Fotografia de botez – Sfaturi utile pentru fotografii începători

Botezul unui nou-nascut are o importanță uriașă în existența unei familii, îmbinând două componente importante ale unei astfel de zile: componenta spirituală (slujba de creștinare a celui mic) și componenta socială (petrecerea în cinstea micuțului botezat). 

Fotografii sunt nelipsiți de la un astfel de eveniment, fiind alături de familie și micuț în cele mai importante momente-cheie ale botezului: sfințirea apei, înfășurarea celui mic în pânză albă, ungerea sa cu mir, ajungerea alaiului la petrecere, venirea ursitoarelor samd. 

În privința fotografiilor realizate la un botez, cele mai importante sunt fotografiile tip portret și fotografiile de grup. Mai multe despre fotografiile realizate la un botez, chiar acum: 

Ce trucuri poți utiliza pentru obținerea celor mai bune cadre?

Comunicarea este cheia succesului, în privința unor fotografii de botez reușite. Trebuie să fii în permanență deschis unui dialog cu părinții, bunicii și nașii celui mic, pentru a surprinde cu exactitate cadrele pe care aceștia și le doresc cel mai mult. Nu ignora un aspect extrem de important: nu toți invitații la un astfel de eveniment sunt obișnuiți cu perspectiva unui obiectiv foto îndreptat către ei. De aceea, trebuie să asiguri o prezență discretă, ce nu inhibă atmosfera plăcută din jurul acestui eveniment special. Atunci când invitații sunt relaxați și fericiți, fotografiile de botez surprinse de un aparat foto denotă mereu o naturalețe unică. 

Care sunt cele mai importante locații în fotografia de botez?

Un fotograf de botez experimentat își face foarte bine temele, înainte de ziua cea mare. Este o practică uzuală în randul celor care fotografiază la astfel de evenimente, practică ce constă în scurte vizite la cele mai importante locații: 

  • casa tinerilor părinți;
  • capela în care va avea loc botezul;
  • restaurantul ce va găzdui petrecerea de după; 

Această etapă premergătoare botezului are un rol multiplu, vital pentru obținerea celor mai bune fotografii de botez: 

  • Fotograful va identifica dinainte cele mai bune cadre din locațiile respective;
  • Fotograful va sesiza din timp dificultățile ce țin de lumină, în spațiile interioare;
  • Fotograful va putea pregăti din timp accesoriile foto, astfel încât să aibă la îndemână toate sculele de care are nevoie în momentul botezului, pliindu-se astfel pe desfășurarea întregului eveniment.  

Fotografii la principalele locații ale unui botez

Fotografia de botez – Acasă

n cazul acestui tip de fotografie, accentul se pune pe pozele realizate micutului botezat, mai întâi în intimitatea căminului familial, adică în prima parte a zilei. Fotografiile tip portret, realizate copilului aflat în diferite ipostaze, sunt cele mai importante cadre pe care un fotograf le realizează la un botez. 

Apoi, ca pondere din totalul fotografiilor realizate, sunt fotografiile cu părinții, bunicii și nașii, evident, alături de micuțul botezat. Fotografiile de grup continuă seria pozelor pe care fotograful de botez le va realiza în acea zi specială, cea mai mică pondere ocupând-o pozele cu invitații veniți la acest eveniment. 

Fotografia de botez – la biserică

Biserica este cea de-a doua locație-cheie din ziua respectivă, fotografiile din timpul slujbei de creștinare ocupând un loc important în albumul de familie. Aici, fotograful trebuie să surprindă în fotografii cele mai importante părți din timpul slujbei: momentul în care cel mic este introdus de preot în cristelniță, jurământul nașilor față de micuțul botezat, îmbrăcarea micuțului în haine noi. Însă cel care fotografiază nu trebuie să uite nici de cei prezenți la această parte importantă a botezului.

Ideea este aceeași: fotograful trebuie să rămână o prezență discretă în timpul slujbei, imortalizând cadre memorabile, fără a-i deranja pe cei care se află alături de părinți și micuț, în această zi importantă. Dacă vremea este bună, fotograful poate surprinde și cadre din afara bisericii, doar cu părinții și cel mic, apoi cu familia restrânsă și, în final, fotografii de grup, cu toți cei prezenți la creștinarea copilului. 

Fotografia de botez – la restaurant

Urmează și ultima locație importantă din această zi: restaurantul unde are loc petrecerea de după botez. Ca și în cazul primelor două situații, tot cel mic se află în centrul atenției fotografului. Dar pentru că un astfel de spațiu implică muzică puternică și agitație pe măsură, mai mult ca sigur că părinții nu îl vor ține foarte mult timp pe copilaș în acel loc.

De aceea, fotograful trebuie să îl pozeze mai întâi pe micuț, atât timp cât acesta încă mai este prezent în restaurant. De asemenea, pentru un copil de doar câteva luni, o astfel de zi poate fi extrem de obositoare, de aceea, sunt mari șanse ca acesta să adoarmă în timpul petrecerii. Fotograful trebuie să îi realizeze o serie de poze tip portret, cât timp micuțul încă este treaz.

Pentru mai multe articole interesante fă-ne oricând o vizită pe blogul F64

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.