(c) Vlad Pahontu

BenQ SW270C – Adevărata armă a fotografilor

Când îți dorești foarte mult un lucru, acela vine. Mai devreme sau mai târziu.

Am planificat să-mi cumpăr un monitor pentru editarea foto care să fie compatibil cu Macbook-ul. La conferința ITF de la Timișoara, BENQ a pus la dispoziție câteva monitoare de test. Și m-am îndrăgostit pe loc de SW270C. Trebuie să spun de la început că folosesc monitorul atât pe laptop, cât și legat la PC, schimbând între ele atunci când am nevoie.

Iar cei de la BENQ s-au gândit să-mi facă o surpriză de Crăciun, pentru că am fost suficient de cuminte.

Primul impact este faptul că simți că primești ceva impunător. O cutie care îți ocupă portbagajul unui break și pe care de abia aștepți să o deschizi. 

Toată lumea începe cu părțile bune. Eu vreau să încep cu cele negative, ținând cont că sunt atât de puține și deloc importante.

Minus

Timpul de pornire la ieșirea din stand-by este puțin cam mare, fără să fie vreun motiv important ca asta să mă deranjeze.

Timp BENQ: 4,30 secunde
Timp DELL: 1,95 secunde.

Ce mă deranjează puțin însă este timpul de răspuns la butoanele fizice ale monitorului. Poate că un update la viteza de utilizare a meniului nu ar fi o idee atât de rea. 

 

Plus și minus

Monitorul BENQ SW270C poate fi folosit atât pe orizontală, cât și pe verticală, dar protecțiile pentru lumină (shading hood) sunt concepute doar pentru modul Landscape.

Tot din postura de fotograf de nuntă spun și că pentru mine un monitor 2K este suficient pentru o editare așa cum îmi doresc, în timp ce alții s-ar putea plânge că nu este 4K. Va conta cel mai mult motivul pentru care vrei să îl achiziționezi.

Plus

Ce interesează pe orice fotograf sau videograf este paleta de culori pe care o folosește modelul de monitor. În cazul lui BENQ SW270C este de 99% Adobe RGB și de 100%  SRGB.

Am testat și zonele monitorului pentru a vedea dacă are puncte slabe. Și se pare că mi-e greu să le găsesc din când vine vorba de culori.

Un mare plus pentru monitor este cablul Type C prin care îmi pot conecta Macbook-ul la monitorul BENQ și în același timp să îl țin la încărcat, oferind o dublă funcție.

Dacă nu ai un cititor de card la PC sau laptop, îl poți folosi pe cel din monitor. De asemenea, pe lângă slotul SDXC, te mai poți ajuta de două intrări USB 3.0. Eu am ales să îmi conectez HDD-urile externe, ca să le pot accesa când schimb de la laptop la PC. Toate sunt accesibile prin simpla conectare a unității la monitor, cablurile transmițând informații în ambele direcții.

Viteza unui SSD Toshiba 1TB extern băgat direct în adaptorul pentru Macbook: 340 Mb/s
Viteza unui SSD Toshiba 1TB extern conectat la monitorul BenQ: 410 mb/s.

Un feature scos destul de mult la înaintare de către BENQ este Hotkey Puck G2. Adică modul prin care poți controla și mai ușor un monitor. Are o rotiță principală și 5 butoane prin care poți selecta 3 moduri de culoare, device-ul la care este conectat monitorul (2 HDMI, 1 Type C și 1 DP) și un buton pentru întoarcere în meniu.

Bineînțeles că te poți descurca și fără Puck, dar pe lângă plusul de design, sare în ajutorul tău atunci când te grăbești să schimbi mai repede setările.

 

Pentru cei care folosesc monitorul la un Macbook, BENQ s-a gândit să îi facă un mod special pentru așa ceva. Așadar, să zicem că vine calibrat pentru conexiunea dintre cele două. Oricum, recomand o calibrare fresh dacă nu ați făcut-o deja când l-ați scos din cutie.

Mă așteptam să fie mai greu, fiind un upgrade de la 24 de inci la 27. Dar, surprinzător, cu tot cu problemele mele la spate, l-am putut monta singur și destul de ușor.

Calibrarea monitorului SW270C rămâne disponibilă și la schimbarea device-ului conectat, datorită hardware-ului integrat, care salvazează calibrarea în interiorul monitorului, nu în aplicația calculatorului.

Display

După o lună de folosire, nu îmi aduc aminte să fi văzut vreo reflexie în monitor. Este mat, este ceea ce trebuie pentru un fotograf. Până la urmă, în camera în care editezi, sursele de lumină ar trebui să fie controlate (geamuri acoperite, lumina becului suficient de sus încât să nu se reflecte în monitor, etc)

Chiar dacă cei de la BENQ spun că vine deja calibrat din fabrică, recomandarea mea este o nouă calibrare în noul spațiu de editare. Cum ar trebui să fie făcută de fiecare dată când schimbați schema de iluminat într-un studio. Fiecare mediu de lucru are calibrarea lui. Iar în camera în care eu editez, cu a lui calibrare din fabrică, am simțit o ușoară tentă verzuie. Așa că a trebuit calibrat de la 0.

Cu ce vine în cutie?

  • Shading hood (Landscape), CD, QSG, Raport de calibrare din fabrică ,Hotkey Puck G2
  • Cablu de alimentare (1.8 m)
  • Cablu USB type-C (1m),
  • Cablu mDP la DP (1.8m),
    Cablu USB 3.1  (Gen 1)(1.8m)

Detalii tehnice

 

– Dimensiuni în inci: 27
– Rezoluție maximă: 2560 x 1440
– Panel: IPS
– Tehnologie: LED
– Luminozitate: 300
– Contrast nativ: 1000:1*
– Timp răspuns: 5 ms (GtG)
– Rată refresh: 60Hz
– Aspect: 16:9
– Culori: 1.07 miliarde
– Color Gamut: 99% AdobeRGB, 97% P3, 100% sRGB
– Dimensiuni afișaj (mm): 596.7 x 335.6
– PPI: 109
– DCR (Dynamic Contrast Ratio) (typ.): 20M:1
– Color Bit: 10bits
– Jack căști: Da
– Moduri de culoare: Adobe RGB / sRGB / B&W / Rec. 709 / DCI-P3 / Display P3 / M-book / HDR / DICOM/Calibration 1 / Calibration 2 / Calibration 3 / Custom 1 / Custom 2
– HDR: HDR10
– Temperatură culoare: 5000°K / 6500°K/ 9300°K / Custom/ User Defined
– Gamma: 1.6 – 2.6, sRGB
– K Locker: DA
– Limbi meniu: 18 limbi (Engleză / Franeză / Germană / Italiană / Spaniolă / Poloneză / Cehă / Maghiară / Coreeană / ROMÂNĂ / Olandeză / Rusă / Suedeză / Portugheză / Japoneză / Chineză / S-Chineză / Arabă
– PIP/PBP: DA
– HDCP: 2.2
– Sistem prindere perete: 100 x 100 mm
– AMA: DA
– 3D-LUT: 16bits
– Delta E <= 2 ( avg)
– Calibrare hardware: DA
– Gamut Duo: DA

– Black & White MOD: DA
– Nivel de negru: DA
– Hotkey Puck G2: DA
– HDMI: HDMI (v2.0)x2
– DisplayPort: DisplayPort (v1.4)
– USB 3.1 Hub USB Downstream x 2
– USB 3.1 Hub USB Upstream x 1
– USB Type-C: DA (PD60W, DP Alt mode, Data)
– Cititor de carduri: DA – SD/MMC type
– Support Format: SD/SDHC/SDXC/MMC
– Consum: 36.1W
– Consum în stand-by: 0.5W‎
– Dimensiuni cu shading hood: 372.2 x 626 x 238.04 mm
– Dimensiuni fără shading hood: În mod Landscape: 504.5-611 x 613.8 x 213.4 mm
– În mod Portrait: 733.4 x 380.7 x 223.2 mm
– Kg (cu picior de susținere): 9.5
– Kg (fără picior de susținere) Landscape: 6.5
– Pivot: 6.8
– Ajustare pe înălțime (mm): 150mm

– Software Palette Master Element
– Suportă Calibrator X-Rite il Display Pro / il Pro /il Pro 2 /il Studio/ ColorMunki Photo, Datacolor Spyder 4/ Spyder 5/ Spyder X
* Note. MacOS 10.15 update:
(a) Spyder 4 / il Display 2 not supported by macOS 10.15
(b) Spyder 5 will be supported by macOS 10.15 in future PME software update

Video Signal Data
– Hor. Frequency (KHz) 27~140Khz
– Ver. Frequency (Hz) 24~76Hz
– Video Bandwidth (MHZ) 600M Hz

Funcționează optim în intervalul 0˚C – 40˚C
Limite de umezeală în mediu unde este folosit: 10% – 90%

Articol și fotografii de Vlad Pahontu

related products

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.