accidental, așa cum mi se întâmplă foarte des pe aparatul meu actual.

Aparatul nu are vizor, una din cauzele pentru care este așa mic, și nu de puține ori am fost pus în situația de a duce aparatul la ochi, fiind obișnuit cu vizorul. Folosesc foarte mult ecranul aparatului când fotografiez, dar în situații de lumina puternică prefer vizorul. Cu timpul m-am obișnuit fără el. Oricum Sigma a anunțat lansarea unui vizor dedicat, așa că cine dorește vizor, acum are posibilitatea să atașeze unul. 

Nu are shutter mecanic și nu se poate sincroniza cu blitul la timpi mai scurți de 1/30, dar nu m-a deranjat, oricum nu eram dispus sa îl folosesc cu bliț.

La valori Iso ridicate stă destul de bine, cel puțin la același nivel cu Canon EOS R și mult peste Sony A7 clasic. Am fotografiat la valori de ISO 6400 cu rezultate mulțumitoare.

(c) George Dinu - Sigma Fp - 24mm F3.5 I series ISO 4000

Culorile sunt frumoase, nu am sesizat diferențe notabile față de aparatele pe care le-am mai folosit. Dynamic rage-ul este în parametrii optimi pentru stilul meu de fotografiere, nu prea ridic expunerea cu mai mult de un stop.

(c) George Dinu - Sigma fp, obiectiv 45mm F2.8 I series, diafragmă F5, Iso 200

Daca fotografiezi in modul JPEG vei avea acces la o gama varianta de moduri de culoare, le-aș putea numi stil “instagram”. Poți schimba modul de culoare printr-o apăsare de buton. Daca fotografiezi RAW, setările personalizate nu vor fi aplicate pe acesta, dar pe ecranul aparatului fotografia va fi afișată ca și cum ar fi aplicate.

(c) George Dinu - Sigma Fp, obiectiv 45mm F2.8 I series, diafragmă F2.8, ISO 1600

Neavând shutter mecanic, mi s-a părut excelentă funcția silent shutter ce îți permite să fotografiez fără absolut niciun sunet. Am intrat la un moment dat într-o biserică și am activa această funcție, ce mi-a permis sa trec neobservat și să nu deranjez enoriașii.

Meniul mi s-a părut puțin complicat, însa până la urmă este o problemă de obișnuită.

Bateria este micuța si probabil duce la un 300-400 de imagini. Mie mi-a rămas după fiecare sesiune de fotografierea aproximativ 20%, 30% din capacitate.

(c) George Dinu - Sigma Fp, obiectiv 24mm F3.5 I series, diafragmă F3.5, ISO 1600

Recomand aparatul celor care vor un kit mic și ușor pentru fotografia de călatorie, portret, street, peisaj sau fotografie de ”lifestyle”. Dacă vor avea nevoie și de filmare, mult mai bine, deoarece aparatul excelează pe partea de video.

Ce mi-a plăcut:

  • Ușor și compact
  • Construcție excelentă
  • Relativ ușor de folosit
  • Iso foarte bun
  • Culori plăcute
  • Autofocus precis
  • Calitatea imaginii excelentă
  • Touchscreen-ul 

Ce mi-ar fi plăcut:

  • Deși nu folosesc atât de mult blițul, timpi mai scurți de sincronizare
  • Baterie puțin mai mare
  • Ecran rabatabil
  • Vizor (chiar și unul foarte mic)
  • un preț mai bun.

Legat de cele două obiective, 24mm F3.5 și 45mm F2.8, ambele din Seria I, nu mai are rost să spun că au o construcție extraordinară, realizată în întregime din metal.

(c) George Dinu

Am să le iau pe rând în ordinea folosirii lor.

Fiind mai aprope de focala pe care eu o prefer, și anume 50mm, am folosit mai mult obiectivul de 45mm.

Obiectivul are doua inele, unul pentru focalizare, iar al doilea pentru diafragmă. Inelul de focalizare deși nu este cuplat mecanic la grupul de lentile ce pun la punct focalizarea, fiind cuplat electronic, este foarte “responsive” și nu există “lag”, dacă nu ai știi că este motorizat electronic, nu ai face diferența.

Inelul de diafragmă este de tip “click”, nu poate fi setat pe modul cursiv, dar pe mine nu m-a deranjat, dimpotrivă sunetul acela mi se pare “detensionant”, nu de puține ori mi s-a intâmplat sa mă joc cu el. 

Inelul de diafragmă mai vine cu un avantaj. Dacă ai pe aparat doar două rotițe, poți seta ca una sa fie pentru timpul de expunere, iar cealaltă pentru ISO, diafragmă urmând să fie modificată de pe inelul. În acest fel, practic dezavantajul Sigma Fp prin lipsa unei rotițe, se anulează.

(c) George Dinu Sigma Fp, Obiectiv 45mm F2.8, Diafragmă F2.8, Iso 1600

Este un obiectiv excelent pentru a fi folosit în mod uzual, dacă ar fi să ai doar un singur obiectiv. Este extrem de compact și ușor, iar calitatea imaginii este excelentă.

Autofocusul este rapid și silențios, foarte potrivit și pentru cei ce fac filmări.

(c) George Dinu - Sigma Fp, Obiectiv 45mm F2.8, F2.8, Iso 100
(c) George Dinu - Sigma Fp, Obiectiv 45mm F2.8, F2.8, Iso 100

Bokeh-ul este plăcut și în față, dar și în spate, fără a fi foarte aglomerat sau cu prezenta aberațiilor cromatice longitudinale.

Nu l-am folosit la portrete, însă cu siguranța rezultatele ar fi fost destul de bune.

(c) George Dinu - Sigma Fp, Obiectiv 24mm F3.5, Diafragmă F3.5, ISO 1600

Îl recomand celor ce vor să fotografieze street, pentru fotografie de portet sau “lifestyle”.  De asemenea, este foarte bun pentru filmare.

Dezavantajul pe care eu îl vad la acest obiectiv este diafragma. Aș fi preferat sa fie un F2, chiar dacă ar fi fost puțin mai mare, și chiar să fie puțin mai soft în margini. Oricum, nu înțeleg obsesia asta de a avea un obiectiv sharp din “scortă in scoartă”, deoarece nu prea sunt elemente ce sunt plasate în marginea extremă a cadrului. În portret nu o sa ai niciodată parte a subiectului care să conteze la extreme. Consider ca un obiectiv wide ar trebui sa fie sharp din centru pâna in margini.

Ce mi-a plăcut:

  • Construcția este absolut fenomenală
  • Calitatea imaginii este foarte bună
  • Inelul de diafragma și focalizare foarte cursiv

Ce mi-ar fi plăcut:

  • O diafragmă cel puțin F2

Mai departe îmi voi concentra atenția catre 24mm F3.5. Focala de 24mm oferă o perspectivă interesantă. Unghiul de cuprindere este destul de generos, fără a exagera perspectivele.

(c) George Dinu - Sigma fp, obiectiv 24mm f3.5 I series, diafragmă F7.1, ISO 100

Exact ca la obiectivul de 45mm F2.8, construcția este excelentă, în totalitate din metal, este compact si ușor. Pe lângă parasolarul din metal, acesta vine și cu un capac metalic magnetic. 

(c) George Dinu - Sigma fp, obiectiv 24mm F3.5 I series, diafragmă F8, Iso 100

Are aceleași inele de diafragmă, nu am ce completări să fac privind acest aspect

Autofocusul este rapid și precis, nu am întâmpinat probleme pe parcursul fotografierii.

Calitatea optică este excelentă pe întreg cadrul. Contrastul este foarte bun. Bokeh-ul nu l-am testat, deoarece nu știu cât de relevant este pentru un obiectiv wide.

(c) George Dinu - Sigma fp, Obiectiv 24mm F3.5 I series, diafragmă F7.1, ISO 100
(c) George Dinu - Sigma fp, Obiectiv 24mm F3.5 I series, diafragmă F7.1, ISO 100

Recomand acest obiectiv pentru fotografia de arhitectura, deoarece oferă un unghi plăcut fără exagerări ale persectivei, fotografia de călatorie sau peisaj.

Ce mi-a plăcut:

  • construcția excelentă
  • calitatea imaginii foarte bună
  • nu are distorsiuni 
  • Inelul de diafragma și focalizare foarte cursiv

Ce mi-ar fi plăcut:

  • o diafragmă ceva mai deschisă, poate un f2.8, însa in cazul acestui obiectiv prefer calitatea în colțurile extreme în detrimentul luminozității.

În încheiere, pot spune ca mi-a plăcut să fotografiez cu acest kit format din Sigma fp, 45mm f2.8 si 24mm F3.5. Acesta ar fi kitul aproape perfect pentru mine la fotografia de călătorie sau vacanță. Tind să merg foarte mult pe jos și greutatea contează, iar în cazul acestui kit am si dimensiuni și greutate redusă și o calitate a imaginii foarte buna.

Articol și fotografii de George Dinu

Produse recomandate

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.