Ce tip de film să alegi?
- F64
- 12minutes read
Dacă ești pasionat de fotografie și vrei să experimentezi ceva nou sau dacă ești curios despre ceea ce înseamnă fotografia pe film, în rândurile de mai jos o să-ți vorbesc despre tipurile de film existente și câteva recomandări în funcție de stilul de fotografie pe care dorești să-l abordezi sau experimentezi.
Înainte de a-ți cumpăra un film foto, vei avea nevoie de câteva informații despre camera ta și tipul de fotografie pe care vrei să-l faci, dupa cum urmează:
- ce format de film folosește aparatul tău (135, 120, 4×5, 8×10 – cunoscute și ca film îngust, lat/format mediu șamd.)
- dacă dorești să fie fotografie alb-negru sau color
- în ce tip sau condiții de iluminare vei fotografia
După ce ai bifat toate informațiile de mai sus, poți începe căutarea filmului perfect pentru nevoile tale.
Filmele se împart în 3 mari categorii:
- negative color,
- negative alb-negru sau
- pozitiv (proiecție, sau diapozitiv, așa cum îl cunoaștem cei mai mulți dintre noi).
Filmele Negative Color
Introdus în 1998, Kodak Portra a devenit una dintre cele mai populare alegeri în ceea ce inseamnă fotografia color, în special pentru fotografia de portret, acesta redând cu fidelitate tonurile pielii și având un grad ridicat de claritate și granulație scazută.
Este disponibil în 3 variante de sensibilitate, în functie de situația de iluminare: Kodak Portra 160, Kodak Portra 400 și Kodak Portra 800.
O altă opțiune este Fujifilm Pro 400H, ideal pentru modă, portrete sau lucrări unde reproducerea fidelă a culorilor este esențială.
Dacă dorești să obții culori saturate, o gamă dinamică foarte bună, o granulație mică și o claritate excepțională, Kodak Ektar 100 este posibil să fie alegerea perfectă pentru fotografia de peisaj, arhitectură și stradă.
Kodak Gold, Kodak Ultramax 400, Kodak Pro Image 100 sau Fujifilm Superia 400 sunt filme destul de populare, ideale pentru aplicații mai puțin exigente cu un raport calitate-pret foarte bun.
Dacă toate cele menționate mai sus îți vor satisface nevoia pentru fotografia pe timp de zi sau în condiții bune de iluminare, trebuie să știi că există și filme ce pot fi utilizate și în lumina slabă sau chiar noaptea. Dintre cele mai utilizate sunt Kodak Portra 800, Lomography CN800 și Cinestill 800Tungsten, cel din urmă fiind calibrat pentru lumina Tungsten.
Filme Negative Alb-Negru
Dacă ești fotograf începător și încă nu stăpânești pe deplin setările aparatului foto, filmele alb-negru vor fi cea mai bună alegere. Spre deosebire de filmele color, acestea sunt mai “iertătoare” din punct de vedere al expunerii și informatiile pot fi recuperate mai ușor.
Cu o istorie ce începe în 1954, Kodak TRI-X 400 a fost și este în continuare unul dintre cele mai folosite și apreciate filme produse vreodată. Gama dinamică mare, granulația sa unică, contrastul ridicat și claritatea l-au făcut filmul preferat al fotojurnalistilor, fotografilor documentari și de stradă. Răspunde excelent la procesele de push&pull și cu siguranță este filmul alb-negru pe care trebuie să-l încerci.
Tot din aceeași familie, Kodak T-MAX 100 și Kodak T-MAX 400 sunt ideale pentru o abordare mai slab contrastantă, claritate ridicată și granulație fină, fiind folosite în special pentru portret, atât în lumina naturală cât și în studio.
Momentan, din partea producatorului Ilford putem găsi cele mai multe filme alb-negru pe piață, unele cu o istorie destul de veche, unele mai recente.
Ilford HP5 400 și Ilford FP4 125 sunt alte opțiuni bune pentru fotografierea generală alb-negru, HP5 400 având o gamă dinamică mare, contrast mediu și posibilitatea de a-l expune chiar și la valoarea ISO 3200 (proces push).
Ilford Delta 100 și Ilford Delta 400 sunt filmele din gama de top de la Ilford, cu o gamă dinamică foarte mare, o claritate ridicată și o granulație fină. Acestea răspund foarte bine la procesele push&pull și permit utilizarea lor în diferite conditii de iluminare și diferite aplicații, de la fotografia de peisaj până la cea de portret.
Din partea Ilford vine și singurul film alb-negru ce se mai produce și poate fi developat în proces standard C41 pentru filmele color și anume Ilford XP2 Super 400.
Pentru fotografia în condiții slabe de iluminare, pe lângă procesele push&pull ce pot fi aplicate pe filmele de valoare ISO mica, există câteva filme cu valori ISO ridicate, cum ar fi Kodak T-MAX P3200 sau Ilford Delta 3200.
Alte mențiuni pentru filmele alb-negru ar fi: Fujifilm Acros 100 cu o granulație foarte fină, claritate ridicată și o paletă foarte bogată în tonuri, Rollei Infrared 400S dedicat fotografiei în spectrul infraroșu cu un filtru dedicat, Ilford PAN-F 50 cu o granulație foarte fină ce poate fi utilizat pentru fotografia de arhitectură, peisaj sau pentru expuneri lungi.
Filme Pozitive (proiecție, dia)
După cum și denumirea o spune, există și filme ce produc imagini pozitive, corecte, acestea fiind cunoscute popular ca și diapozitive, film pozitiv sau film pentru proiecție. Sunt ideale pentru vizualizarea directă a imaginii sau proiecția lor, însă prin metoda clasică imaginea de pe acestea nu poate fi marită direct pe hârtia fotosensibilă ca în cazul oricarui film negativ din cauza lipsei hârtiei fotosensibile pozitive ce nu se mai produce.
Cu toate că în mod traditional imaginea nu poate fi “transferată” pe hârtia foto, acestea sunt foarte bune pentru scanare în format digital. Filmele de acest tip tind să aibă culorile foarte vibrante și o granulație foarte fină ceea ce le fac alegerea perfectă pentru fotografia de peisaj și natură. Spre deosebire de filmele negative, gama dinamică este destul de restrânsă, astfel, atenția pentru o expunere corectă în cazul diapozitivelor trebuie să fie sporită și realizată cu ajutorul unui Exponometru.
O parte din filmele pozitive existente sunt următoarele: Fuji Velvia 50 și Fuji Velvia 100, ideale pentru peisaj datorită culorilor foarte vibrante, Fuji Provia 100 cu o saturație ușor mai scazută față de Velvia, însă cu un răspuns mai bun la expunerile lungi, Kodak Ektrachrome 100 proaspăt relansat și cea mai bună alegere dintre filmele pozitive pentru culori cât mai naturale, saturate și nuanțe corecte ale pielii în cazul fotografiei de portret in lumina naturală.
Chiar dacă fotografia reprezintă pentru tine deja o modalitate de a-ți exprima creativitatea și frânturi din lumea ce te inconjoară sau abia acum începi s-o faci, filmul te va face să gândești mai bine fiecare apăsare de buton, te va face să fii mai implicat în procesul de creație iar limitarea numărului de expuneri te va împinge la gândirea fiecărui cadru rămas.
Articol și fotografii de Bogdan Fuior
1 Comment
Am preferat intodeauna pozele alb negru