(c) Razvan Iliescu

California Dreaming – tura foto în California cu Horia Bogdan

Îmi propusesem de mult să fac un photo-trip in SUA, iar anul acesta am reușit să bifez unul dintre statele dragi mie, pe care le aveam în vizor de mult: California. A fost una dintre cele mai spectaculoase excursii foto pe care am trăit-o vreodată și nu mi-e frică să folosesc termeni mari, fiindcă California este incredibil de frumoasă, diversă și ofertantă, dar totodată și extrem de mare. Dupa multe ture foto prin nordul Europei eram pregătit pentru ceva total diferit, așa că  mi-am luat câtiva prieteni buni și ne-am pus la treabă.

Tura a durat 2 săptămâni. Nici nu ne gândeam să exploram imensiatea asta în mai puțin timp. Și, ținând cont de temperaturi, am început la final de luna Mai cu Death Valley (fiindcă aici, mai târziu în vară, temperaturile pot depăși 50 de grade…la umbră!). Noi am prins vreme interesantă, și deși eram într-un deșert, am avut inclusiv mai multe momente cu ploi. Relieful e foarte interesant si unul total deosebit de cel cu care majoritatea dintre noi eram obișnuiți. Vegetația, pe cât de simplă și puțină este foarte fotogenică, iar lumina care cădea ocazional pe munții din jur merita exploatată din plin.

De aici, am plecat spre White Mountains, casa celor mai bătrâni copaci de pe Terra. Personal, aveam în plan să văd pinii Bristlecone de mult timp și mă bucur că am reușit. Într-un crâng, pe un vârf de munte, la mai bine de 3000 metri altitudine, aceste fosile vii pot avea vârste de peste 4000 de ani. Să te poți plimba printre acești adevărați antici este un privilegiu, iar pe noi ne-a marcat, deși am stat aici foarte puțin.

Yosemite National Park era în față, în drumul nostru spre nordul Californiei, un nou parc național, o nouă etapă a călătoriei noastre. Yosemite este o veche vale glaciară de dimensiuni impresionante, dominată de El Capitan, Half Dome, și foarte multe cascade, care, acum, la ieșirea din iarnă, erau super spectaculoase, căderile de apă având debitul maxim. Fiind totuși la munte, în prima zi aici am fost întâmpinați de zăpadă, dar vremea s-a încălzit treptat apoi. Întocmai această schimbare continuă ne-a purtat noroc, fiindcă a dat naștere unor cețuri de poveste și priveliști superbe asupra cascadelor dintre monoliții de granit.

Mai aveam o singură porțiune a explorării noastre, și un drum destul de lung de făcut până la ea: trebuia să mergem până în N-V, la granița cu statul Oregon, pentru a ajunge la Redwood State Park, tocmai la coasta Pacificului. Ne-am pus la drum și, oprind pe traseu pentru niște burgeri buni (element de altfel recurent în tura asta) am ajuns spre seară aproape de ocean. A doua dimineață ne-am trezit înainte de răsărit, am condus puțin până la începutul unui traseu, am lăsat mașina într-o parcare și am început plimbarea. La acel moment, nimic nu părea special. Nici prin gând nu ne trecea nouă atunci, exact cât de memorabilă avea să fie acea plimbare. La un moment dat, trail-ul cotește de lângă lizieră și intră în pădure, unde după nu mai mult de 3-4 metri am intrat sub coronament și fălcile noastre au picat instant. Parcă fuseserăm transportați în timp! Zeci de copaci imenși peste tot, intre ei o sumedenie de ferigi, mușchi verde și dens peste tot…eram dați pe spate. Aceste păduri de Sequoia sempervirens, cu exemplare de peste 100m înălțime, au fost proverbiala cireașă de pe tort a ultimelor noastre zile în California și, împreună cu cerbii văzuți și fotografiați aici, cu leii de mare de pe coastă și cu apusul petrecut pe plaja la Oceanul Pacific, au încununat tura noastră.

După două săptămâni California a fost ca un meniu complet; a avut de toate: deșert, munți cu zăpadă, văi glaciare, păduri seculare și imensul Pacific. Vreau neapărat să le mulțumesc personal participanților la “mica” noastră explorare: Irina și Daniel Drelciuc, Oana și Gheorghe Popa, Răzvan Iliescu și Ciprian Bot. Mă tot uit la pozele cu noi de acolo și îmi revin în minte scene și momente extraordinare care nu mi le pot imagina acum fără așa o companie. Aș vrea sa pot cuprinde experiența noastră californiană în câteva imagini și cuvinte, dar cred că mai degrabă va fi un indemn: mergeti! Chiar merită trăită această experiență, ca mai târziu să spuneți mai departe propria voastră poveste. Eu un lucru știu clar: California este un loc în care trebuie să revii.

 

Articol de Horia Bogdan


S-ar putea să te intereseze și:

10 pași pentru fotografii de peisaj reușite

 

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.