(c) Taner Harsali

Tips and tricks pentru fotografia subacvatică

Fotografia este un mod foarte bun de relaxare ce poate fi îmbinat foarte bine cu sporturile subacvatice. Snorkellingul, care a devenit o activitate foarte populara și la noi, poate fi acel refugiu de liniste. În momentul în care ne scufundăm pentru o sesiune de snorkelling, evadăm din agitația si galăgia urbană care ne stresează zi de zi.

Pentru a îmbina cele două activități, avem nevoie de câteva echipamente cum ar fi: masca de înot, tubul (snorkel), camera foto subacvatică. Opțional, ne putem echipa cu labe de înot și o mănușă utilizată la scufundări care ne poate proteja de accidente.

Tinând cont că sub apă este absolut imposibil să menținem o poziție fixă față de subiect, cea mai bună locație pentru fotografia subacvativă ar fi zona digurilor. În această zonă putem găsi foarte multe subiecte de fotografiat (pești, crabi, meduze) și datorită stabilopozilor, ne putem menține poziția, ținându-ne de aceștia (utilizarea mănușii este recomandată).

Tips and tricks pentru fotografia subacvatică

1. Siguranța

În primul rand, siguranța noastră trebuie să fie în prim plan. Oricat de mult ne-am dori fotografii extraordinare, nu ar trebui să neglijăm siguranța. De aceea, ar trebui să fotografiem în zonele unde ne simțim confortabili din toate punctele de vedere pentru a ne putea concentra pe fotografie. Nu se recomandă fotografierea în zonele cu apă agitată pentru ca apa va fi tulbure, fotografiile nu vor ieși asa cum dorim si tot timpul ne vom simți sub presiune.

2. Planificarea

Ținând cont că în mare parte fotografiez în zona Mării Negre (Constanța), prefer să o fac dimineața deoarece apa de la noi nu este foarte limpede. Cel mai bine ar fi sa planificăm această activitate până în ora 9 dimineața când apa începe să devină agitată. O alta variantă ar fi seara după ora 6, cand apa începe să se calmeze.

 

3. Stabilizarea

Pentru a ne bucura de fotografii clare, trebuie să ne menținem o poziție fixă, lucru ce poate fi realizat cu ajutorul unei mănuși pentru scufundări. Pentru a realiza fotografia subacvativă, vom folosi o mână pentru a ne menține poziția, ținându-ne de un stabilopod, iar cu cealaltă mână vom utiliza camera foto.

4. Claritatea

Pentru a menține apa cât mai limpede, se recomandă înotul lin și dacă se poate, fără labe de înot care pot tulbura apa în câteva secunde.

5. Lumina

Lucrul cel mai important în fotografie, în lipsa căreia nu am putea realiza fotografii. Oricât de calmă ar fi marea, la suprafață, tot vor fi valuri care vor influența felul în care lumina ne va pune în valoare subiectul de fofografiat. Pentru a obține o fotografie bună, se recomandă sincronizarea cu lumina care se va transpune asupra subiectului.

6. Răbdarea

Vietățile subacvatice sunt destul de greu de fotografiat și de aceea va trebui să petrecem ceva timp sub apă pentru a reuși să le fotografiem. Pentru a nu speria aceste viețuitoare, se recomandă evitarea mișcărilor bruște sub apă și dacă este posibil, menținerea unei poziții pentru o perioadă mai lungă (depinde de cât de mult ne putem ține respirația sub apă).

7. Poziționarea

Pentru fotografii reușite, se recomandă poziționarea la nivelul subiectului sau sub nivelul acestuia.

Echipament folosit: Olympus TG-4

Echipament optional: Floating handstrap

Zone fotografiat: Cazino (port Tomis), Faleza Nord

Pagina Facebook: Taner Harsali Photography

Articol și fotografii de Tanel Harsali