Editare foto: 10 alternative gratuite pentru Photoshop

Fotografii de azi nu se mai multumesc doar cu realizarea unor cadre uimitoare, în cadrul shooting-ului pe care îl realizează, ci acordă o atenție deosebită și procesului de editare foto, pentru a retușa în detaliu fiecare pixel suprins în cadrele pe care le-au realizat. “Modificarea pozelor”, așa cum numesc multi acest proces, gravitează în jurul programelor de editare a imaginilor. Unul dintre cele mai cunoscute astfel de tool-uri este Adobe Photoshop. Lansat pentru prima oară în februarie 1990, acest program de editare a pozelor s-a bucurat de o popularitate uimitoare, datorită versatilității sale incredibile.

În prezent, este văzut ca fiind cel mai bun software de imagistică și editare foto din lume.  Rezultatele utilizării acestui soft (iată chiar mai sus un exemplu) sunt exemplul clar al rolului pe care îl ocupă procesul de editare foto în activitatea unui fotograf. Însă ce este important de reținut este faptul că Photoshop reprezintă doar varful aisbergului, pe această nișă a soluțiilor 2.0 de editare foto. Așadar, pentru fotografii pasionați de alternative, le oferim mai jos 10 alternative gratuite (dacă nu știai deja, utilizarea Ps-ului costă) pentru editarea imaginilor pe care le-ai realizat în prealabil.

1. Editare foto gratuita: CorelDRAW Graphics Suite

Dezvoltator: Corel Corporation

Licență: Încercare gratuită

Începem acest top cu un alt program la fel de cunoscut precum Adobe Photoshop, pe care îl poți încerca în mod gratuit, pentru a vedea cum pot prinde viață fotografiile scoase din aparatul foto: CorelDRAW Graphics Suit. Acest tool este unul incredibil de complex, asigurând versatilitatea pe care vrei să o găsești mereu, atunci când testezi un soft nou de editare foto. 

Desenezi, colorezi, editezi foto, aranjezi elemente vizuale după bunul plac! CorelDRAW Graphics Suit îți permite să imporți / exporți fișiere de diferite formate, incluzând aici logo-uri ale unor parteneri, animații grafice, stickere etc. Dacă vrei să lucrezi rapid, atunci când editezi fotografii pe care le-ai realizat cu puțin timp înainte, CorelDRAW Graphics Suit poate fi soluția ta salvatoare. 

2. Editare foto gratuită: Adobe Photoshop Lightroom

 

Dezvoltator: Adobe Systems 

Licență: Încercare gratuită

Încearcă în mod gratuit un super-tool de editare foto, gândit de la 0 pentru a rezolva fiecare nevoie a unui fotograf! 

Interfața intuitivă a acestui program îți permite să duci la bun sfârsit orice task ai în plan, atunci când deschizi un fișier importat din camera foto sau de pe smartphone. Programul se mișcă foare bine, indiferent de fisierul pe care lucrezi. Astfel, economisești timp pretios, de fiecare dată când alegi să editezi fotografii cu Adobe Photoshop Lightroom.

Este un program perfect pentru manipularea pozelor realizate la o viteză de expunere mare, datorită funcțiilor inteligente pentru reducerea zgomotelor. Poți opta pentru funcția de editare în sincron a mai multor fotografii, în același timp, în cazul în care vrei să realizezi aceleași modificări pentru întreg setul de fișiere. 

3. Editare foto gratuită: DreamLight Photo Editor

Dezvoltator: Photo Editor Software

Licență: Încercare gratuită

DreamLight Photo Editor este un program basic de editare foto, ce îți permite să realizezi modificări simple pozelor pe care le-ai realizat, cu doar câteva click-uri. Așa cum poți vedea din imaginea de mai sus, DreamLight Photo Editor nu surprinde nici prin interfața sa grafică, nici prin complexitatea funcțiilor pe care le oferă. 

Însă dacă ai, de exemplu, un proiect ce presupune obținerea unor imagini cu filtre suprarealiste, acest tool poate fi o alternativă de lucru. Ai la dispoziție peste 100 de filtre și efecte, așadar, paleta de opțiuni este mai mult decât generoasă, atunci când ți-ai propus să obții un rezultat vizual spectaculos. 

4. Editare foto gratuită: Photo Pos Pro

Dezvoltator: PowerOfSoftware Ltd.

Licență: Gratuit

Interfața sa generoasă permite un control foarte bun în manipularea imaginilor importate, indiferent de formatul acestora. Ce trebuie precizat este faptul ca Photo Pos Pro oferă o galerie complexă de recomandări și sfaturi, pentru o experiență de utilizare cât se poate de cursivă.

De asemenea, userii pot accesa lista variată de template-uri: rame, butoane, fonturi. Astfel, manipularea propriu-zisă a fotografiei importate este un task susținut de funcțiile intuitive ale acestui program gratuit de editare foto.

5. Editare foto gratuită: IrfanView

Dezvoltator: Irfan Skiljan

Licență: Gratuit

IrfanView este un soft de editare a fotografiilor la fel de popular ca Adobe Photoshop. Prima sa versiune a fost lansată în anul 1996, iar de atunci și până în prezent, acest tool a uimit prin simplitatea cu care se pot manipula imaginile, indiferent de formatul fișierelor importate: AIF, ANI / CUR, ASF, AU / SND, AVI, B3D, BMP / DIB, formate CAD, CLP, DDS, DICOM / ACR, DJVU, ECW, EMF / WMF, EPS / PS / PDF / AI, EXR, FITS, FPX (FlashPix), G3, GIF, HDR, HDP etc.

Programul IrfanView permite asistența multilingvă, funcție de căutare rapida, set extins de filtre, opțiuni de thumbnails, iar lista de opțiuni poate continua. Mai mult decât atat, acest soft de manipulare a pozelor asigură și suport pentru extensia Apple QuickTime, așadar suportă si formate precum: AVI, ASF, AU/SND/AIF, WMV, WAV, MPG/MPEG, MP3, MOV, MID/RIM, MOV, QTIF etc.

6. Editare foto gratuită: Gimp

Dezvoltator: Genericom

Licență: Gratuit

Gimp este un program pentru editare fotografii extrem de intuitiv, ce îți permite să transformi până și cea mai banală imagine în ceva cu adevarăt spectaculos. Pe langă faptul că permite un control foarte bun, în materie de editare foto, Gimp se descurcă foarte bine și în privința conversiilor dintre două tipuri diferite de format. 

Ai libertatea de a customiza exact așa cum vrei interfața acestui program, pentru a-ți fi mult mai ușor să lucrezi cu Gimp, atunci când vrei să editezi rapid anumite detalii ale fotografiei. Spre deosebire de multe alte tool-uri de mai sus, acest soft este compatibil cu mai multe versiuni ale celor mai populare sisteme de operare.

7. Editare foto gratuită: GimpShop

Diferențele dintre Gimp și GimpShop sunt aproape insesizabile. Însă prin lansarea acestuia din urmă, dezvoltatorii și-au propus sa îi convingă pe fanii Adobe Photoshop de faptul că pot face tranziția catre un soft gratuit, însă raportat la aceleași standarde ridicate, cu care userii erau deja obisnuiți. Mai mult decat atat, ultimele versiuni ale lui GimpShop au fost lansate cu o multime de functii si tool-uri rebotezate, conform celor regăsite în softul celor de la Adobe.

Însă cei care erau deja obișnuiți cu acest program gratuit de editare a fotografiilor vor fi plăcut surprinși să descopere o mulțime de lucruri neschimbate, în materie de calitate: funcțiile pentru manipularea pozelor – airbrushing, cloning, gradients – rămân în continuare la fel de eficiente, oferind aceleași rezultate de excepție. Un lucru important de precizat: userii își pot produce chiar și propriile brush-uri, pentru un control mult mai bun asupra detaliilor vizuale pe care doresc să le manipuleze. 

8. Editare foto gratuită: PhotoShine

Este o aplicație de editare a pozelor ușor de descărcat, instalat, utilizat. PhotoShine nu are nevoie de configurații complicate, oferind însă utilizatorilor peste 700 de template-uri, structurate sub 9 teme diferite. Este un program simplu de utilizat, în cazul unor modificări basic ale imaginii importate: modificarea dimensiunilor, ajustări ale saturației, luminozității, contrastului, adăugarea unor efecte vizuale etc. 

Programul se descurcă foarte bine, în privința detectării fețelor, așadar, nu trebuie sa te preocupe modificări punctuale, atunci când vrei să adaugi un anumit efect. Perioada de trial de 30 de zile reprezintă un interval de timp perfect pentru a-ți face o idee foarte bună despre utilitatea acestui tool free de editare a fotografiilor realizate. PhotoShine este compatibil cu foarte multe versiuni de Windows: XP, Vista, ME, NT etc.

9. Editare foto gratuită: PhotoScape

Dacă ai nevoie de un soft bun de editare a pozelor, însă nu îți permiți să suporți plata unui aboament periodic, poți oricând da o șansă tool-ului PhotoScape. Utilizarea acestuia este complet gratuită, iar complexitatea acestuia te va surprinde în mod plăcut. Cu PhotoScape, ai acces la toate functiile de baza pe care și le-ar putea dori un user de la un program pentru manipularea imaginilor realizate: reajustarea dimensiunilor, eliminarea ochilor roșii, modificarea unor setări precum contrastul, luminozitatea, balansul de culori etc. 

Este alegerea perfectă pentru cei începători la capitolul “editare poze”, garantând timpi de lucru excelenți, mai ales datorită funcției de “Prelucrare simultană”, ce asigură modificare mai multor fișiere în același timp, în cazul aplicării aceluiași număr de setări. De asemenea, programul poate converti fără probleme fisierele RAW, realizate cu ajutorul camerelor digitale, în imagini cu terminația .JPEG. 

10. Editare foto gratuită: Picasa

 

Dezvoltator: Google Inc.

Licență: Gratuit

Picasa este un soft foto ce asigură o organizare foarte bună a imaginilor din galerie. 


Tu ce program gratuit pentru editarea imaginilor folosești? Lasă-ne un comentariu!

 

 

 

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Cand nu am Lightroom si photoshop la dispozitie folosesc Darktable si Gimp .

  • Eu folosesc PhotoScape x…ma descurc destul de bine….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.